Jump to content

Spadki płynności/zacinanie po chwili gry

PostPunk69

Recommended Posts

Witajcie, otrzymałem od Was pomoc ostatnim razem, przychodzę więc ponownie. Gram sobie w Anomaly, najnowsza wersja. Dotąd wszystko było w jak najlepszym porządku, ale od jakiegoś czasu po uruchomieniu gry jestem w stanie pograć około 30 min, potem następuje drastyczne zacinanie gry. Zazwyczaj następuje to gdy przejdę na inną mapę np. z Dziczy do Jantaru itp. Nawet menu się zacina. Normalne fpsy utrzymują się tylko, gdy patrzę postacią maksymalnie w dół, pod nogi. Także w menu, muszę najpierw spojrzeć pod nogi, wtedy dopiero jestem w stanie nawigować w menu. Dotąd wszystko było ok 😞 co poszło nie tak? Nie instalowałem żadnych dodatków, jedynie animacje, ale wszystko działało wcześniej jak należy także z nimi. Proszę o pomoc, pozdrawiam. 

Jeżeli po jakimś czasie zaczynają się takie spadki to są 2 możliwości:
a) albo podzespoły kompa się przegrzewają i występuje "thermal throttling" (zniżanie taktowania aby nie przegrzało się)
b) coś w modzie zaczęło się takiego dziać że z tego powodu nagle takie cuda się dzieją, nie wiem w sumie jaki dać przykład może jakiś prop się w czymś zbugował, albo za dużo się czegoś zespawnowało. 

Jeżeli dałbyś radę to pokaż na jakim renderu grasz i jakie masz ustawienia. 

• Positive 1

@PostPunk69Tak o taki render mi chodzi.

Graficzne.

Jeszcze dodam, że możesz spróbować któryś z tych addonów:
https://www.moddb.com/mods/stalker-anomaly/addons/anomaly-1k-performance-textures-pack autorstwa @FairFight
https://www.moddb.com/mods/stalker-anomaly/addons/classic-textures-151 Ten dodaje klasyczne tekstury z Stalkera
Powinny pomóc w działaniu gry.

Jeszcze możesz się filmikami wspomóc. Na przykład takim:

• For exceptional help 1

@Suseł dodaje skrina z moimi ustawieniami. Sorry, że tak to wygląda, mam nadzieję, że czytelne w miarę :) rozdzielczość 1366x768. Dzięki za linki! Zaraz wypróbuję.

Edit: generalnie nie mam zbyt mocnego laptopa, ale jak dotąd wystarczyło na moje potrzeby i wszystko działało. Tylko z tą grą mam problem.

skrin2.png

Edited by PostPunk69
  • Positive 1

@PostPunk69 Aaa no i też trochę się wyjaśniło skąd te problemy :D

To jest laptop? Powiem ci szczerze że demonem prędkości to nie jest a Anomaly czasami potrafi dowalić podzespołom. Ja kiedyś Anomalie grałem na AMD Ryzen 3 4300GE z integrą i też właśnie na DX8 to chodziło to tak słabo że depresji dostałem. 

Ile RAMu w tym masz :P

@PostPunk69

O panie 4GB, grubo :D
W ilu FPSach ci ta Anomalia chodziła?

Jeszcze dopiszę że jak grasz w tego moda to warto sobie wszystko w tle wyłączyć, przeglądarki i discord lubią obniżyć FPSy w grach i dobrze by było je wyłączyć całkowicie :)
A może coś ostatnio pobierałeś itp? Jakieś czyszczonko możesz zrobić.
Pewnie teraz wymyślam co się da, ale jeżeli pierwsza opcja nie zadziała to może kolejna opcja zadziała :) 

• Thanks! 1

@PostPunk69
A to rozumiem :D Laptopy potrafią czasami zamienić się w piekarniki, już miałem takiego demona "gamingowego" przy którym puściły mi nerwy że aż mu nałożyłem ciekły metał, dokupiłem podkładkę i w ustawieniach moc wentylatorów na full. 

Daj znać co i jak, jeżeli nic nie pomogło to będę dalej myślał  :)