@AntiCitizen Mapkę już wcześniej przetłumaczyłam, dzięki za potwierdzenie, że gdzieś tam występuje. Ta wyżej była w docs, a tej z textures\map chyba nie wyłapałam, bo nie mam u siebie, więc ją wrzucę.
Ja w tego moda nie grałam i nie zamierzam w najbliższej przyszłości, więc powtarzam, że przydałyby się informacje od znawców jakie tekstury na pewno wypada przełożyć. Do tej pory nikt inny nie odpowiedział.
A szyld akurat miałam w połowie kiedy wrzuciłeś swój, to dokończyłam, ale nie sprawdzałam jak wygląda w grze.
A szyld akurat miałam w połowie kiedy wrzuciłeś swój, to dokończyłam, ale nie sprawdzałam jak wygląda w grze.
@Meta - szyld sprawdzę jutro, teraz idę w kimę…swoją drogą w masz lepszą czcionkę na szyldzie Baru 100 Radów, jest wierniejsza oryginałowi i bardziej stonowana, niech zostanie twoja wersja szyldu.
Pytanie do polonizatorów: może chcecie zostawić mały ślad na jednym z plakatów?
Nie mam nic przeciwko temu, aby w modach tłumaczonych przez ludzi ze Stalker Team, była jakaś wzmianka, która by wskazywała o przynależności polonizacji do tegoż Forum. Mniemam, że to utrudniłoby potencjalnym “alibabom” przywłaszczenie sobie czyjejś ciężkiej pracy. Dać takie wzmianki nawet w takich teksturach, które ciężej będzie znaleźć.
Można nawet w kilku teksturach wstawić takie wzmianki.
ale problem jest w tym, że z głośnika słychać zaproszenie do 100 Rentgen
To sztuczny problem…istnieje tylko dla kogoś znającego rosyjski.
Mało który gracz zna rosyjski i “przeciętny zjadacz chleba” potraktuje to jak zwykły komunikat z głośnika, natomiast gdy czytamy tekst po polsku, to różnica jest widoczna dla graczy z Polski, 100 Radów a 100 Rentgenów…poruszając ten wątek chciałem się upewnić, że to będzie wersja z pierwszego SoC’a i taką pozostanie w polonizacji. Jak pisze @tom3kb gracze przywykli - pomimo wychwytywanych dla niektórych niuansów i rozbieżności - do nazwy 100 Radów. Tłumaczenie nie zawsze musi oddawać perfekcyjnie 100 % tekstu, powinno uwzględniać naleciałości pozostawione przez pierwotne polonizacje pierwszej części gry, dla których emocjonalny ładunek jakim jest przyzwyczajenie (sentyment) jest ważniejszy niż idealna polonizacja…jak mówi powiedzenie: "przyzwyczajenie to druga natura człowieka…" i trzeba to brać pod uwagę ponieważ nie każdy gracz to purysta w kwestii wierności przekładu tekstu. Są też idiomy, które dla danego kraju nie będą miały znaczenia i tutaj wierność przekładu traci sens…wszystko musi mieć odpowiedni kontekst.
Komunikat po rosyjsku słyszy polski gracz (nie znający rosyjskiego) - najczęściej go ignoruje. Tekst pisany po polsku widzi gracz z Polski i dostrzega różnicę, ponieważ jest w jego rodzimym języku w przeciwieństwie do komunikatu, którego nie rozumie. Dlatego powtórzę wersalikiem - TO SZTUCZNY PROBLEM.
@kondotier - zawsze możesz założyć ankietę na forum i zapytać graczy czy chcą takich zmian…są tu ku temu możliwości.
Proszę nie rozdmuchiwać błahego problemu, jaką niby jest kwestia znaczenia “100 Radów”. Napisałem wyraźnie, że w polonizacji taka jest i taka pozostanie. Żadnych referendów, ankiet i itp. nie róbmy, bo nie ma o co kruszyć kopii. Ważniejszą sprawą jest wyłapanie ewentualnych (istotnych) błędów w tymże modzie i ich naprawa. Koniec, kropka.
@metek58 - nie zrozum mnie źle, nie ja tworzę problem z nazwą, w OP-2.1 była nazwa “100 Rentgenów”, dlatego zasygnalizowałem to w temacie wiedząc że niektóre pliki polonizacji są zaczerpnięte z wersji 2.1, problem widzą inni forumowicze w tym wątku…ja tylko upewniam się co do nazwy. Dziękuję za czuwanie nad spójnością tej nazwy z podstawką SoC’a.
Tak sobie myślę…trzeba by zapytać twórców concept artów na takie plakaty o możliwość wykorzystania ich w grze z tytułu praw autorskich, później przez brak ostrożności trzeba by usuwać pewne elementy polonizacji, dlatego - jeśli znacie takie strony z grafikami za free albo ich twórców - to dajcie znać tutaj, bo nie chcę później kłopotów i ewentualnych rekompensat za “kradzież własności intelektualnej”…
@AntiCitizen Można też użyć konceptów i grafik promocyjnych samej trylogii Stalkera, mody to robią nagminnie i nie ma problemu. A żeby pasowało jako graffiti, to można nadać im efekt posteryzacji w Photoshopie.
Ma ktoś konto na VK? Jeśli tak, to można by zapytać Igosha o możliwość wykorzystania jego grafiki na mural w OP-2.2…wybrałem ten fanart z uwagi na jasne tło dobrze kontrastujące z czcionką.