Wykorzystanie plików tymczasowych przez Stalker Czyste Niebo

Witam, piszę z dwuwątkową sprawą; jednocześnie problemem technicznym i pytaniem technicznym związanym z grą.

W Stalkerze Czyste Niebo pojawił mi się problem w którym Wojskowi w posterunku w Kordonie nie odradzali się po ich eliminacji. Usunięcie tego błędu nie było możliwe przez usuwanie zapisów gry gdzie błąd występował, mimo, że zaczęło się od wejścia do Czerwonego Lasu- wszystkie tamtejsze zapisy usunąłem, a na koniec usunąłem pliki tymczasowe z komputera CCleanerem- o dziwo to ostatnie rozwiązanie pomogło…

Tutaj jest druga sprawa- zawsze po pierwszym wejściu do danej lokacji, mimo kilku różnych „startów”, bo czasem wracałem się do poprzednich sejwów, artefakty były zawsze te same w danym polu anomalii- po tej akcji z czyszczeniem plików tymczasowych widzę, że w nowo odwiedzonej lokacji są inne, ale w między czasie były też emisje podczas zwiedzania mapy

Chciałem zapytać, w jaki sposób te pliki tymczasowe są związane z takimi rzeczami jak występowanie powyższego buga i czy to możliwe, że kasując je zmieniły się też artefakty na mapie?

I o to chodzi :winking_face_with_tongue: o czym użytkownicy kompów nie wiedzą lub nie pamiętają.

Tak właśnie jest …. zapis zapisem a racja musi być po naszej stronie :rofl: :rofl: . Pamiętasz gdzie te tymczasowe pliki były zapisałeś to sobie w pliku txt ? w jakim folderze albo rejestrze ?

silnik gry korzysta z tych tymczasowych . Pliki tymczasowe są na bieżąco aktualizowane zapisywane niezależnie od twojego save.

Oj, niestety nie. Po prostu nie chciałem już marnować kolejnego dnia na bezproduktywną walkę z grą- wiedziałem, że ten rzadki bug jest spowodowany zniszczeniem posterunku w nocy co już kiedyś odnotowano :stuck_out_tongue: Ale dziwiło mnie to, że gra „pamięta” mimo usunięcia wszystkich saveów z tego wydarzenia. Dopiero skasowanie tymczasowych za pomocą CC pomogło

To jakie artefakty pojawiają się w grze jest związane z plikami tymczasowymi czy zmiana lootu wyniknęła z emisji? Powiem szczerze, że nigdy nie miałem styczności z równie technicznie niestabilną grą xD

To co ci się pokazało po wczytaniu gry wynikało z tego co było w tymczasowych. A zmiana rodzaju arta może wynikać z nowej emisji. W nowych kompilacjach typu Gamma etc. to już norma …. każda emisja zmienia rodzaj arta zależnie od rodzaju anomalii a mało tego, anomalie pojawiają się w różnych nowych miejscach a nie ciągle w tych samych.

ps.

Przy okazji mogłeś opisać ten problem tutaj Problemy techniczne :face_savoring_food: tak samo ten Crash po stworzeniu i modyfikacji gamedata w Czyste Niebo

Zakładanie 1000 tematów to nie jest chyba dobry pomysł.

1 polubienie

Zapytam Cię jeszcze jako gracz Gothica nauczony kombinatorstwa- żeby zrestartować sobie artefakty, które mi się nie podobają, wystarczy wyczyścić tymczasowe? Co do emisji- mam czystą grę w wersji 1.5.10; na angielskiej wiki Stalkera wyczytałem, że w czystej grze jest też jakiś timer, który powoduje odradzanie artefaktów co 4h czasu rzeczywistego, ale lubi się walić- w polskich źródłach tego nie znalazłem, więc to albo fake albo wiedza zaginiona :frowning:

Nie wiedziałem, że jest podtemat w dziale :(( Myślałem, że wystarczy umieścić temat w odpowiednim dziale tematycznym

Chyba czegoś tu nie rozumiem. Jak jakieś pliki tymczasowe z kompa miałyby wpływać na mechanikę, skrypty w grze? Że czyściłeś ccleanerem.

Przecież to nie może się łączyć chyba, że chodziłoby ci o jakieś pliki tworzone przez samą grę. Np zapisy przy przechodzeniu z lokacji na lokację itp. To ok, może być i mieć wplyw. Tak jak np kasuje się czasem user.ltx zeby gra zrobiła sobie nowy itp.

Co do tego problemu z niepodobającymi się artefaktami to chyba nie widzę jakiegoś innego rozwiązania jak grzebanie w skrypcie i np zmiana tego z jakiej puli są losowane arty w jakiejś konkretnej anomalii. Ale jak czytałem to podobno ten skrypt jest skomplikowany i zrypany i często się buguje i może przez to trafiały ci się te same zestawy artów.

No i na wiki jest napisane, ze za spawn odpowiada timer 4 godziny to nawet kilkadziesiąt razy możesz wchodzić i wychodzić z lokacji i liczy się to co pierwsze zalosowało w skrypcie. No i to ci się zrespi po uplywie czasu.

