Zagubiona dusza (Gone Soul)

Wylot podczas wejścia do Zapomnianych Ziem na DX10/11. Zmiana na DX9 działa

Cytat

FATAL ERROR

[error]Expression : assertion failed
[error]Function : CResourceManager::_CreateTexture
[error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\Layers\xrRender\ResourceManager_Resources.cpp
[error]Line : 424
[error]Description : _Name && _Name[0]

@mrozek a nie masz jakiegoś Reshade wrzuconego? Bo komuś taki błąd wywalało w necie jak szukałem jak z nim grał np w Czyste Niebo.

@mrozek jeszcze z rosyjskich stron:

Spoiler

Line 424

[error]Expression : assertion failed
[error]Function : CResourceManager::_CreateTexture
[error]File : D:\prog_repository\sources\trunk\Layers\xrRender\ResourceManager_Resources.cpp
[error]Line : 424
[error]Description : _Name && _Name[0]

Причина: может быть связанно с геометрией уровня (частично это подтверждается тем, что Свалка и Агропром (которые базируются на ЧН версии) работают сполне нормально, а вот Тёмная Лощина и Кордон (которые “вытянуты” из ТЧ) не запускаются и игра вылетает с этим логом).

**Решение:**Сменить рендер. Я такой вылет получил на DirectX 9.0c, на 9.0 и статическом освещении у меня его не было

Tu znowu pomóc ma niby pełne dynamiczne

1 polubienie

Wgrałem parę łatek i zaczęło grać bez problemu.

Grę można przejść bardzo szybko. Robiąc zadania po najmniejszej linii oporu - już w Agropromie :slightly_smiling_face:

ale bez hepi endu dla Sektora…

Ogólnie mówiąc przeszedłem i jestem zadowolony. Mógłby ciągnąć się jeszcze drugie tyle. Ciekawy, dużo akcji, stosunkowo mało biegania. Trochę z początku skakanie po mapie ale jest w tym sens.

Polecam, jeśli ktoś nie grał jeszcze. Już jest do tego spolszczenie. :blush:

2 polubienia

Faktycznie, mod wydaje się całkiem niezły. Poleciłem go @mrozek jako kandydata do spolszczenia. Głównie sugerowałem się opinią naszych użytkowników, którzy go wcześniej ukończyli, a także oceną na AP.

Spolszczenie trafi na nasz serwer, ale zanim to nastąpi, to mod przejdzie rundę testów, aby wyłapać potencjalne błędy. Jeżeli ktoś chciałby skorzystać z aktualnej wersji spolszczenia, to jest tutaj: [Zagubiona Dusza - Spolszczenie].

Taki mam ekwipunek już na pierwszej lokacji. Ezgoszkielet i arty znalazłem, a resztę szpeju zasponsorowali martwi stalkerzy.

Spoiler

1 polubienie

Kurcze u mnie historia kończy się w tunelu na Agropromie gdzie wysyła mnie banda bandytów po artefakt, cutscenka i złe zakończenie.

Na filmikach widziałem, że niby można w bazie stalkerów zwerbować ekipę ludzi ale u mnie koło rannego Karasia stoi powinnościowiec i on mówi, że nie idzie. I zadanie mam żeby iść na dpotkanie z bandytami a to się źle kończy.

Na filmach widziałem, że na drugim piętrze powinni siedzieć Orest i Inkwizytor i ich zwerbujemy ale u mnie ich nie ma :disappointed_face:

Kiedy oni się tam pojawiają? Czy jak pogadamy z szefem bandytów? Czy cały czas tam powinni siedzieć, czy co?

Czy jakiś bug i się nie zrespili? :person_shrugging:

ps. A chyba widzę na jakimś filmie Inkwizytor był w bazie Powinności na Agropromie i dawał zadanie na szukanie Oresta w tunelu z psi promieniowaniem, tam był kontroler.

To czyli jeśli wtedy z nim nie pogadałem to uwaliłem moda? Bo później się nie respią? I musiałbym grać od początku, jeśli tak to lipa jak jakieś questy poboczne zablokują ci główną fabułę.

Też tak zakończyłem :grin:

Jak trafisz na Agroprom, zagadaj do Inkwizytora i pójdź z nim na zadanie. Będzie polegało na ocaleniu Oresta.

Zbierz drużynę. Jeżeli ocaliłeś Sanie Smirnov to też się dołączy. Jak zbierzesz to rusz na bandytów i ich zabijecie. W innym wypadku oni wyślą Cię na śmierć.

