Priboi Story Overhaul

Popieram smoxa.

Co innego testerzy spolszczeń, a co innego testerzy gry czy moda.

To dwie odrębne i niezależne grupy testerów. Może się zdarzyć, że tester spolszczenia znajdzie rażący błąd moda i go wskaże ( autopsja ), ale czy autorzy moda to uwzględnią, to już ich decyzja.

Dlatego uważam, że wnosząc pretensje do testerów, należy wyraźnie zaznaczać do której grupy testerów są kierowane.

Nie jest miłym obrywać cięgi za nie swoje winy.

Odnośnie ciągle wzrastającego paska napromieniowania, zapewne zapisałeś, a następnie wczytałeś taki zapis, gdy byłeś pod działaniem czegoś silnie promieniującego. Na przykład w tunelu na Wysypisku lub w jakiejś radioaktywnej brei. Gra po prostu zgłupiała i mimo, ze nic radioaktywnego na ciebie nie oddziałuje to pasek napromieniowania dalej narasta bo gra uważa że ciągle jesteś napromieniowywany. Podobnie było w NS, jeśli zapisałeś grę w “godzinie strachu” i nie daj boże wczytałeś taki zapis w czasie trwania tejże akcji, później nie mogłeś położyć się spać bo gra ciągle uważała że jesteś w niebezpieczeństwie. Niestety jedynym rozwiązaniem jest w tym przypadku wczytanie zapisu przed feralnym napromieniowaniem. Innymi słowy cofaj sie w zapisach aż pasek promieniowania nie będzie samoistnie narastał.

Odnośnie automatycznego przewijania ekranu ekwipunku, nie ty pierwszy to zauważyłeś, nie tobie pierwszemu sie to nie podoba. Niestety nic z tym nie da sie zrobić. Już dawno myślały nad tym naprawdę tęgie głowy i się poddały. Zauważ że jest to problematyczne tylko wtedy gdy grasz na zwiększonym udźwigu i masz dużo fantów w ekwipunku. Bazowy udźwig stalkera to bodajże 70kg. W priboiu chyba jeszcze mniej. Grając na fabrycznych ustawieniach do sprzedania masz tak naprawdę kilka rzeczy i nie jest problemem jak sobie przewiniesz klika razy ekwipunek. Zapewne dlatego programiści GSC sie tym nie zajęli. Inna sprawa jak masz do sprzedania parę setek przedmiotów :stuck_out_tongue: Niemniej gdzieś tu an forum powinno być połowiczne rozwiązanie twojego problemu. Kiedyś Cromm Cruac zrobił pliczek który zmniejszał kratki w ekwipunku o połowę. Co za tym idzie więcej przedmiotów było widocznych na ekranie i częstotliwość przewijania znacznie spadała. Niestety nie mam tego pliku i nie wiem gdzie go szukać. Ze swojej strony poradzę ci by podczas sprzedaży zjeżdzać w menu ekwipunku na sam dół i zaczynać sprzedawać przedmioty od tych na samym końcu, przesuwając się systematycznie w górę. Przynajmniej w NS taki sposób działał. Problem pozostaje jeśli trzeba rozładować kilkadziesiąt karabinów, ale coż…

Odnośnie problemów wynikających z grania na zwiększonym udźwigu. Tak, każdy handlarz na swój bazowy udźwig. Bodajże to 10000 kg. Jeśli jeśli go przeładujesz, czyli sprzedasz mu za dużo złomu, to handlarz umrze. Ale w praktyce, jak grasz na udźwigu tak do 500kg to masz nikłe szanse by to spowodować. Nie mniej widziałem ekwipunki gości,którzy spawnowali sobie tony sprzętu tylko po to by go zaraz sprzedać. Nie wiem po co. Nie rób tak a nie będzie kłopotów

1 polubienie

Podeślijcie mi plik “inventory_new.xml” z tego moda to poprawię te kratki. Plik jest w configs/ui

Masz , ale to chyba nie jest takie proste :geek:

Pomyłka. Cromm Cruac zrobił taki plik do COP. Można na niego zerknąć tu

Natomiast jak to ma wyglądać w SHOC można zerknąć tu Niestety linki nie działąją.

