Tytuł oryginalny: Контракт на Хорошую Жизнь Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 Data premiery: 01.07.2016 r.
**Autorzy:**V.I.V.I.E.N.T. Team Autor spolszczenia:@gawron Śr. długość rozgrywki: (ok. 7 godzin)
OPIS:
Spoiler
Kontrakt na dobre życie to mod fabularny do Zewu Prypeci, w którym jako najemnik o ksywce Ponury weźmiemy udział w specjalnej operacji. W skład grupy wchodzi dziesięciu doświadczonych najemników, jednak tuż przed lądowaniem w Zonie wszelkie plany misji runęły. W tym momencie rozpoczynają się najważniejsze wydarzenia, które będą nieprzychylne dla grupy najemników, a dla graczy staną się początkiem przygody.
Głównym elementem fabuły jest jej nieliniowość; ukończenie gry będzie często zależne od podejmowania kluczowych decyzji.
Cechy moda:
nowa fabuła z nieliniowym rozwojem wydarzeń;
aktorstwo głosowe;
zadania poboczne;
cutscenki;
lekko zmieniony silnik gry;
zmieniona grafika;
znane, ale nieco zmienione lokacje.
Zachęcamy również do zapoznania się z pozostałymi projektami autorów Kontraktu na dobre życie:
Problem naprawiony dzięki @kondotier. Nie usuwamy pliku a zmieniamy jego nazwę. Tu gotowy zmieniony plik do pobrania:item_ń4.thm Który wklejamy do gamedata/textures/item.
Wg mnie, usunięcie pliku z loga błędu spowoduje w dalszej grze braki itemu i możliwe wyloty. Trzeba wejść do katalogu z tym plikiem. Zamiast " ? " będzie rosyjska litera. Trzeba ja podmienić na “robaczka”.
Sądzę że można ją uzyskać po wklejeniu grażdanki do pliku tekstowego otwartego w NP++ i kodowanego dla win1251.
Na razie nie mam nastroju na ściąganie nowych modów. Chcę dokończyć grę w Powrót na v.1.0006 (na v.1.0004 miałem buga nie do przejścia), a potem zrobić sobie małą przerwę. Mały przesyt modami i na dodatek lato.
Trzeba więcej czasu sobie poświęcić.
@pacjent1972- Masz moda postawionego, więc jesteś tym, który najszybciej może to zweryfikować. Zobacz jako to litera, a następnie znajdź ją Win Merge w jakimś pliku tekstowy, zapamiętaj jej miejsce i otwórz porównywalny plik kodując na 1251. Będziesz ją miał jak na tacy.
Czytam wasze opinie i spostrzeżenia, staram się notować znalezione przez was błędy. Ponieważ w tej chwili nie mam możliwości zrobienia fixa, pozostaje mi tylko obserwować i robić notatki. Postaram się o wydanie fixa już wkrótce. Pozdrawiam.
–07.07.2016
1)Wyłączone kołysanie kamery.
2)Odblokowany dostęp do zmiany kąta widzenia przez konsolę (fov_factor).
3)Poprawiona pogoda.
4)Naprawiony błąd możliwości wyjścia z Agropromu.
5)Poprawione teksty.
6)Poprawione charakterystyki broni.
7)Poprawione ustawienia grafiki, niektóre opcje są odblokowane.
8)Poprawione obrażenia w grze.
Menu moda wita nas klimatyczną muzyką i filmikiem wideo w tle opcji zamiast standardowego statycznego tła.
