Fiedia Cezar Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Cieszę się z tej dyskusji . Sami widzicie że temat ważny. Na moim komputerze nie mam ŹADNYCH plików, mp3 , programów , które są nielegalne.Nie mam też tunera TV. Raz zapędziłem się winrarem , minęło ponad 40 dni użytkowania za darmo , ale on sam się przypomniał i po kłopocie. Mam natomiast inną zagwozdkę . Wkurza mnie ,że niektórzy producenci oprogramowania ograniczają liczbę instalacji do określonej ilości. A co z reinstalacją/awarią systemu a co jak padnie dysk . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filippo23 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Tak samo jest z niektórymi grami - np. Spore. Gdzieś tam w Umowie jest napisane (podczas instalacji), że grę można zainstalować tylko 3 razy. I jak tu grać?! To jest zdecydowanie przesada, nie powinno tak być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Iceman Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Może tu chodzi o instalację gry na kilku komputerach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filippo23 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Nie, niestety chodzi o instalację na jednym komputerze. :-( A to taka "fajna" gra... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedia Cezar Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Nowy dysk to nowy komputer i tak w kółko.Reinstalacja to samo i jak trzeba program rejestrować ponownie to kicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Windmaker Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Przykładem tego co mówicie jest pakiet Microsoft Office licencja domowa na 3 stanowiska (3 stanowiska, nie instalacje - wedle opisu z pudełka), ale ogranicza się to do 3 instalacji - znam ten program i te problemy bo sam w domu korzystam z tego pakietu na kilku komputerach. Zwykle kiedy jest ograniczona ilość instalacji/stanowisk aby ja odnowić wystarczy zadzwonić do producenta - supportu oficjalne lub czego kol wiek tam. Polskie prawo jest jednoznaczne - nie wolno czerpać korzyści materialnych z np. filmu gry, którą kupiłeś i skopiowałeś i rozpowszechniłeś. Możesz robić ile chcesz kopii ale jak sprzedasz jedną to jesteś już w teorii nazwany piratem. Pamiętajmy, że ściąganie różnego rodzaju plików mp3 nie jest do końca przestępstwem - piractwo jest wedle kodeksu karnego przestępstwem karanym, o ile autor utworu w jakiś sposób go udostępnił w sieci - wielokrotnie znajduje tego typu pliki, które autor udostępnia po jakimś czasie jako darmowe do zdobycia w sieci, ale to, że potem ktoś to umieszcza na własnym serwerze i też udostępnia to już niestety inna bajka. Ucinanie rozmowy z piratami dla mnie to jedyne wyjście, gdyż tłumaczenie im, że tak nie wolno, że to jets złe itd nic nie da - powiedzcie mi, macie nielegalną kopię gry i chcecie sie czegoś dowiedzieć, macie problem z grą, piszecie o tym na forum i dostajecie odpowiedź że to nieładnie mieć nielegalną grę, co zrobicie wówczas? Powiecie przepraszam i pójdziecie do sklepu kupić grę? Nie sądzę. Powiecie raczej spadaj na drzewo nie twój interes. Albo trzyma się piratów krótko - tj. zero tolerancji i rozmowy, albo to będzie walka z wiatrakami. Owszem winę w tym wszystkim ponoszą producenci filmów i gier i muzyki żądając czasem bajońskich sum za swoje produkty - przykład osobisty - teraz czekam na grę Call of Duty 5, jednakże nie zależy mi na niej aż tak, aby wydać na nią 120 zł - około tej sumy krążą ceny gry. Owszem stać mnie to pewnie wydam tę kasę, ale to jest o całe 30-40 zł za dużo według mnie. I jak tu się dziwić, że ludzie, którzy nie mają tak dobrze, aby kupić sobie grę za 100 zł jak lubią grać i kupują owe gry dość często, że sięgną po pirata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedia Cezar Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Bardzo chciałbym mieć Porsche 911 ,tylko nie mam na to kasy , ale to nie znaczy , że go ukradnę . Po prostu jeżdżę cytryną. Jak nie stać mnie było na gry, to czekałem aż potanieją.Zadowalałem się dodatkami dołączanymi do czasopism.A rozmawiać i tłumaczyć trzeba ,choćby profilaktycznie a unikanie tematu to właśnie chowanie głowy w piasek . Z całym szacunkiem : unikanie rozmów na temat seksu/antykoncepcji ,narkotyków czy piractwa to hipokryzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi