Musiałem założyć temat, bo podczas przeglądania plików, pojawiają się niejasności i chciałbym, aby mi tu ktoś pomagał, kto byłby obeznany w danych zagadnieniach.
1). Podstawowa sprawa: jak rozumieć działanie plików ze scripts, skoro mamy wersję moda w czterech językach? Chodzi o to, że skrypty chyba by zgrzytały, gdyby tam wstawiano linie dla tych czterech języków. Sądzę, że wszystko jest w plikach text i być może jeszcze w innych, ale do tego jeszcze nie doszedłem.
2). Mam ksywkę Долговязый jako speca od ulepszania broni, co w Słowniku daje Chudy, ale w pliku text/generate_fnames i text/generate_snames z OP 2.2 nie ma ksywki Долговязый, a Chudy jest tam jako Худой i nie wiadomo, czy jest tym specem od broni. Dam tekst z tej sprawy:
Spoiler
Апгрейд оружия у Долговязого - весьма затратное дело, требующее дополнительных ресурсов и времени. При этом вовсе необязательное: высококачественных, точных стволов в Зоне Отчуждения, включая самые современные модели, более чем достаточно. Тем не менее находятся энтузиасты - настоящие фанаты стрельбы, которые постоянно модернизируют своё оружие. Вы только что превзошли их всех, достигнув отметки в 50 заказов на апгрейд, и Долговязый скромно полагает, что эта цифра не предел. Вы стали самым ценным для него клиентом, поэтому на все следующие заказы он сделает для Вас скидку в 10%.
Co daje to mniej więcej to:
Spoiler
Ulepszanie broni u Chudego jest kosztowne, wymaga dodatkowych środków i czasu. Nie jest to jednak konieczne: w Strefie Zamkniętej jest wystarczająco dużo wysokiej jakości celnych karabinów, w tym najnowocześniejsze modele. Są jednak entuzjaści - prawdziwi pasjonaci strzelectwa, którzy ustawicznie ulepszają swoją broń. Właśnie przekroczyłeś próg 50 zamówień na modernizację, a Chudy jest przekonany, że ta liczba nie jest ostateczna. Stałeś się jego najbardziej cenionym klientem, więc da ci 10% zniżki na wszystkie przyszłe zamówienia.
Chcę nadmienić, że tej linii jak i niektórych innych, dla wersji polskiej w tym pliku nie ma. Muszę je dopisywać. Wspomniał mi @Süseł, że brakowało dialogów np. na Wysypisku. Mniemam, że to wina tychże przycięć przez twórców OP 2.2 polskich linii w plikach. Proszę o wsparcie mnie, gdyż ten mod jest ogromny i szkoda by było, abym zmarnował swój czas, gdybym z tych niejasności, nie mógł tego moda doprowadzić do porządku.