Skocz do zawartości

Pomoc w ulepszeniu PC'ta

Jozio

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie stalkerzy :D parę ładnych lat temu też prosiłem o pomoc w "podrasowaniu" starego kompa i bardzo mi pomogliście ;)
Nadszedł czas i na teraźniejszego kompa który też ma pare latek i może uda się coś z niego jeszcze wykrzesać.
Nie ukrywam że będę starał się kupować używane "graty" i powoli wymieniał z racji braku czasu na granie, ale chciałbym przygotować go w miarę na stalkera 2 bądź inne gierki :)

Mój set:
Płyta - gigabyte z370p d3 cf
Procek - i5 8400 2.80 GHz
Ram - 16gb
Grafika - geforce gtx 1060 6gb
Zasilacz - nie pamiętam na tą chwilę, sprawdzę to dopiszę.

Idzie jeszcze coś z tej płyty głównej wykrzesać? co warto byłoby wrzucić żeby jeszcze posłużył parę latek.
Oczywiście wiem że za wiedze się płaci i jestem w stanie za pomoc zapłacić ;)
Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc. 

Grafe najłatwiej zmienić, na coś nowszego/szybszego to już zależy ile masz na to kasy, poszukaj sobie np rtx 2060, rtx 3060, lub od AMD rx 6600, może coś starszego... zamiast 6600

Proca możesz zmienić na i7 9700(+2 jaja więcej) ALE ceny używanych proców są kompletnie nie do przyjęcia. Kupisz taniej, szybszego proca w sklepie(inny socket/nowszy) jak dać wydymać się na alledrogo.

A i7 8tysięcy to nadal 6 rdzeni, więc zamieniasz pałkę na kijek. I nadal ceny z pupy na tym całym allejaja. W podobnych pieniądzach/taniej kupisz ryzena 5600 + B550 i masz szybszy/nowszy komp, ewentualnie i5 11400f + płyta pod niego też wyjdzie taniej jak ten syf 8 i 9 generacji który jest za chore pieniądze.

Ogólnie rozważał bym opcję zmiany grafy na mocniejszą bo proca masz jeszcze jako takiego, ramu też masz ok.

Następna opcja nie modernizować twojego zestawu, tylko sprzedaj cały i kupić coś "nowego" używanego. 

Edytowane przez MOS
  • Super 1