Sigerous Mod 2.2 Jenot Edition

Cromm jeżeli ten z widokiem jest twój to powoduje sorki ale sprawdzone.

Mówiąc HUD miałem na myśli minimapę, ikony napromieniowania, głodu, stan animunicji itp. Jak na tym screenie

Widok zza maski to też HUD ale jest on dodatkowo nałożony na ekran. Coś jak siatki celowników optycznych. Nie jest on jednak częścią tego mojego a zupełnie oddzielnym modem, który nazywa sie Dinamic_HUD. Po prostu zbieżność nazw. Biorąc pod uwagę definicje HUD-a (head-up display) praktycznie wszystko co wyświetlane na ‘płaszczyźnie’ ekranu jest HUD-em.

U mnie ten dinamic_hud (maski) działa w porządku ale może na innych rozdziałkach coś sie sypie.

Nie grasz przypadkiem na statyku bo ten tryb ma kłopoty ze skalowaniem tekstur czasem?

Cała zawartość ekranu jest ok i fajnie to wygląda bardzo mi się podoba minimalistyczne podejście w tym wypadku. Gram na statyku i może tu jak mówisz jest problem, dobrze, że zostało znalezione rozwiązanie.

Korn ale ja w tej chwili mam tak jak u Croma na screenie i żadnych problemów.

Pogoda w AF3 jest do grania na DX9 w górę ale sam HUD powinien działać na wszystkim. W końcu to tylko poprzesuwane ikonki.

Ale i ja mam pytanie

• siła rażenia wszystkiej broni w modzie jest jednakowa (hit_power=0.50), […] Teraz siłę zadawanych obrażeń przez broń można oszacować w następujacy sposób - naprowadźcie strzałkę kursora na broń w plecaku i zobaczycie skalę “uszkodzeń” w opisie broni. Oblicza się w niej nie tylko moc samej broni, ale i moc używanych przez nią naboi.

• o poziomie zadawanych obrażeń decyduje teraz głównie amunicja

• przewaga danej broni przejawia się teraz nie wskaxnikiem zadawanych przez nią obrażeń, a możliwością podczepienia do niej tych czy innych dodatków, jej szybkostrzelnością, masą i tak dalej.

• ilość zadawanych obrażeń przez amunicję jest określana przez Thornily Stopping Power (TSP).

Chyba za gupi jezdem i czegoś tu nie rozumiem. Skąd mam wiedzieć, która broń albo amunicja jest lepsza? Jak najeżdżam kursorem na broń albo amunicję w plecaku to nie mam żadnej informacji o skali “uszkodzeń”. Gdzie znaleźć te parametry (np. TSP amunicji)?

Sam musisz zobaczyć co jak strzela, ja właśnie gram i mogę moje poglądy zarzucić jeśli sobie życzysz.

Na jakim etapie rozgrywki chcesz? Początek, środek, koniec? Ja właśnie idę do Prypeci, Czerwony Las zrobiłem. Mam ponumerowane savy więc bez problemu znajdę odpowiedni.

Sam musisz zobaczyć co jak strzela, ja właśnie gram i mogę moje poglądy zarzucić jeśli sobie życzysz.

Ponieważ jestem leniwy i nie chciało mi się czytać tych wszystkich opisów amunicji i próbować która lepsza napisałem krótki skrypcik, który sczytuje parametry ammo i przedstawia je w formie wykresu. Może komuś się przyda (mi na pewno) :slight_smile:

TCP - Thornily Stopping Power

APP - Armor Piercing Power (przebijalność pancerzy)

7 polubień

@ Cromm Cruac

Nie, no teraz to mnie po prostu rozwaliłeś z tym skryptem :whistling:

Masz za niego ode mnie punkcik :wink:

Genialna sprawa !!

Cromm jesteś wielki, a ja się spuszczałem i każdy próbowałem. Jak to czasem dobrze przypatrzyć się robocie mądrzejszego. Ale generalnie moje spostrzeżenia się pokrywają z realem. Yurku może wrzuć to w 1 post, I może tam robić taki mały poradnik co robić żeby ułatwić rozgrywke? Tylko nie wiem czy to robić czy niech się ludzie męczą.