Artefakt czy zatrzymasz dla siebie czy dasz Inkwizytorowi chyba nie ma wpływu na zadanie. I tak Ci potem odda.

3 polubienia

No to niezła lipa, nawet jak mam jakiś zapis z przed pójścia na Agro to przynajmniej kilka godzinek w plecy. A jak nie to od nowa. Ehhh, aż się odechciewa. :grin:

@tom3kb
Kilka godzin, to raczej przesada, bo w Czerwonym Lesie nie ma zbyt wielu zadań :slightly_smiling_face:

Wystarczy, że wykonasz zadanie Inkwizytora.

Ja już raczej jestem przy końcówce moda i tak szczerze mówiąc, to spodziewałem się raczej ''standardowej" fabuły, czyli bez udziwnień, ale przyznam, że mają one swój urok.

1 polubienie

Moim zdaniem ta lokalizacja to taka wisienka na torcie dla tytułu.

Dużo tam się nie robi, jest kluczowy dialog że Sektor też był w ekipie swoich “Zagubionych Dusz”, tak jak to miał Infernis :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Mod zaliczony :slightly_smiling_face:

Jeżeli mam być szczery, to spodziewałem się pogoni Sektora za grupą Striełoka, ale nieoczekiwanie stało się zupełnie inaczej, bo przez nagły zwrot akcji okazuje się, że naszym antagonistą nie jest legendarny stalker, a dowódca grupy najemników, Szkir. Na szczęście podczas naszej przygody nie zostaliśmy sami, bo pomaga nam inny najemnik, a z biegiem czasu poznamy także kolejnych stalkerów, którym raczej wypada pomóc, bo to będzie miało wpływ na zakończenie gry.

W modzie znalazło się również miejsce na dość unikalne rozwiązania - nawet jak na standardy Zony. Jeżeli ktoś się zdecyduje na zagranie w Zagubioną Duszę i wypije pewną nalewkę, to będzie wiedział, o czym piszę. Pojawiły się też dwie nowe lokacje, których wcześniej nie spotkałem w żadnym innym modzie. Z tym że ta naziemna moim zdaniem nie należy najpiękniejszych, ale trudno - nie wypada aż tak wybrzydzać. Na koniec mogę dodać, że troszkę mi brakowało nowej paczki broni lub pogody, choć jest to mod fabularny, a więc można wybaczyć. Przyznam, że mod nawet mnie wciągnął i ciekaw byłem jego zakończenia.

Jeżeli chodzi o błędy lub wyloty, to pod tym względem jest naprawdę dobrze. Żadnych nie doświadczyłem. Trzeba jedynie pamiętać, aby przed wejściem na lokacje Zapomniane Zimie w opcjach przejść na Pełne oświetlenie dynamiczne. Inaczej będzie wylot.

Na koniec chciałbym podziękować i jednocześnie pogratulować @mrozek za pracę nad spolszczeniem, bo to jego pierwszy przetłumaczony mod fabularny :slightly_smiling_face: Mam nadzieję, że też nie ostatni :blush:

3 polubienia

Tak zerknąłem, że to pierwszy mod jaki ukończyłem od wakacji tamtego roku 0_0, niezła przerwa.

Najpierw plusy, już samo animowane menu wygląda zachęcająco. Fabuła dla najemników, zachaczająca o historię z dwóch pierwszych gier z serii jako baza też bardzo fajna. Mod nie jest jakiś bardzo długi ale zapewni jakieś 10, a może nawet kilkanaście godzin gry.

Kolejne plusiki to sporo cutscenek, tego zawsze w tej serii brakowało, mamy nagrane po rosyjsku dialogi. Dużo różnorodnych zadań, są też różne skryptowe akcje. Mamy też kilka niezbyt dużych i może nie najładniejszych ale za to nowych lokacji. Przynajmniej ja sobie ich nie przypominam. Nowe artefakty, nowe modele npców, nowe kombinezony.

Są nawet walki z bossami :slightly_smiling_face:

Spolszczenie od @mrozek całkiem dobre, jak na jego pierwszy mod fabularny wyszło całkiem ok, w ramach przechodzenia moda i można powiedzieć “testów” staraliśmy się wyłapać jakieś babole, co nieco się znalazło, wiadomo.

No to teraz minusy moda.