Emisje nie wpływają też podobno na spawn artów.

Ewentualnie jak mówiłeś, że czytałeś wiki to możesz zainstalować moda SRP bo on niby modyfikuje ten system zmieniając na czas w grze, więc nawet mozesz chyba zdrzemnąć się na lokacji i wyzbierać arty. No ale żeby to potwierdzić trzeba by przetestować bo tu powtarzam co wyczytałem w necie.

Ale czy to w ogóle gra warta świeczki, ta gra jest za krótka żeby aż tak potrzebować artów jakiś konkretnych czy to dla siebie, czy na handel?

Powiem Ci, że wczoraj Marcx pisał mi, że te pliki mają znaczenie, ale nie zdążyłem go dopytać dokładnie, a jest nieobecny.

Generalnie bawiłem się w kasowanie rejestrów i tymczasowych, tylko system, żadnych programów nie ruszając, bo zdarzały mi się te błędy typu znikające postacie fabularne i właśnie ten ostatni z żołnierzami, którzy nie chcieli się respić i dawać mi swoich obokanów :wink: Wcześniej byłem już w czerwonym lesie, zebrałem ciekawe artefakty, ale skasowałem te stany próbując naprawić bugi- to nic nie dało

Potem, po maskarze w kordonie, ponownie (po raz pierwszy fabularnie) wszedłem do Czerwonego lasu i zestaw był inny niż wcześniej, a z tego co pamiętam artefakty nie przeładowują się po pierwszym wejściu do lokacji tylko od początku były takie same zestawy

Zaciekawiła mnie emisja, bo wcześniej dopadła mnie w agropromie i artefakty były daremne- wczytałem sejwa z bagien i wchodziłem do agropromu aż emisja się nie pojawi- po takiej akcji artefakty były inne- cały czas piszę o „pierwszym” wejściu do lokacji

Generalnie gra podoba mi się tak bardzo, że chcę mieć Świetlika do ostatniej wojny frakcji. Nie doświadczyłem żadnych ostatecznych bugów, których nie mogłem rozwiązać CCleanerem, ale bardzo chciałbym dowiedzieć się jak działa ten system generacji artefaktów i jak jest powiązany z plikami tymczasowymi i rejestrem. Generacja artefaktów co 4h u mnie nie działa, ale gdzieś wyczytałem, że to totalnie spaczony skrypt, więc nawet tego nie ruszam

Tak jak tom3kb napisał, gra losuje arty z puli i co ci wyskoczy to masz. Możesz przechodzić 2-3 razy grę z badziewnymi artami, albo za pierwszym przejściem masz fajne.

Wielokrotnie przechodziłem Cień, Czyste i Zew zawsze arty to była loteria. Po za paroma wyjątkami gdzie zawsze dostajesz art ten sam(na dziczy w podziemnym tunelu: błona itp).

Przynamniej ja mam takie wnioski.

Dokładnie o to chodzi. I nie tylko o tymczasowe chodzi. Także w rejestrze są przechowywane dane. I często nawet postawienie gry od nowa może spowodować zdziwienie na twarzy kiedy właśnie takie śmieci , których nie usuniesz ręcznie spieprzą ci nową grę. Mam to przećwiczone na np. S2 . Jakież było moje zdumienie kiedy w nowej grze , na nowym profilu zginąłem 1x a komunikat po tym poinformował mnie …… zginąłeś 13 raz. Właśnie nie wyczyściłem śmieci z kompa i taki był efekt. Z faktami się nie dyskutuje.

Kombinatorstwo nie popłaca, tak na marginesie. Bo co to za frajda kiedy zaczynasz przygodę od tego, że “wykombinujesz” sobie najlepszy pancerz i pukawkę na samym starcie gry ? Kompletnie tego nie rozumiem. W życiu masz tak samo ? tego samego oczekujesz? masakra.

Już sam mod jest “kombinatorstwem” :grinning_face_with_smiling_eyes: :zany_face: .

Powiem Ci, że nie mogę się zgodzić XDD Ja mam taki problem z każdą grą, może to jest spowodowane zboczeniem zawodowym :stuck_out_tongue: że wsio muszę zrobić na 100% i bezbłędnie- bardzo mnie boli jak nie mogę na koniec gry wykorzystać każdej możliwości i jakaś ścieżka jest dla mnie zamknięta, a bardzo chciałem sprawdzić działanie lecznicze 2 świetlików :slight_smile:

Gram na weteranie i jestem prawie na końcu gierki, ale boli mnie, że mam 4 bezużyteczne bąble i tylko jeden świetlik :frowning: Summa summarum gra dużo fajniejsza niż cień Czarnobyla, ale przez silnik z patyków wywala się na byle czym

Btw, ten mod na zmianę licznika czasu można wgrać w trakcie gry czy trzeba zacząć od nowa? Wiem, że takie parametry jak udźwig, staty pancerzy i broni można modyfikować w trakcie gry, ale ten licznik to nawet nie wiem gdzie jest zakopany, więc już chyba wolę gotowca :wink:

W instalacji jest napisane, że nowa gra wymagana.