@Meta - analizując tekst przetłumaczony przez @kondotier-a doszedłem do wniosku, że jest to jedna z notatek jaką można znaleźć przy kontrolerze. Tekst na teksturze nie jest cały, bo w dolnej części mamy urwany fragment, ale kontekst pasuje mi do tego wpisu z pliku kontroller_diary.xml (wiersz od nr. 1378)
Spoiler
Bracia!
Dziś w czasie modlitwy objawił mi się Monolit! O mało nie oślepłem i padłem na twarz przed wielkim blaskiem Boskiego!
Kiedy ośmieliłem się podnieść głowę to ujrzałem, że blask Doskonałość i przybladł, a jego głos stał się cichszy w mojej duszy.
Łzy trysnęły mi z oczu i wściekłość poczułem w sercu, kiedy usłyszałem słowa jego:
- Wierny mi! - Powiedział on: Wrogowie moi blisko i jest ich coraz więcej!
- O Wielki - Zawołałem: Powiedz nam kim oni są, a my zgnieciemy ich swoją wiarą i siłą Twojego oręża!
Po długim milczeniu Boskiego, które wydało mi się torturą, on rzekł: Znam ja siłę waszą, i widzę,
że serca wasze gorzeją nienawiścią do wrogów moich, i że gotowi jesteście oddać życie za mnie. Rozjaśniła się dusza moja,
Monolit nie odwrócił się od dzieci swoich i wierzy w nas! Ale wrogów moich zbyt wielu jest nawet dla wiernych wyznawców moich.
Cóż czynić, o Wielki? Jakże nam skruszyć niewiernych? - Myślałem ja, nie śmiejąc jednak przerwać myśli Boskiego.
Doskonały usłyszał jednak myśli moje i odrzekł: Znam sposób, odpowiedni dla najwierniejszych z wiernych moich.
Słuchałem pilnie, starając się nawet nie oddychać, aby nie uronić słów Jego.
- Znajdź mi kilkoro z najbardziej oddanych dzieci moich, i niech czekają aby przyjąć w siebie gniew mój, na szczycie domu mojego.
Bracia!
Monolit gotów jest dać nam siłę. Na błogosławieństwo gniewu będą czekać: Gwóźdź, Czarny Pasza, Zły.
Tych wybranych wiernych Monolit będzie oczekiwać na dachu czwartego bloku, w czas Emisji!
Pokusiłem się o wstawienie czcionki imitującej pismo (zanim jeszcze napisałaś tego posta), ale ta ilość tekstu na teksturze o formacie 512x1024 px., musi mieć małą czcionkę, bo inaczej trzeba będzie ten tekst ucinać - jak to zrobiono w oryginale (wówczas można dać większą czcionkę). U mnie to wyszło tak (wersja wstępna, miałem jeszcze skorygować poucinany tekst i przeniesione fragmenty zdań)…nie jest to dobrze wyglądający efekt, pomimo rozjaśnionego tła napis w tym rozmiarze może w grze być słabo widoczny. Chcąc zachować oryginalny walor artystyczny zżółkniętego papieru - tracimy wyrazistość tekstu (przebarwienia)…może twoja wersja jest bardziej wyrazista? musisz to sama ocenić…
Poniżej wersja spolonizowana i oryginalna, czcionki różnią się wielkością…wersja pl ma więcej tekstu - stąd różnica.
Spoiler

Kolejna tekstura to również zapiski z w/w pliku (wpis od linijki 1345):
Spoiler
Dzień 5.
Chyba robi się chłodniej. Chyba, dlatego że ja w ogóle nie czuję temperatury. Ale rano na trawie leżał szron. Zacząłem CZUĆ grupę.
Jeśli się skoncentruję, mogę nawet patrzeć oczami któregoś z nich. Boże, co się ze mną dzieje? Dziś znowu zabiliśmy człowieka.
Zwykłego stalkera, a ja W OGÓLE niczego nie poczułem. Mnie było wszystko jedno.
Zrozumiałem, że póki On śpi, ja mogę kontrolować kogoś z grupy. Na razie bardzo słabo, psy - łatwo, zombie - trudniej.
U nich, prawdopodobnie, nic nie zostało z własnej aktywności nerwowej, dlatego trzeba kontrolować każdy ich ruch.
To ci kabała! Innymi sterować mogę, a sobą - nie...
Dzień 6.
Wydaje się, że on coś czuje. Dziś podszedł do mnie i długo patrzył w oczy. Udawałem głupiego. Trzeba coś robić.
Teraz noc. On zasnął. Ja wiem, co robić.
No dalej, kochaneńki, chodź tutaaaj... Jeszcze kroczek. O tak, teraz bierz ode mnie karabin... Matole, powiedziałem trzymaj,
a nie rzucaj... Tak... Wyżej... Zamek odwiedziony, dobrze... Teraz po cichutku, po cichutku... tu wszystkiego pięć metrów.
I uważaj, nie upuść.. zaraza! Ja ci zaraz!!! Doskonale! Teraz podnieś broń... Wyżej... Tak, prosto w skroń... I powoli ciągniemy spust...
(Huk wystrzału). Urrrraggrrrhhhh..... Ej, a wy dokąd? Wracać mi tu! Patrzcie no, rozbiegają się... Jeeeśśććć... Chcę jeeeśśććć...
Na bagnach wieczorem widziałem ssstalkeeera... Ssłooodkieee mieeęsooo...
(Dalej niezrozumiałe bulgoty i ryki, zapis przerwany)
Tekstu na drugą teksturę nie naniosłem…ale widać że jest to fragment z notatek jakie znajdujemy przy zabitym kontrolerze. Te same wpisy otrzymujemy na PDA po zabraniu jego dziennika.