Stalker 1984

Oczywiście, kazda praca zasługuje na wynagrodzenie, zwłaszcza gdy jest zrobiona dobrze, jednak tak jak mówisz    nie można ufać komuś, kto żąda kasy za coś czego jeszcze tak de facto nie ma.

Zrozumiałbym gdyby pokazywali gameplaye i konkrety jakieś i prosili o dotacje takiej to a takiej sumy by dokończyć pracę lub wypuścić moda w jak najbardziej dopracowanego, a nie krzyczeć “dawaj hajsy a dostaniesz kolejnego screena” i nie wiadomo czy w ogóle tego moda Ci panowie skończą.

Co to w ogóle ma być?

Akcja dzieje się w 1984… ale gdzie? W Czarnobylu? Przecież w 1984 nic tam się jeszcze nie stało.

W głębi ZSRR? Czy autor po prostu wziął datę 1984 bo brzmi fajnie i  jest taka Orwellowska?

Sam mod wygląda na fajny, atmosferę z Oblivion Losta ma, ale czytając co się tutaj dzieje to raczej podzieli los oryginalnej koncepcji, a szkoda.

GlucioPL

http://www.strefaczarnobyl.pl/ciekawostki.html

Ibidem: jeszcze przed wybuchem reaktora w czarnobylskiej elektrowni bywały problemy z trzecim i czwartym reaktorem, o czym informują odtajnione w 2003 r. dokumenty z archiwów KGB. 121 dokumentów z lat 1971-1988 skrywa raport z 1984 roku, który wyszczególnia problemy trzeciego i czwartego reaktora, a także opisuje złą jakość części sprzętu przysłanego z jugosłowiańskich fabryk. W dokumentacji znaleźć można także raporty o awariach w 1982 r. w wyniku których zostały uwolnione niewielki dawki promieniowania.
Materiały mówią także o zdarzających się systematycznie nadużyciach w trakcie budowy i późniejszego działania elektrowni.

! To na bank wor Sidor nakradł (był wtedy - 1984 rok - kierownikiem/zastępcą dyrektora d/s zaopatrzenia i “zniknął” zaraz po 26.04.1986 i nikt nie wie gdzie jest do dziś) i stąd to całe nieszczęście, w 1984 zaczęły napływać zamówione części do reaktorów 3 i 4.

Teraz, Arni napisał:

Bo szczerze mówiąc, to ja naprawdę chciałbym wierzyć w to, że ten mod powstaje i że się mylę. Ale jak na razie to nie mam żadnych podstaw ku temu… 

Otóż to.

Pamiętacie Areal? Też chcieli forsy, obiecując złote góry jak tylko ją zbiorą. Na jednym wydechu mogę wymienić co najmniej kilku moderów, którym dorzuciłbym się do kawy, gdyby zaoferowali taką możliwość - kilku się nawet dorzuciłem. Tylko raz, że mówimy tu o raczej symbolicznym WSPARCIU. A sępienie hajsu i dwa zdania potem szantażowanie, że bez nowego procesora moda nie będzie, to nie prośba o wsparcie, tylko zwykły scam. Wyłudzenie.

Teoretycznie moglibyśmy to, wzorem przyjaciół ze wschodu, olać i pewnie większość tak zrobi. Tylko właśnie pamiętam ciągle Areal i to, że wypłynięcie tego szamba jednak nadszarpnęło marce i GSC reputację, choć studio miało z tym niewiele wspólnego.

Jestem za raportowaniem tego bubla gdzie trzeba podobnie jak  nie dlatego, żeby ich udupić a po to, żeby studio samo pochyliło się nad sprawą, która go dotyczy. Ocenią i zdecydują - jeśli ich zdaniem to nie problem, to nie ma sprawy, ale ja i tak wyłudzeń wspierać nie zamierzam.

Pan autor wszechmogący chce co najmniej 300 baksów, albo odszczekuje projekt. Ktoś ma jeszcze wątpliwości?  

https://www.moddb.com/mods/1984/news/we-ask-you-to-be-attentive

Niezależnie od tego, czy ktoś ma wątpliwości, czy nie - polecam przeczytanie tego wpisu na moddb, bo…

chwyta za serce! Wzruszyłem się…  

Próbowałem przetłumaczyć i udostępnić, ale po trzecim zdaniu, czyli

The world has changed and we simply cannot do things as we did before, since the development has become much more complicated than it was at the beginning

już zwijałem się ze śmiechu. Nie byłbym w stanie oddać dramaturgii.

