Widząc na filmikach GB biegającego z Wieprem i ustalając moment kiedy się w niego zaopatrzył, znalazłem kruczek moda. Może to być poradą dla innych grających. Można go pozyskać tylko do czasu, zanim z początkowej wirtualnej rzeczywistości, na Bagnach nie wrócimy do tej “realnej”. Po wejściu na Wysypisko musimy na złomowisku pojazdów zlikwidować bandytów ( choć są na żółto i nie agresywni ), ale tak, aby choć jeden z uwięzionych stalkerów przeżył. Wtedy dostajemy informację o schowku. Z likwidacją Bandytów należy się śpieszyć, bo stalkerzy włażą w anomalie i giną. Wtedy grę trzeba powtarzać. Również w grze w świecie “realnym”, nie dostajemy naprowadzenia na schowek, chociaż NPCe przeżyją. Musiałem grę powtórzyć, ale się opłaciło. Ten Wiepr jest naprawdę potężną bronią, pozwalającą likwidować jednym, dwoma wystrzałami nawet tych nieumarłych, których z innej broni trudno unieszkodliwić. O zombiakach i innych zwierzęcych mutantach nie wspomnę.
A co dotyczy zombich wszystkich odmian. Możemy z nich pobrać ich worek mosznowy z jądrami ( jadalny z antyradem ). I to jest ukryta wskazówka dla gracza. Krocze jest ich czułym punktem. Nawet ze zwykłej strzelby, strzał w krocze ich zabija.
I druga zauważona rzecz. Znani z FF Łowcy Artefaktów, którzy są dostarczycielami ułatwiających grę Artefaktów i niektórych egzemplarzy broni, przynajmniej u mnie, tak przy grze za czystoniebowca jak i za stalkera, byli dostępni tylko w czasie gry w świecie wirtualnym. Po pojawieniu się w realnym, już się nie pojawili. Dlatego dobrze jest, choć to może być dość trudne, przy pierwszym wejściu na Agroprom zrobić jak najwięcej zadań, które pozwolą nam na zdobycie kasy i się u nich zaopatrzyć w artefakty. Ale nie jest to konieczne, bo już w grze na Bagnach i dalej, szybko uzyskałem ( znajdując i kupując schowki ) te, które pozwalają mi na swobodną grę.
Na Bagnach bez zadania warto odwiedzić pieczarę przy moście do Tuzli. Jest tam Weles i wykrywany nim art na udźwig.
Co w modzie sobie “ułatwiłem”. Przede wszystkim zamieniłem latarkę, na tę super mocną. Wykorzystałem też czit do FF, wydłużający czas potrzebny na wyłączenie zegara w podziemiach Agropromu. Można przy nim pogadać na szybko z Luką i zdążyć wyłączyć zegar, co bez czita jest niemożliwe. Czas rozmowy wyczerpuje limit czasu.
W tym modzie “loty” spowodowane przez kontrolera, nie są już tak szokujące, a Zarkę z Bagien można wyprowadzić też bez problemu, już po wejściu na Bagna od północnej wsi. Jak wyjdzie na Agroprom, każdy przewodnik dostaje opcje wyprowadzenia z Bagien, bez konieczności ich zajmowania. No i koło tele na Agro stoi Łowca Artefaktów, u którego możemy się zaopatrzyć.
Po dotarciu w rejon Bazy czystoniebowców, znany z FF dialog z Lebiediewem i wybór opcji gry. Sugeruję wybór początku gry czystoniebowcem, bo zajmując Bagna mamy blisko po nagrody. I daje to najwięcej gry scenariuszowej. A po wyjściu z nich możemy frakcję zmienić, co znowu daje więcej gry. A dalej wg. uznania i tego na co mod pozwoli. A na to drugie mamy bardzo duży wpływ swoją rozważną lub pośpieszną grą. Dalsza gra, to już tak jak w FF. Podpowiedzi do gry w znalezionych PDA i fleszkach. Te z estakady muszą być wszystkie, bo otwierają drogę na CEA, a później do Limanska.
Aby w DM pojawił się Pierwszy Stalker bez którego mamy blokadę scenariusza, musimy wyjść z podziemi Agropromu, obojętnie którym teleportem.
Tym którzy zdecydują się na grę, życzę .