Jak działają grupy?

Chodzi mi jak się np nie zaliczać do grupy użytkownik a np Zasłużony?

Przecież nazwy grup dokładnie odzwierciedlają, kto do nich może należeć.

Żeby należeć do Zasłużonych, musisz być osobą zasłużoną dla Forum. Więc raczej będzie trudno, skoro masz 1 dniowy staż na forum :face_with_tongue:

3 Likes

W zasadzie można powiedzieć, że grupy odeszły do lamusa i nie działają. Na starym forum każdy forumowicz obok swojego nicku miał przypisaną nazwę grupy do jakiej należy. Dla przypomnienia gradacja tak wyglądała :slight_smile:

Turysta
Stalker
Weteran
Tłumacz
Doś. Tłumacz
Redaktor
Mechanik
Zasłużony
Elitarny
Moderator
Administrator
Sekretarz

Dzisiaj jedynym miejscem gdzie cokolwiek widać jest to miejsce…

z tym, że jak widać jest to jakaś bardzo szczątkowa wersja ograniczona do pokazania 3 grup z ogólnej liczby 12. Na forum było to widoczne wraz z nazwą rangi pod avatarem …

Czy ktoś może mi powiedzieć do jakiej grupy na dziś należę ? i czy można należeć tylko do jednej czy jest to płynne ?

T A B E L A – G R U P.

Turysta : Domyślna grupa po rejestracji. 70 MB

Stalker : Użytkownicy z minimalną aktywnością na forum. 200 MB

Weteran : Użytkownicy z dużym stażem na forum. 900 MB

Tłumacz : Użytkownik, który przetłumaczył kilka niedużych modyfikacji/dodatków lub większego moda. 2.00 GB

Doś. Tłumacz : Użytkownicy zajmujący się przekładem - głównie modyfikacji - z języków obcych. Członkowie tej grupy są motorem napędowym całego forum i stanowią swoisty skarb.

BEZ OGRANICZEŃ

Redaktor : Grupa zarezerwowana dla najbardziej aktywnych użytkowników. Zajmują się głównie publikowaniem nowości, a opcjonalnie także innymi kwestiami obejmującymi szeroko rozumiane tworzenie treści (m.in. pisanie artykułów, wyszukiwanie modów, ciekawostek z uniwersum S.T.A.L.K.E.R.-a, aktualizowanie tematów). Członkowie grupy posiadają uprawienia moderacyjne.

BEZ OGRANICZEŃ

Mechanik : Użytkownicy, którzy posiadają wiedzę w zakresie moddingu oraz udzielają na forum pomocy technicznej.

BEZ OGRANICZEŃ

Zasłużony : Użytkownicy z dużymi zasługami dla forum.

BEZ OGRANICZEŃ

Elitarny : Osoby należące do tej grupy wykazały się ogromnym wkładem w rozwój naszego forum. Służą dobrą radą osobom decyzyjnym i często pomagają użytkownikom.

BEZ OGRANICZEŃ

Moderator : Osoba, która dysponuje dużą wiedzą w zakresie funkcjonowania forum oraz udziela pomocy Administracji w tej dziedzinie. Może przyznawać ostrzeżenia zgodnie z własnym uznaniem oraz regulaminem.

BEZ OGRANICZEŃ

Administrator : Osoby decyzyjne, które sprawują pieczę nad forum. Mogą przyznawać ostrzeżenia zgodnie z własnym uznaniem oraz regulaminem.

BEZ OGRANICZEŃ

Sekretarz : Głównym zadaniem Sekretarza jest rozwój naszego forum. Podejmuje decyzje w sprawie modernizacji strony oraz trzyma pieczę nad pozostałymi grupami. Jego głos jest decydujący.

BEZ OGRANICZEŃ

Jak dla mnie to jest za mało osób na tyle grup. Sekretarz już od dawna nie wchodzi i raczej to się nie zmieni. Tłumacze także w większości skończyli karierę. Grupy przeszły do lamusa i tyle.

Noooo, toś mnie zaskoczył niemożebnie. Napisy na dropsach ? ilość oznacza jakość ? wiedza kto jest kim, gdzie co szukać , jak rozwiązać problem ……..do lamusa ? Takiego podejścia do tematu to bym się w życiu nie spodziewał.
Po co ci to białe kółeczko z tytułem ‘ REDAKTOR ‘ przepraszam ?. Kto to napisał …..

kurde tez macie wrażenie że jako społecznośc to przez zmiane forum jest jej mniej

… a mnie się wydaje , że może nie tyle zmiana forum co zmiany na forum.
No cóż…. mamy chyba zupełnie inne pojmowanie Grup na tym forum.

Po pierwsze grupy nadal są. przykład: Elitarni - Stalker Team.
Niektóre grupy jak mechanik już nie funkcjonowały wcześniej bo nikogo tam nie było.

Na Discoursie grupy takie jak Stalker i Weteran nie mają już sensu. To są poziomy zaufania zarządzane znacznie bardziej automatycznie - to co boli to brak nie widziałem możliwość zmian tych nazw. Zawsze można by już pogrzebać w kodzie albo tłumaczeniu.

Niewątpliwe tytuły, funkcję i ich wygląda wymaga teraz dostosowania ale nie jest to priorytet dla mnie. Aktualnie skupiam się na zmianach w centrum plików.

Też już niestety raczej nie liczę na powrót @Agrael a sam mogę zrobić znaczenie mniej. Jak ktoś ma pomysł, chęci i czas na pomoc w zarządzeniu forum to myślę że zajęcia się znajdzie.

Na jaką pomoc byś liczył?

Elitarni to swego rodzaju Hall of Fame tego forum ( Galeria Sław ). I tak jest/powinna być traktowana z racji obiektywnie odejścia tych osób. Ktoś kto zagląda tutaj pierwszy raz nic z tego nie wyniesie bo nie po to tu zajrzał, najczęściej szuka czegoś, pomocy w jakiejś swojej sprawie.

A jak mają się tam znaleźć skoro nic nie działa …..przykład ? Tłumacz . Dalej …

“ Mechanik : Użytkownicy, którzy posiadają wiedzę w zakresie moddingu oraz udzielają na forum pomocy technicznej.”
Wielokrotnie w miarę możliwości i wiedzy pomogłem jak umiałem @ralf237612 , @Archeont , @inhepain , @vojtas040 , @Wojkru….. i innym w zakresie ustawień modów czy kwestii technicznych. Niektórzy pisali na PW inni pod modami. Czy z racji tego sam sobie mam postawić flagę ‘ Mechanik ‘ ?
Escape From Pripyat 4.2 - #43 przez tom3kb napisany półtora roku temu w tym kwartale zdeaktualizował się pomimo tego …spolszczenia… i tego , że grupa ‘nie żyje’. Czy z racji tego sam sobie mam postawić flagę ‘ Tłumacz ‘ ?

I tak dalej ….i tak dalej ….i tak dalej.

Przejrzałem nicki ca. 100 forumowiczów …tych z wieloletnim stażem na forum i nieprzeciętną aktywnością. Onegdaj należących do wielu grup. Część odeszła bezpowrotnie dla innych z racji wieku forum nie jest tym na czym aktualnie się skupiają. Sporadycznie jednak nicki wracają. Czasem jeszcze ich nie widać bo faktycznie tylko wpadają na 2-3 min. Żeby tylko zerknąć incognito.

Sam widziałem 2 takich co to w rejestrach ani wpisach ich nie uświadczysz ale ….. '“aktualnie online “ mówiło co innego . :laughing:

Na pewno’‘nigdy’ ….‘nie liczę’ … to subiektywne odczucia . Nigdy nie mów nigdy . Zobacz kto po jakim czasie dziś pokazał się na czacie. :zany_face:

Wielu zauroczonych gąbką na kule S2, w końcu znudzi się tą strzelanką. Wrócą do modów a do S2 kiedy będzie v.5.0 i porządnym SDK.

Tak ale ci starzy wrócą na chwilę w sensie zajrzą, najdzie ich ochota na modzika to sobie go pobiorą, będą mieli problem to też więdzą, że istnieje na forum coś takiego jak wuszukiwarka więc na spokojnie sobie odpowiedź na swoje problemy znajdą bo nie oszukujmy się wszystko już było :smirking_face: także nawet ich jak się pojawiają to się ich nie zobaczy.

Forum zawsze stało tłumaczeniami modów, tych już praktycznie nie będzie bo raz, że już tłumacze się wykruszyli, dwa praktycznie nie ma już “nowych” modów, które jakoś by ludzi kusiły do zrobienia spolszczenia.

Ja tak widzę po sobie, zaglądam “z przyzwyczajenia” praktycznie :blush: jak zobaczę jakieś info o modach to wrzucę ale np żeby tak jak jeszcze parę lat temu mi się chciało np przerabiać tematy wg nowego szablonu itp akcje to już te czasy się nie wrócą.

Z tematów które nie wymagają dużej wiedzy technicznej to może propozycja nowego podziału kategorii? Tak żeby to wyglądało sensowie. Mogę odpalić instancję testową do zabawy z tym. Jak zaproponujesz coś sensowego można to przenieść na główny forum (prawdopodobnie niestety ręcznie).

A jak mają się tam znaleźć skoro nic nie działa …..przykład ? Tłumacz . Dalej …

Super, znalazłeś jeden link który nie działa i stwierdzasz że nic nie działa. Nie wiem czy taka rozmowa ma sens. Są zawartości które nie działają ale są to pojedyncze przypadki - takie podejście przy ilości czasu jaką mnie to kosztowało jest co najmniej irytujące.

Jak faktycznie chcesz zostać mechanikiem to ja nawet jestem za.

Czy tylko ja mam wrażenie, że kolega po prostu chce być funkcyjnym czy o co chodzi?

@Ignachinio Robimy :100: ……nie gadamy . Forum powinno być przyjazne dla tych co chcą coś robić i dla tych co pierwszy raz , żeby wiedzieli gdzie, co, kto i jak.

Tak, to tylko twoje wrażenie. Gdyby było inaczej już miał bym na koncie i w profilu do wyboru z 4 grup. Aaaaaaaa i z 50000VRUB. To według starych kryteriów starego forum.

@portals

Nie jeden.

Nie chce mi się ponownie szukać ale trafiłem na wymianę zdań na forum między 2 kolegami, gdzie jeden do drugiego mówi ….

….ja to bym nawet dał radę zrobić jakieś tłumaczenie moda ale nie wiem gdzie to zgłosić i jak , jak to potem dołączyć …..itd. itd “

Cytuję z pamięci.

Ale o co chodzi? Bo żalisz się tutaj nie wiadomo na co. Pan administrator robi co może i stara się urządzić nowe miejsce a Ty cały czas masz jakieś ale. Były takie tematy na starym forum widocznie trzeba je podbić jak się poruszać na forum.

I sorry ale na serio podniecasz się jakimiś grupami?

1 Like

Jak ci się zdaje kto ten temat założył i w jakim celu ? jesteś świadom, że takich pytających było dużo więcej ? I tak rajcowała ich przynależność ale głównie możliwość awansu wyżej, kolejne tytuły. Nie chcę tutaj paluchem wskazywać konkretne nicki , mówimy głównie o młodych osobach.

Ale o co mi chodzi …to nie wiesz ?
We’ve done it! Thanks to all who waited until the release!
… ilu jeszcze to pamięta ??? To, że portal żyje to z jednej strony głosowanie nagami użytkowników ;)) [ logowaniem ] to zaś wynika z faktu iż jesteśMY na dziś jedynym polskim portalem poświęconym S.T.A.L.K.E.R-om ale głównie ich modyfikacjom … który jeszcze żyje .

Oto chodzi…. Dalej …..o tym pisałem także wcześniej

Wygląda na to , że to drażliwe tematy więc dam spokój. To ostatni wpis w tym temacie.

Nie no luzik. Ale to o czym piszesz to frakcje do których mogłeś należeć ja byłem Wojskowym Stalkerem ktoś Bandytom inny Naukowcem tylko, że to tylko frakcje były nic nie dawały. Także nie rozumiem, czym się tu podniecać. Co innego stopnie. Miałeś turystę, stalkera weterana. No i były jasne zasada jak awansować. Pytanie po co dodawać kolejne poziomy.

Nie wydaje mi się że ktokolwiek ma problem z zwracaniem uwagi na problem.
Problem jest w formie i nieuczciwej ocenie rzeczywistości. Znalazłeś jeden link do kategorii który nie działa i używasz szeroki kwantyfikatorów że nic nie działa. Kiedy ja poświęciłem wiele godzin na rozwiązanie tego problem i wiem że nie jest już zbyt szeroki. Zdecydowane większość linków działa a te które nie działają często nie działają już od kliku lat. Równocześnie praktycznie nie proponujesz rozwiązań i narzekasz na dopięte decyzje nie przedstawiając lepszych rozwiązań. Obrażenie się teraz też nie jest zbyt poważne.

Odnośnie grup, nagradzanie użytkowników - zajmował się tym @Agrael ale go nie ma. Nie specjalnie się dziwię bo wykonywał dość ciężką i upierdliwą pracę której już pewnie miał dość. W jakimś zakresie mogę to robić ale na pewno nie będę poświęcał tyle czasu na to co on. Jest jeszcze dużo rzeczy techniczny do poprawy i w swoim organicznym czasie będę się skupiał na tym.

Wybór frakcji ciągle jest możliwe ale nie jest widoczny przy każdym poście - tyle i aż tyle. Sporo rzeczy na tym silniku forum działa inaczej i pewnie rozwiązania wymagają przemyślenie i dostosowania do nowej rzeczywistość.

A jaki byłby pomysł na grupy? Co chcieli byśmy zrobić? Co zmienić?