A dałbyś radę zrobić Cromm taki wykres do broni z Solianki lub Tajne Ścieżki 2?

W innych modach chyba bardziej dmg jest ustalany poprzez broń nie amunicję. https://rapidshare.com/files/343176217/savedgames.rar Lolex sam początek Jupitera akurat połowa rozgrywki.

1 polubienie

A dałbyś radę zrobić Cromm taki wykres do broni z Solianki lub Tajne Ścieżki 2?

Nie powinno być problemu. Potrzebuję tylko katalogu config i tekstury ui_icon_equipment.dds z tych modów

Co do obrażeń to Jenot jest chyba pierwszym modem gdzie obrażenia zależą tylko i wyłącznie od amunicji. Niezbyt realistyczne bo powinna mieć wpływ również prędkość wylotowa a ta różni się w poszczególnych broniach. Niestety nie jest ona brana pod uwagę w obliczeniach obrażeń w xRayu. W xRayu prędkość wylotowa wpływa tylko i wyłącznie na to jak grawitacja działa na pocisk.

Normalnie obrażenia to hit_power broni * k_hit amunicji * MP. Gdzie MP to modyfikator pancerza czyli (k_ap amunicji - hit_fraction pancerza)/k_ap amunicji

Dlatego bronie w Jenocie nie powinny mieć hit_power ustawione nie na 0.5 ale zależnie od prędkości wylotowej a jej modyfikacja u techników powinna wpływać również na damage (a wpływa tylko na celność w pionie)

Wtedy było by to uber-realistyczne :slight_smile:

Tu wrzuciłem te 2 foldery. Pamiętam, że w Soliance fizyka strzelania była kompletnie zepsuta, a w TŚ2 jest znacznie lepiej.

http://www.wrzuc.to/QquwsD5MU.wt

Co do obrażeń to Jenot jest chyba pierwszym modem gdzie obrażenia zależą tylko i wyłącznie od amunicji

To też nieciekawie, bo po co zbierać różne modele broni. A w opisie moda pisało, że poprawili fizykę strzelania.

Celownik z noktowizorem ten podłączany ma jakiś fake i tak robi nie używam go po prostu. Czerwone podświetlenie to akceptacja posta ja to włączyłem. Do czego służą uszkodzone celowniki mam już 5 i nie wiem co z nimi robić.

Mam pytanko, czy na angielskiej wersji CoP będą problemy z modem? Niestety gra kupowana z poza ojczyzny.

Edit: Gra się uruchamia, polskie napisy i na razie brak problemów. Zobaczymy dalej…

Edit2: No cóż gdzież ten trup w wiosce? Sprawdziłem wszystkie truchła i Tamerlana za nic znaleźć nie mogę.

Jest w jakimś szczególnym miejscu?

Czytanie poprzednich postów nie boli zapoznaj się i postami do sgm 2.2 i Jenota są identyczne w nich problemy LD

A jakże, w jednym z najważniejszych w całym uniwersum stalkera

To też nieciekawie, bo po co zbierać różne modele broni. A w opisie moda pisało, że poprawili fizykę strzelania.

Dokładnie. Pograłem trochę i stwierdzam, że skopali to kompletnie. Dodali od cholery broni ale po co? Na początku dostajemy kałacha, który używa jednej z najsilniejszych amunicji w modzie. Wystarczy kupować ją u handlarzy i nie trzeba zmieniać broni przez całą grę.

@Cromm Cruac Ja nawet jak zawsze wybiorę tylko jedną broń to i tak chcę mieć duży wybór. Mogę używać tylko AKM ale chcę mieć sprzętu i szpeja do niego jak najwięcej, a nuż coś naleci itd. Każdy ma swoje preferencje, weźmie nawet coś słabszego jeśli go urzekło. No ale fakt tutaj AK ma moc, tylko z odrzutem przesadził autor o kilka J. Ale co tam im ciężej strzelać tym większa satysfakcja :). PS: Jak brak ładu i składu przepraszam, kawa stygnie.