Powinność wybita jeśli chodzi o miejscówkę tam gdzie jesteśmy,zobaczę za chwilkę teraz render dokumentu o Czarnobylu robię więc nie bardzo grać mogę,ale postaram się odszukać,dzięki za podpowiedzi.
W dniu 12.06.2022 o 08:50, mrozek napisał:
Kolejność:
Zew Prypeci
Spolszczenie do Zewu Prypeci
Zagubiona Dusza
Spolszczenie do Zagubionej Duszy
@mrozekZrobiłem jak pisałeś, ale dalej mam problem. Co mogę zrobic?
@prozmus84jeżeli używasz wersji GOG to musisz wybrać język polski w “settings.exe” który znajduje się w głównym folderze gry.
@mrozekużyam wersji ze Steam.
Moda przeszedłem, ambiwalentne uczucia mam, z jednej strony naprawdę ciekawa fabuła, którą aż chce się odkrywać, mroczny klimat + świetny soundtrack i cutscenki, z drugiej strony wyrywanie włosów przez powtarzanie raz całego agropromu, nie wiem kto wpada na pomysły aby zadaniami pobocznymi, hamować fabułę przez, co musiałem agroprom cały powtarzać, oraz dwa razy labolatorium przez zły spawn artefaktu oraz zbugowanego ostatniego bossa 7.5/10. @mrozek Dzięki za spolszczenie ![]()
Po zmianie rozdzielczości i oświetlenia w menu mod mi się wgl nie uruchamia, klik na skrót i zero reakcji
@cez137 W takim razie usuń plik user.ltx i mod się uruchomi z domyślnymi ustawieniami - pobaw się po kolei opcjami i zobacz po przestawieniu której mod przestaje startować.
Lub ewentualnie tak jak już Ci kiedyś pisałem - mody do Stalkera na 32 bitowym silniku Zewu Prypeci lubią gryźć się z Win10 więc jeżeli nic się nie dzieje po kliknięciu skrótu to - menedżer zadań, znajdź proces xrengine.exe - zakończ proces/zadanie i do oporu, aż w końcu zaskoczy bo może tu o to chodzi, a nie o to, że któraś z opcji (graficznych) w ustawieniach coś psuje.
@Szczepan9205 wiesz co? mod poszedł, włączyłem go po kilku godzinach tzn teraz ale…no właśnie, niby chodzi ale zapisy (quick save) strasznie długo trwają, to samo wyjście do menu, to trwa ok 15 sekund czyli dłuższą chwilę, trochę lipa tak grać, jak dla mnie to dyskwalifikuje moda, jest na to jakiś sposób? do tego jakby tego było mało zapisy się nadpisują i nie można wrócić do wcześniejszego zapisu z poziomu menu, po drugie to nie da się wejść w menadzera, tylko reset
4 minuty temu, cez137 napisał:
@Szczepan9205jest na to jakiś sposób?
Tak. Nacisnąć Escape, wejść w opcje i zmienić trochę grafikę, ustawienia w dół, rozdziałka w dół, oświetlenie w dół.
Metoda prób i błędów żeby znaleźć złoty środek pomiędzy jakością obrazu, a tym jak gra płynnie chodzi.
@cez137 Tu musiały by się już wypowiedzieć osoby, które grały w tego moda - ja nie grałem, więc nie pomogę. Jeżeli nikt nie miał podobnych problemów to wątpię, żeby to była wina moda. Mnie czasami takie długie wracanie z menu do gry się przytrafiało jak robiłem na kompie w tle coś jeszcze - np. przenosiłem pliki z partycji na partycje, albo rozpakowywałem coś win rarem lub ewentualnie coś się aktualizowało. Ja na Twoim miejscu wyłączył bym sobie tryb pełnoekranowy w Stalkerze, zmniejszył okienko z grą i odpalił zakładkę wydajność w menedżerze zadań i zobaczył czy np. PC w momencie jak się to dzieje zużywał jakieś duże wartości % procesora, ramu lub dysku.
Jeżeli tak to proponował bym Ci pomyśleć nad pełnym formatem - może masz dysk zawalony, albo mało miejsca na partycji z systemem i przez to Stalker się “krztusi”, ale to tylko moja teoria i przyczyna może być zupełnie inna, ale z drugiej strony - jeżeli ktoś by miał podobne problemy to rączej by tu o nich wspomniał bo parę osób jednak w Zagubioną Duszę grało.
przecież pierwsze co robię jak mi mody się walą to właśnie to, wszystko mam praktycznie na minimum albo delikatnie powyżej minimum, oświetlenie dynamiczne, to pierwsze, trawy na 0, cienie na 0, sam się zastanawiam co by tu jeszcze zmienić, mod postawiony zgodnie z instrukcją
nie watpie, nigdy jak gram to nic nie robię w tle i wszystko wyłączam
No i już lipa, włączam go teraz i znowu zero reakcji
Może log coś powie?
xray_cez137.log (56.5 KB)
@cez137 Ja bym na twoim miejscu sprawdził bo może kończy Ci się dysk albo inny komponent, a nawet o tym nie wiesz ![]()
To próbuj tą metodą z zakańczaniem procesu - powinien w końcu wystartować, ale nie raz trzęba kilka-kilkanaście razy spróbować zanim zaskoczy.
@Szczepan9205 dysk na pewno nie, jest nowy, miesiąc ma może, SSD samsung M2, komputer jest sprzątany, odkurzany na bieżąco, wątpię żeby coś do tak nawaliło, poza tym z innymi grami nie ma problemu, chodzą mi tu mocniejsze gry typu forza horizon 4,5, wiesiek 3, wszystko lata jak po*ebane tylko zawsze z tymi modami jest problem🙁
@cez137 to nie wiem co ty robisz, że grasz na najniższych np na kompie jaki masz w profilu, ja mam złoma z 2011r i w takie mody gram przeważnie na wysokich w 1920x1080. Widocznie Stalkery nie dla ciebie ![]()
18 minut temu, tom3kb napisał:
to nie wiem co ty robisz, że grasz na najniższych np na kompie jaki masz w profilu
ja też nie wiem, serio, może za mocny komputer do tych modów? nie mam zielonego pojęcia, przecież nie zawracał bym Wam gitary jakby mi to chodziło, na 5 modów to 3 mi nie chodzi, albo się nie chcą uruchomić albo jakieś cyrki robią jak tutaj, raz sie uruchomi raz nie, bez sensu
@cez137 Takie długie ładowanie, może być spowodowane zbyt dużym plikiem wymiany. Zwiększałeś go dla jakiegoś moda? Masz w nim obie wielkości jednakowe?
@kondotier Błagam Cię, po polsku proszę
co to za plik wymiany? jak on sie nazywa? gdzie on jest? jak to sprawdzić?
Zgodnie z tym co wyczytałem w google to jest to, i u mnie to wygląda tak, nic nie zwiększałem ani nie zmniejszałem, dodam jeszcze że samsung nie jest dyskiem systemowym
@cez137 Plik wymiany lub plik stronicowania, to element systemowy. Pamiętam, że już kiedyś o nim rozmawialiśmy. Sądzę, że ten odsyłacz do tematu o nim bardziej Ci pomoże niż moje ględzenie.
https://komputerowapasja.pl/plik-wymiany-plik-stronicowania
A tu inny sposób dotarcia do niego.
@kondotier już to ogarnąłem zanim odpisałeś, rzuć okiem wyżej
@cez137 Jeśli plik wymiany masz ogarnięty, to nic więcej nie podpowiem. Zbyt dawno w niego grałem, ale takich cudów u mnie nie było.