Nie wiem kim jest pomysłodawca wpisu, ale ma konkretnie nasrane we łbie

Ja też próbowałem tłumaczyć, nawet wrzuciłem w translator, ale odpadłem przy poprawianiu tekstu. 

Godzinę temu, Sierioża napisał:

Nie wiem kim jest pomysłodawca wpisu, ale ma konkretnie nasrane we łbie

A ja uważam, że to geniusz… 

Warto też przeczytać komentarze pod wpisem - jest tam m.in. coś takiego:

We are adequate people, we are not going to run away from questions. Only once a strange user attacked us, and then, as it happens, disappeared.

Chyba wiem, o kogo chodzi… 

Nie jestem pewien ale czy ci od tekstu sponsorowanego  znają Linqua Latina?   

Upsik. Zapiekło twórców 1984 że napisałem do GSC xD 

Niesamowite pokłady śmiechu daje mi zespół pracujący nad tym modem. 

Kurwa, w jaki sposób mogłoby pomóc 500$ robiąc coś na X-Rayu? Wynajmą sobie kogoś do pomocy? Bo czegoś tutaj nie rozumiem.
Kumam że można brać pieniądze etc. Miałem prośbę żeby założyć sobie patronite i dostawać pieniążki za to co robię. Ale według mnie,
jest to totalny bezsens. Nie rozumiem jak można powiedzieć GSC “chuj wam do dupy. ja zrobie na waszym silniku moda i sobie bede kase mial, chuj mnie bolą wasze postanowienia elo”.

To nie jest OK. 
GSC wyraziło się jasno w sprawie modów, i ten kto wie o co chodzi - trzyma się tego. 
Nawet taki codepoet ma wpisane pod filmami “jeśli masz chęć, przelej mały datek”, nie krzyczy “KURDEBELE DAJCIE 500$ INACZEJ NIE WYDAM ALFY ELO”.

no i całe te, wulgaryzmy można usunąć po publikacji posta, ale ja tego teraz nie zrobię bo mi pasują. może naruszają regulamin ale obrazują jak bardzo mnie boli że grupa
debili chce kasę za mod który nigdy nie wyjdzie. yoyo

Napisałem im: Que pennis aqua turbet!

a oni:

Guest 6hours ago
This comment is currently awaiting admin approval, join now to view.

jak pisałeś na moddb, a nie masz tam konta to anonimowe posty czekają na zatwierdzenie przez moderację zanim się pojawią.

A tam jest duuuża strona to i wiadomości sporo.

Tom3kb - ten ich cały “projekt” to jak w/w … i taki mam do nich stosunek  

* If we are unable to collect the minimum amount of 300$ or more , we will most likely have to close the development, still without it we will not be able to realize everything we want. *

Tyle w tym temacie

Edit: O, konto mi zbanowali, co za szkoda XD Szkoda tylko też, że mogę wejść na drugiego maila i stamtąd napisać co o tym myślę

Edit 2:

12 godzin temu, A6AKAH napisał:

Warto też przeczytać komentarze pod wpisem - jest tam m.in. coś takiego:

We are adequate people, we are not going to run away from questions. Only once a strange user attacked us, and then, as it happens, disappeared.

Chyba wiem, o kogo chodzi… 

Oj tam oj tam, dawno było, już nie wypominajcie

1 polubienie

To jest śmiech na sali w jaki sposób oni czy tam on próbują wycisnąć kasę od ludzi. Te wszystkie argumenty z dupy, że “teraz modów nie robi się jak kiedyś za darmo”, “potrzebujemy pilnie 300$ bo tak”  a jak nie dostaniemy to nie robimy moda. Czy ktoś te ich płacze i argumenty w ogóle kupuje? Przecież SDK X-Ray nie ma dołączanego slotu na banknoty podłączanego do USB, gdzie trzeba wrzucać pieniądze by to działało.

Rozwaliło mnie to zdanie: We are plannig 300-500$ at the initial stage, this is what will save the mod and us from the constant pressure of this crazy world"

czyli “Na  początek planujemy 300-500 $, co uratuje mod i nas przed ciągłymi naciskami tego szalonego świata”…Okej, wszystko jasne 

Przede wszystkim należy zacząć od faktu, że takie gadanie, że “dajta 300 dolanów bo jak nie to moda nie bydzie”, jak już to ujął wcześniej LV aka Fizzed, jest SPRZECZNE z zasadami GSC dot. modów. Tak, można mieć tam jakiegoś patreona czy inną stronę, gdzie ludzie mogą sypnąć jakimiś pieniędzmi jak chcą, ale absolutnie zabronionym jest odstawianie tego typu akcji.

