Qrchack Posted October 7, 2008 Report Share Posted October 7, 2008 Witam wszystkich Użytkowników To mój pierwszy post, a od razu z grubej rury, hehe Interesuje mnie, czy istnieje możliwość dodania własnych modyfikatów i recept do tego moda, a jeśli taka możliwość istnieje, to czy ktoś z was wie, jak się do tego zabrać? modyfikowanie artefaktów to wg mnie najlepsza cecha tego moda, niestety ilość recept i modyfikacji jest trochę za mała (aż się prosi na przykład, żeby dało się upichcić coś z Simbiona) Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Iceman Posted October 8, 2008 Report Share Posted October 8, 2008 Musisz znać się na skryptach. Wykonanie takiego jednego może zająć Ci około godziny. Należy znać język (funkcje) x-Raya. Rzecz jasna mam tu na myśli recepty. A temat przenoszę do odpowiedniego działu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qrchack Posted October 8, 2008 Author Report Share Posted October 8, 2008 chmmm... czyli jednym słowem to grubsza sprawa...? Dobra, to pytanie następujące, gdzie można pochytać jakiś tutorial do języka x-raya? Na językach skryptowych znam się na tyle o ile (troche VBScript liznąłem), aczkolwiek programowanie mi nie straszne (sporo C++ i VB, ciutek asm...) Sprawa mnie wkręciła, więc jeśli uda mi sie coś upichcić, to chętnie na forum wrzuce :D EDIT: żeby nie było: dotarłem do plików z opisami artefaktów (znajdują się w katalogu \S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl\gamedata\config\misc\amk_artefacts) i w zasadzie rozumiem ich konstrukcję, niemniej nie ma w nich opisów artefaktrów (takich, jakie można znaleźć w enc), ani opisów recek itd,a tych nie wiem gdzie szukać. Nie wiem też, jakie są powiązania poszczególnych plików ze sobą... No i wreszcie: zastanawia mnie, jaka jest najlepsza procedura testowania moda? ciągłe włączanie i wyłączenie gry (ałaaaaa... :lol: ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Iceman Posted October 8, 2008 Report Share Posted October 8, 2008 Tutaj masz nieco o skryptach (po angielsku): http://sdk.stalker-game.com/en/index.php?title=Category:Articles Skrypty są w katalogu scripts, a opisy przedmiotów w config\text\pol\. W przypadku tej gry musisz niestety testować swoje poczynania w modowaniu (tak jak wymieniłeś). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qrchack Posted October 8, 2008 Author Report Share Posted October 8, 2008 O qrcze :D ty to masz tempo :lol: EDIT: faktycznie: opisy są w eng\string_table_general.xml (mam angielską wersję) To teraz pytanie: czy moge tam dodać fragment, który nie ma jeszcze... chmmm... jakby to nazwać... fizycznego odpowiednika w innych miejscach? Czyli np. sam opis recepty + opis encyklopedyczny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Iceman Posted October 8, 2008 Report Share Posted October 8, 2008 Tak, pod warunkiem, że dana recepta będzie mieć przypisane opisy itd. (identyfikatory). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts