PostPunk69 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Witajcie, otrzymałem od Was pomoc ostatnim razem, przychodzę więc ponownie. Gram sobie w Anomaly, najnowsza wersja. Dotąd wszystko było w jak najlepszym porządku, ale od jakiegoś czasu po uruchomieniu gry jestem w stanie pograć około 30 min, potem następuje drastyczne zacinanie gry. Zazwyczaj następuje to gdy przejdę na inną mapę np. z Dziczy do Jantaru itp. Nawet menu się zacina. Normalne fpsy utrzymują się tylko, gdy patrzę postacią maksymalnie w dół, pod nogi. Także w menu, muszę najpierw spojrzeć pod nogi, wtedy dopiero jestem w stanie nawigować w menu. Dotąd wszystko było ok 😞 co poszło nie tak? Nie instalowałem żadnych dodatków, jedynie animacje, ale wszystko działało wcześniej jak należy także z nimi. Proszę o pomoc, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suseł Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Jeżeli po jakimś czasie zaczynają się takie spadki to są 2 możliwości: a) albo podzespoły kompa się przegrzewają i występuje "thermal throttling" (zniżanie taktowania aby nie przegrzało się) b) coś w modzie zaczęło się takiego dziać że z tego powodu nagle takie cuda się dzieją, nie wiem w sumie jaki dać przykład może jakiś prop się w czymś zbugował, albo za dużo się czegoś zespawnowało. Jeżeli dałbyś radę to pokaż na jakim renderu grasz i jakie masz ustawienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PostPunk69 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @Suseł czy chodzi o render DirectX? DirectX 8. Jakie ustawienia konkretnie masz na myśli? Graficzne, czy też dotyczące gry i Zony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suseł Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @PostPunk69Tak o taki render mi chodzi. Graficzne. Jeszcze dodam, że możesz spróbować któryś z tych addonów: - https://www.moddb.com/mods/stalker-anomaly/addons/anomaly-1k-performance-textures-pack autorstwa @FairFight - https://www.moddb.com/mods/stalker-anomaly/addons/classic-textures-151 Ten dodaje klasyczne tekstury z Stalkera Powinny pomóc w działaniu gry. Jeszcze możesz się filmikami wspomóc. Na przykład takim: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PostPunk69 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 (edytowane) @Suseł dodaje skrina z moimi ustawieniami. Sorry, że tak to wygląda, mam nadzieję, że czytelne w miarę rozdzielczość 1366x768. Dzięki za linki! Zaraz wypróbuję. Edit: generalnie nie mam zbyt mocnego laptopa, ale jak dotąd wystarczyło na moje potrzeby i wszystko działało. Tylko z tą grą mam problem. Edytowane 26 Czerwca 2022 przez PostPunk69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suseł Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @PostPunk69 Nie ma problemu, jest wszystko widoczne Co do ustawień: Spróbuj wszystkie paski które są na max. przesunięte przesunąć o połowę do tyłu. Na DX8 grasz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PostPunk69 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @Suseł dokładnie tak, DirectX 8. Ściągam też paczkę tekstur 1k, którą podesłałeś i zaraz wszystko wypróbuję. Oczywiście dam znać jak wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suseł Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @PostPunk69 Ta druga paczka tekstur mniej obciąża, ale to są klasyczne tekstury więc w razie czego możesz tamtą też sprawdzić. Sprawdź też te ustawienia. A tak swoją drogą, dałbyś radę podać specyfikację kompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PostPunk69 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 (edytowane) @Suseł proszę bardzo, oto ona. Typowy ziemniaczek, ale ważne, że jest Edit: procek ma 4 rdzenie, 1,5 GHz o ile dobrze pamiętam. Edytowane 26 Czerwca 2022 przez PostPunk69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suseł Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @PostPunk69 Aaa no i też trochę się wyjaśniło skąd te problemy To jest laptop? Powiem ci szczerze że demonem prędkości to nie jest a Anomaly czasami potrafi dowalić podzespołom. Ja kiedyś Anomalie grałem na AMD Ryzen 3 4300GE z integrą i też właśnie na DX8 to chodziło to tak słabo że depresji dostałem. Ile RAMu w tym masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PostPunk69 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @Suseł4 GB RAM, oj wiem, słabo to wygląda ale tak jak mówię, wszystkie STALKERy, a teraz Anomaly chodziły super, grałem z przyjemnością, tylko ostatnio "coś" się wydarzyło... w każdym razie zaraz wrzucam tekstury 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suseł Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @PostPunk69 O panie 4GB, grubo W ilu FPSach ci ta Anomalia chodziła? Jeszcze dopiszę że jak grasz w tego moda to warto sobie wszystko w tle wyłączyć, przeglądarki i discord lubią obniżyć FPSy w grach i dobrze by było je wyłączyć całkowicie A może coś ostatnio pobierałeś itp? Jakieś czyszczonko możesz zrobić. Pewnie teraz wymyślam co się da, ale jeżeli pierwsza opcja nie zadziała to może kolejna opcja zadziała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PostPunk69 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @Suseł mając taki sprzęt muszę dbać o czyszczenie laptopa regularnie, także o to się nie ma co martwić co do FPS, powiem tak, na pewno więcej niż 30, może 50. Nie mam dużych potrzeb, grałem sporo na konsolach, więc dopóki jest minimum 30 gra mi się komfortowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suseł Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @PostPunk69 A to rozumiem Laptopy potrafią czasami zamienić się w piekarniki, już miałem takiego demona "gamingowego" przy którym puściły mi nerwy że aż mu nałożyłem ciekły metał, dokupiłem podkładkę i w ustawieniach moc wentylatorów na full. Daj znać co i jak, jeżeli nic nie pomogło to będę dalej myślał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PostPunk69 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Panie @Suseł muszę podziękować za ogromną pomoc, paczka tekstur i lekkie zamieszanie w ustawieniach pomogło. Nie chce przechwalać😛 bo jeszcze znowu coś się wydarzy dzięki jeszcze raz i pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suseł Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 @PostPunk69 No i super Przyjemnej gry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi