Strielon Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Witam Panowie! Potrzebuje PC do gier i do tego monitor. Problem w tym że ja się nie znam. Zalezy mi zeby gierki na nim pieknie chodziły i wyglądały bo będe probował swoich sił w streamowaniu. Budżet to 1840 Euro Najlepiej z tej strony http://www.mindfactory.de Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 1840 Euro z VAT-em czy bez? Pytam od razu ponieważ ostatnio podałem zestaw bez VAT-u Podkręcanie zrobi za ciebie oprogramowanie, więc składamy zestaw z literką K przy procesorze, jak rozumiem? *** Dziękuje za info. Zestaw będzie przedni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strielon Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 (edytowane) 200 max moge dolozyc tylko jeszce monitor w tej cenie jest XD ale lepiej bylo by gdybym zmiesil sie w przedziale w ktory podalem Edytowane 7 Marca 2017 przez Strielon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 1898 EURO z VATem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strielon Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Mega, dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 @Strielon jeżeli możesz powiększyć budżet, to do streamowania lepiej przejść na i7. i5-2500k, w moim przpadku się dławiło i to okrutnie. A w moim przypadku, sama utylizacja procesora do kompresji wideo podczas samego nagrywania (720p, 60fps) wynosi ~50%. Dolicz do tego grę i trochę marginesu na dynamiczniejsze sceny w grach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strielon Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 O ile miałbym ten budżet powiększyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 @Strielon z i5 na i7 to nie wiem dokładnie. @Anton Gorodecki mógłbyś sprawdzić, bo się muszę zawijać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 i7-6700k to wydatek ok. 340 EURO czyli budżet zwiększy się o około 100 EURO. Dostosowywałem się do budżetu, ale jeśli masz te dodatkowe 100 EURO @Strielon to bierz od razu tą i7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 @Anton Gorodecki fajny zestaw Moja jedyna uwaga absolutnie nie wybierałbym tradycyjnego dysku SSD tylko dysk M.2. I wiem co mówię bo mam takie porównanie: Tradycyjne dyski SSD już przegrywają z M.2 po pierwsze wydajnością: Dodatkowo po zastosowaniu chłodzenia nakleiłem na mój M.2 poprzez termopad stary radiator z karty graficznej który przeciąłem na pół transfery podskoczyły do 2100/1320. Jeśli dysk SSD ma być tylko na system to polecam zakup dysku M.2 250GB (zaproponowana płyta ten standard obsługuje) moim zdaniem warto taką zamianę rozważyć. Konfiguracja mojego kompa: Porównanie dysków: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strielon Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 @kazik ale ta m.2 ma prawie o połowę. Mniej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Jeśli chodzi o wydajność nasz @kazik ma bezsprzecznie rację. ALE w większości gier (nie wiem czy przy streamowaniu?) nie wykorzystasz niestety potencjału tak szybkich dysków. Podałem tego Samsunga bo to duży, wydajny (może nie ekstremalnie) dysk SSD. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 34 minuty temu, Strielon napisał: @kazik ale ta m.2 ma prawie o połowę. Mniej miejsca. Nie bardzo wiem o czym piszesz.. Dysk m.2 wygląda jak pamięć RAM do laptopa. Na wskazanej wcześniej płycie masz oddzielny port m.2 na ten dysk. Tego nie podpina się pod port SATA. Jutro zrobię zdjęcie jak to u mnie wygląda. A na razie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Chodziło zapewne o POJEMNOŚĆ dysku. Tak bynajmniej ja to zrozumiałem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) No nie wiem co autor miał na myśli. W każdym razie celowo wybrałem dysk 256GB ponieważ służy mi tylko jako dysk systemowy. Znając siebie 512GB zaraz bym zapchał a potem w przypadku przeinstalowania systemu miałbym stres czy coś nie ucieknie.Co do wydajności w grach nie ma aż tak zauważanej różnicy między SSD na SATA czy na m.2. Za to jest i to duża w pracy samego systemu i wielu aplikacji. Sam czas instalacji niektórych programów zmniejszył się o połowę. Na prawdę polecam! Jeśli @Strielon zdecydujesz się na m.2 pamiętaj, żeby pomyśleć o chłodzeniu dysku. Jutro zrobię zdjęcia jak ja to rozwiązałem Edytowane 8 Marca 2017 przez kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Widziałem na wideo jak taki dysk (M2) "pieczę się" przy pracy ciągłej do ok. ~112 stopni Zdecydowanie trzeba by zainwestować w jakieś chłodzenie do niego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 @Anton Gorodecki Nie strasz ludzi Nie polecałem dysku Samsung XP941 bo go nie znam. Do mojego dysku dołączyłem chłodzenie ale nie z tego względu że coś się groźnego działo z temperaturami ale dlatego że ten dysk ma lepszą wydajność przy niższych temperaturach . Przed założeniem radiatora na dysku miałem temperatury około 50 stopni obecnie z termopadem i radiatorem ma ~ 38 Mój dysk to https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-256gb-pcie-3-0-mzhpv256hdgl-00000-721987/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 @kazik a ile ci pokazuje wskaźnik temperatury wbudowany w dysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Jeszcze mniej niż czujnik zamontowany po dyskiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 I własnie ten czujnik pokazuje prawidłowa temperaturę, choć też jeszcze nie do końca. Pomysł z tym radiatorem jest świetny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Miałem radiator na jakiejś starej uszkodzonej karcie graficznej przeciąłem na pół pomalowałem na obowiązkowy u mnie kolor czerwony termopadem przykleiłem do kostek na dysku i mam ponad 10 stopni mniej Jutro dodam fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Jeżeli ktoś ma starego kompa, to tam są fajne radiatorki. Tylko pociąć i montować. Coś takiego mam na myśli Co ma leżeć i się marnować. @kazik dzięki za pomysł. Jak kupię taki dysk to pierwsza rzecz jaką zrobię. Klej waliłeś zwykły czy termoprzewodzący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 U mnie to wygląda tak: Radiator ze starej grafiki przecięty na pół pomalowany i przyklejony na TERMOPAD. Ważny parametr przy zakupie termopadu to W/mK - im więcej tym lepiej ja kupiłem ze względu na koszty 6,3 W/mK bo niestety cena wraz z tym parametrem też wzrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi