Jump to content

Prawda o «piaskowym człowieku» z zagranicznego artu na pudełku S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla

Guest Diegtiariow

Recommended Posts

Guest Diegtiariow

Герой нашей сегодняшней статьи
Bohater tego artykułu

Jak dobrze wiecie, S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla wyszedł na Zachód z okładką inną niż wersja dla krajów postsowieckich. Art ze stalkerem na tle znaku promieniowania bardzo spodobał się nam wszystkim i stał się prawie rodzinny. Natomiast zagraniczne wydanie gry otrzymało zupełnie inną oprawę graficzną, zapamiętaną z zażółcenia i zbliżenia twarzy nieznanej postaci.

Czy zastanawiałeś się, kim on jest i dlaczego ma tak dużo miejsca na okładce? Ja - tak. Pamiętam, że na forum magazynu «Igromania», w jednym z tematów odnośnie Stalkera, zostawiłem pytanie, ale nikt nie mógł na nie odpowiedzieć. Tożsamość nieznanego obywatela z żółtą, popękaną twarzą pozostała tajemnicą dla wszystkich fanów.

Być może były jakieś domysły lub skojarzenia. Ktoś zasugerował, że to po prostu jakiś stalker, a jego dziwny wygląd jest wynikiem wpadnięcia w jakąś anomalię. Być może, autor okładki zainspirował się plakatami do filmu «Stalker» Andrieja Tarkowskiego. Przynajmniej istnieje podobieństwo kompozycyjne.

Правда о «песочном человеке» с зарубежного бокс-арта S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, obraz №2

A ten towarzysz przypomina Czarnego Stalkera z koncepcji Wiktora Marczewskiego. Łysa głowa, nienaturalna skóra... Tylko na szkicach nie ma oczu, a tajemnicza postać ze artu na pudełku jest dość widoczna.

«Чёрный сталкер» Виктора Марчевского
«Czarny stalker» Wiktora Marczewskiego

Minęło około 13 lat i przez cały ten czas już o nim nie myślałem. I nie pamiętałbym dalej, gdyby nie jeden interesujący incydent, który wydarzył się całkiem niedawno.

Na oficjalnym Discord-serwerze S.T.A.L.K.E.R., na kanale «ask-gsc», jeden z użytkowników zapytał menedżera społeczności GSC Game World Władislawa Priszczepy aka Rock_4: «Kim jest ten zniszczony facet z pudełka SoC?».

Według Rock_4, «To jest wycięty mutant - piaskowy człowiek czy coś takiego». «Ale on wyglądał tak fajnie, że programiści zdecydowali się go użyć jako grafikę w wydaniu pudełkowym».

Скриншот официального сервера S.T.A.L.K.E.R. в Discord
Screen oficjalnego serwera S.T.A.L.K.E.R. na Discordzie

Brzmi interesująco, prawda? Przecież ani jeden dokument projektowy gry nie wspomina o «piaskowym człowieku» ani o kimś takim jak on. Jak to możliwe, że niewydany mutant, o którym twórcy nic nie napisali, znalazł się na zachodniej okładce Cienia Czarnobyla? Czy został też wycięty z dokumentacji projektowej?

Nawiasem mówiąc, po pewnym czasie zapytano o to Rock_4, na co odpowiedział: «Jestem pewien, że to człowiek z piasku. Ale nie jestem pewien, czy był mutantem».

Правда о «песочном человеке» с зарубежного бокс-арта S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, obraz №5

Odnieśmy się do artykułu o Jewgenija Okremowa w encyklopedii Zone Chronicles. Jewgenij Okremow to były 2D-grafik w GSC Game World. To on narysował grafikę, która trafiła na okładkę SoC dla krajów byłego ZSRR. Jednak THQ, zagranicznemu wydawcy gry, nie podobała się ta ilustracja. Jewgenij mówi:

Cytat

Siergiejowi Grigorowiczowi podobała się okładka, pod którą «Stalker» był sprzedawany we Wspólnocie Niepodległych Państw. Myślę, że był jak najbardziej udany i wyraźnie wyróżniał grę na półce, w przeciwieństwie do okładki anglików, na co Siergiej i dział sprzedaży odmówili. Został nam narzucony.

Tutaj staje się jasne, że graficy z GSC nie mieli nic wspólnego ze artem na pudełku z łysym, niezrozumiałym mężczyzną. Wiadomo, że pojawił się na materiałach promocyjnych THQ ze specjalnego dysku dla użytku wewnętrznego. Trudno podać dokładną datę ich wystąpienia - gdzieś między 2004 a 2005 rokiem. Takie są plakaty.

Правда о «песочном человеке» с зарубежного бокс-арта S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, obraz №6

Ale gruby punkt w tej historii postawi Oleg Jaworski, były dyrektor PR w GSC - skontaktowałem się z nim w ramach tego małego śledztwa i poprosiłem o pomoc w udzieleniu informacji. Kim więc jest ten tajemniczy «piaskowy człowiek»? Co to ma wspólnego z grą? Kto to wymyślił?

Cytat

To jest obraz zasugerowany przez wydawcę THQ. Twarz namalował zachodni artysta, którego nazwiska nie pamiętam. Dział marketingu wydawcy uznał tę sztukę i twarz za szczególnie odpowiednią jako «personifikację Strefy». Pamiętam, że wtedy nam się to nie podobało, więc na domowej okładce pojawia się kolejne zdjęcie.

Zatem nie jest to mutant usunięty z gry, ale obraz samej Strefy, sztuczka THQ. Jedną białej plamki w tworzeniu «S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla» stało się mniej.

Ale czy dowiemy się, dlaczego obecny menedżer społeczności GSC zdecydował się opowiedzieć publiczności o «piaskowym człowieku»?

P.S. Dzień po opublikowaniu tego artykułu Rock_4 przeprosił za swoją wypowiedź. «To długa historia, która wydarzyła się dawno temu, więc mógł mieć na nią wpływ efekt «zepsutego telefonu». Dlatego zdecydowałem, że wszystko, co o nim wiem, jest prawdą».

Правда о «песочном человеке» с зарубежного бокс-арта S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, obraz №7

Źródło: VK