Też śmieszy mnie ten fragment: “You all know there are a huge number of projects in the world that are successfully developing at the expense of donations.” - typu Star Citizen, na który studio wylało już podobno ponad 200 MILIONÓW dolarów w ciągu 6 lat, a nadal jest w fazie pieprzonej alphy?

Inne kwiatuszki: “We have families and we are under pressure” - żony nam pogroziły, że jak nie rzucicie nam piniendzmi to rozwód z nami wezmo i dzieci zabioro

“We are terrible to think that the development will have to close, it is a real pain” - dziesiątki, jeśli nie setki, modów wychodziły bez żadnego wsparcia finansowego i ich autorzy nie narzekali, a ci tu nagle wyskakują z akcją “300+ dla moddera” z dupy i próbują udawać mesjasza.

“We have a tiers for both $ 1000 and $ 10,000, why not? It is possible that someone will be interested in our concept. In any case, we want to develop.” - zainteresowany w “koncepcie”… jakim, kurła, koncepcie, do cholery jasnej? Przecież wy nic nie pokazaliście!

“Nothing will change in this case, the mod requires almost daily work” - znowu pieprzenie, jak to ten ich mod wymaga codziennej pracy… a co to on jest, pacjent co go pod kroplówką w szpitalu trzymają, co to w każdej chwili może kopyta wyciągnąć, że trzeba nim się codziennie zajmować?

“perhaps the audience for which the game is being done is simply not there.” - tak, z tym się zgodzę - nie wydaje mi się, żeby byli ludzie na tyle szaleni, żeby walić w to pieniędzmi.

“Perhaps people really need this glamorous pink specular shit that gaming corporations are doing and selling now” - powrót do dyskusji jak to tera “wszystkie “zue korporacje” wydają “zue gry”, a jacy my jesteśmy zarąbiści i robimy zarąbiste rzeczy - to nic, że ich nie pokazujemy, spokojnie, one istnieją - dacie nam 300 dolanów to pokażemy”

Ufff, to chyba wszystko z tych lepszych tekstów

4 polubienia

Zgłoście to do moddb.com, że jest to łamanie postanowień licencyjnych

Cytat

_Mods (modifications) of a computer game can be made by a person who has legally acquired a licensed copy of the game and exclusively for the purpose of its use on the hardware belonging to the person performing the modification or persons to whom the modification was given on non-commercial basis (such as freely over the Internet).

This means that the person who makes a mod for a computer game can use this modification exclusively on non-commercial basis.

The author of the mod retains authorship and exclusive rights on the mod. However, the resources used for development of the given mod belong to another person. As such, the mod does not wholly belong to the author of the modification, who does not have full control over it (such as for commercial use).

Our company allows non-commercial use of mods for our computer games. If you want to use mods developed for our games (such as from the S.T.A.L.K.E.R. series) with another game, you have to turn to that game’s developers for permission._

https://gsc-game.com/index.php?t=community&s=forums&s_game_type=xr&thm_page=1&thm_id=20587&sec_id=16&offset=240

1 polubienie

Ta robiliśmy moda przez 3 lata za free, a teraz bez 300 dolanów to nagle nie da się nic zrobić.

To brzmi tak jakby nagle zachciało im się pić, a nikt akurat nie miał na flaszkę i podchodzimy do każdego “kierowniku dej piątaka”.

Bo w sumie co te 300 dolców ma nagle zmienić, że będzie profesjonalne  robienie moda jako praca. Ile to będzie “pensja” na jeden miesiąc pracy dla jednego moddera z teamu?

Ugotują się wkrótce w własnym sosie

2 polubienia

1 godzinę temu, tom3kb napisał:

Bo w sumie co te 300 dolców ma nagle zmienić, że będzie profesjonalne  robienie moda jako praca. Ile to będzie “pensja” na jeden miesiąc pracy dla jednego moddera z teamu?

Cytat z odpowiedzi na komentarz:

We need to raise the moral level of our lead modeler, who does things, we will give him time to take a breath and encourage him with donations.

Wiecie co, ja chyba mam już dość…

Wiecie co, przepraszamy bardzo, ale więcej filmów nie będzie, bo prąd mi zdrożał, kot się rozchorował, a owi wyrosło trzecie oko na plecach i trzeba je usunąć chirurgicznie. A w ogóle to tygrys na złotym łańcuchu którego trzymam na balkonie uciekł i spadły nam morale i…  NIE ZMYŚLAM!

Dajcie spokój, zamknijmy ten temat i nie wracajmy do niego. Jeśli ktoś chce postąpić za radą , chętnie się przyłączę - bardziej skoordynowane działania szybciej zostaną zauważone.