Dla mnie największy minus to quest poboczny z Inkwizytorem, potem kolejny dla Oresta, które jeśli je przegapimy to “uwalą” nam moda, a dokładniej doprowadzą do złego zakończenia historii po może jakiś 30% rozgrywki. Także czujcie się ostrzeżeni i lepiej na Agropromie zagadujcie do każdego w bazie Powinności, żeby typka nie przegapić. Kurcze pierdołowate questy poboczne, które przy braku ich wykonania wpłyną nam później na niemożność popchnięcia głównej fabuły to niezbyt fajny pomysł. Szczególnie, że ten npc w sumie jakoś nie zwracał na siebie uwagi, że to ktoś ważny. :blush:

Brak jakiejś paczki broni ale w sumie tak dawno nie grałem w czysty Zew, że nawet jakoś bardzo mnie to nie bolało.

Czasami trudno zaskoczyć co mamy teraz zrobić żeby popchnąć fabułę, czy trzeba z kimś pogadać, dokądś iść, czegoś użyć, np walkie talkie.

Sporo razy latamy w tą i z powrotem przez te same lokacje, które są puste. Przydałoby się od czasu do czasu jakiś spawn mutantów czy wrogich npców, żeby było do kogo postrzelać i żebyśmy nie lecieli na hura.

Niby jest sporo nowych kombinezonów do wyboru ale bardzo szybko zdobywamy egzoszkielet i po modernizacji w sumie nie ma na co więcej patrzyć u handlarzy.

Czasami dziwne i głupie zachowanie wrogów.

Jakoś mało miejsc do spania albo ja nie potrafiłem znaleźć.

Pomimo wad to bardzo fajny modzik. Moja ocena 8/10.

2 polubienia

Z innych drobnostek, to warto zauważyć, że autorzy ZD mieli chyba w planach dodać więcej zadań pobocznych lub jeszcze bardziej rozwinąć główny wątek, bo w Szpitalu można się natknąć na Szramę i Lebiediewa, jednak porozmawiać z nimi nie można.

@mrozek zaktualizował spolszczenie, a więc mamy do niego odświeżone linki :slightly_smiling_face:

Na mój gust modyfikacja mogła by być na dobre 30+ godzin. Szkoda że jest tak krótka bo fabuła jest interesująca. Za to od razu przechodzimy do akcji, bez rozbiegu ze znajdowaniem potrzebnego wyposażenia.

Tak czy siak - polecam. :slightly_smiling_face:

1 polubienie

A co do Zagubionej Duszy jeśli pobieramy z torenta moda jest on gotowy razem z grą czy trzeba instalować ZP oraz inne poprawki,nie liczę spolszczenia bo to standard??

Kolejność:

1. Zew Prypeci

2. Spolszczenie do Zewu Prypeci

3. Zagubiona Dusza

4. Spolszczenie do Zagubionej Duszy

To ja wiem,ale pobrałem z torenta by przetestować i widzę że to gotowy mod od razu z grą,dodałem tylko spolszczenie,fakt mam robaczki na ekranie startowym,jak nowa gra czy tam opcje ale dialogi w modzie są po polsku,robaczki mnie zdziwiły ale to malutki kłopot,spolszczenie działa z wersji pobranej z torenta.

@FilmisterPLTo dorzuć oficjalnie spolszczenie do Zewu Prypeci i robaczki znikną.

Jest już w porządku,zrobiłem jak na stronce pisane było,zaraz zobaczę jak cudo śmiga.

Jest ogromny problem z celowaniem i ekranem,jak celuję z celownika z natowskiej broni karabin jakby do gory się podnosił oraz robi się żolty ekran na celowniku,nie można strzelać,a jak przetestowałem na WWintarze problemu tego nie ma. Zobaczcie sami oto mały film :

Ktoś z Was kuma o co chodzi w Zagubionej Duszy by znaleść gostka w opuszczonej kopalni bo takie zadanie mam,jestem dokładnie w tym miejscu,byłem nawet na dole a tam nikogo nie ma,najemnicy z którymi pracuję nic mi nie powiedzą a sam teraz jestem w kropce bp nie rozumiem o co tam chiodzi. Jakaś pomoc panowie???

@mrozek Po filmiku wnioskuję, że @FilmisterPL jeszcze nie doszedł do tego momentu, który opisałeś.

@FilmisterPL A porozmawiałeś z Sithem, jak już zastrzeliłeś powinnościowców ? Jeżeli tak, to udaj się w okolice kopalni, a następnie biegnij do Szkira.