Dołączam cały folder ui z Priboi Story Overhaul

ui.7z

Przetestuj ten plik:

inventory_new.xml

1 polubienie

Vranorvs, masz rację, tylko nie rozumiem dlaczego czepiasz się testerów? Zapewniam Cię, że zwróciłem na to uwagę i co z tego? Nie jestem moderem i nie potrafię tego poprawić.

W tym modzie byłem testerem i moim zadaniem było szukanie błędów w przetłumaczonym tekście. Swoje uwagi powinieneś kierować do twórców gry.

Popieram smoxa.

Co innego testerzy spolszczeń, a co innego testerzy gry czy moda.

To dwie odrębne i niezależne grupy testerów. Może się zdarzyć, że tester spolszczenia znajdzie rażący błąd moda i go wskaże ( autopsja ), ale czy autorzy moda to uwzględnią, to już ich decyzja.

Dlatego uważam, że wnosząc pretensje do testerów, należy wyraźnie zaznaczać do której grupy testerów są kierowane.

Nie jest miłym obrywać cięgi za nie swoje winy.

Gdzieście się Panowie doczytali tego iż czepiam się @Smoxa jako testera doprawdy nie pojmuję. :frowning:

Kolega wyżej napisał “uroki Stalkera”. Co u licha do “uroków stalkera” ma tester spolszczeń???

Chodziło mi o testerów gry. To chyba proste i oczywiste. Jeśli goście naparzają ileś godzin w grę to chyba mieli wystarczająco dużo czasu aby zwrócić uwagę na ten psujący zabawę … no nawet nie szczegół bo przecież przemieszczanie przedmiotów i handel jest ważną częścią w naszej ukochanej serii. :wink:

Albo to nieporozumienie albo się Panowie nudzicie. ;D

Witam ,jak pobrać tego pacha ten link nie działa.

to nie pach, tylko modyfikacja i pobrać ją można stąd

A czy do tej modyfikacji jest jakiś spawner

Nic mi o tym nie wiadomo.

Spałner do NS5 TT2 pasuje do prawie każdego moda bazującego na cieniach - wszystkie opcje cieni od 1.0 do 10007.

spawner do NS5 I TT2 co to jest.

1 polubienie

To jest spałner do moda na cienie 10004 Nowy scenariusz 5 tajne ścieżki 2.

Zacząłem w niego grać. IMHO mod jest łatwy. Tak się złożyło, że miałem jeden artefakt dałem go naukowcowi i dostałem Sevę, a w jednym schowku (połozenie poznane dzięki trupowi Wolnościowca) FT200M i amunicja. Owszem, cenowo jest ciężko, ale ze schowków nawet tych najsłabszych idzie znaleźć masę ciekawego szpeju. Moją ulubioną giwerą w tym modzie jest obrzyn :grin: Mały, lekki, szybkostrzelny i zadaje ogromne obrażenia jak strzelisz przeciwnikowi (nawet z egzo) z 15cm w twarz :slightly_smiling_face:

Ogólnie polecam

A więc ma ktoś pojęcie, jak zwiększyć prędkość bohatera? Niestety, zamieniając plik ze spolszczenia crashuje mi grę :frowning:

Plik actor.ltx w folderze gamedata / config / creatures

Poprawiasz wartość w linijce run_coef

więcej - szybciej

standardową wartością jest 2.1. W Overhaul jest chyba ustawione na 1.7

Dziękuję, teraz mam inny problem. Wywala mi cały czas gierkę przy wczytywaniu na “serwer:xx” bez loga. Jest jakaś szansa, że da się to naprawić?

Nie ma loga, nie ma rozwiązania. Spróbuj wczytać jakiś inny sejw, najlepiej z innej lokacji.

Jest problem nie daję rady na tym poziomie trudności przyznam się że nigdy nie grałem na poziomie mistrz ani w cieniu ani w niebie ani w zewie jakoś tak mam nie odważyłem się i tu pytanie czy da się jakoś zmniejszyć poziom trudności tak aby było możliwe granie na poziomie stalker…

Uruchom grę, potem wyjdź klawiszem escape do menu. Tam wybierz opcje. Wejdziesz do działu gdzie ustawiasz sobie dźwięk, grafikę, itp. Jest tam też pozycja rozgrywka, albo coś podobnego. Tam powinieneś mieć możliwość ustawienia poziomu trudności.