Po krótkiej “strzelance” w Lab X-8, akcja przenosi się do Rudego Lasu, gdzie poznajemy grupę najemników (10 chłopa razem z nami), której będziemy częścią. Dziwne okoliczności awarii helikoptera, którym lecieliśmy nie sprzyjają wspólnemu poznaniu. Szybko ulega to jednak zmianie kiedy ratujemy cały oddział, zabijając kontrolera, niespodziewanie pojawiającego się u wejścia do tunelu (prawie cały… jeden z najemników popełnia samobójstwo). Dalej kierujemy się razem z oddziałem w kierunku obozu przy szybie kopalni…
Przed wejściem do tunelu w Rudym Lesie, warto rozejrzeć się po okolicy - wyciągając detektor poszukujemy artów, znajdziemy też trochę apteczek, bandaży, jedzenia i wodę (Ponury ma chyba ciągle kaca, bo pije wodę jak smok) oraz znajdujemy pod ciężarówką Grozę z amunicją (z niej zabiłem Kontrolera z tunelu). U Skalpela bierzemy zadanie na medykamenty, a technik oddziału wyremontuje nam za darmo broń i ekwipunek.
Później po zabiciu pijawek, kiedy rozbijemy się obozem przy szybie kopalni warto też przeczesać okolicę. Znalazłem taki ekwipunek: (w tym kilka ciekawych notatek i fleszek)
Spoiler
Mod ma autorskie przerywniki wideo + rosyjskie audio, co z klimatyczną muzyką i atmosferą moda tworzy wspaniałą atmosferę… Wracam szukać legowiska pijawek dla Salomona?smile_00121?
Zaraz po rozmowie z Nabojem (dowiadujemy się ciekawych faktów), otwiera on nam przejście Rudy Las => Agroprom.
Pomimo że w RL jest co robić, warto poszwędać się po Agro - możemy znaleźć na lokacji trochę lekarstw, a także karabinek AR-15 przy ciele zabitego stalkera niedaleko bazy “Powinności” oraz schowek z amunicją (skrzynia na piętrze fabryki INB) i uszkodzoną Sevę (którą za darmo wyremontuje nam nasz technik z oddziału najemników):
Zakończyłem właśnie “Kontrakt…”. Nie było by w tym nic szczególnego poza tym, iż jest to mój pierwszy mod całkowicie po rosyjsku, który udało mi się ukończyć.
Mod stoi wartką akcją, bez przegadanych momentów - treści raczej jest niewiele, lecz spełnia ona swoją rolę, mianowicie poznajemy dość ciekawą historię grupy najemników, obfitującą w niespodziewane zwroty fabuły. Do eksploracji będziemy mieli Lab X8, Rudy Las, Agroprom, Limańsk, Katakumby i tunel D6 (nazwa nie przez przypadek nawiązuje do tunelu z uniwersum Metra). Ostatnie dwie to autorskie lokacje moda, bardzo klimatyczne.
Rozgrywka raczej należy do łatwych (podpowiedzi w postaci jasno wypisanych wskazówek i celów, typu idź, przynieś, wykonaj), więc nawet mniej doświadczeni stalkerzy poradzą sobie z tym modem. Ciekawie prezentują się walki ze snorkami (celnie skaczą na nas, co idzie boleśnie odczuć) i pijawkami (szybsze niż w podstawce i wytrzymalsze).
Optymalizacja bez zarzutu - jest bardzo stabilnie i bez wylotów. Mod jest raczej krótki - ukończenie go zajmie ok. 25-30h.
Moja ocena poziomu trudności: “Kontrakt na dobre życie” - złożoność fabuły i związane z tym ewentualne problemy: 2/5, poziom trudności rozgrywki: 2/5.
@Anton_Gorodecki- Jak zrozumieć cyt: " treści raczej jest niewiele, ". Tzn. byłoby niewiele do tłumaczenia? A jak z wszelkiej maści SMSami i innymi komunikatami?
Szanowny rozumiem że każde tłumaczenie jest jakby nie patrzeć czasochłonne (mniej lub bardziej), ale z tego co zauważyłem na ekranie rozmów z postaciami “fabularnymi” (pomijam NPC-ów, którzy posiadają standardowe, nic nie znaczące dialogi) jest może z ok. 40.
Do tego dochodzą informacje ekranowe (tu ciężko podać liczbę…, zważywszy że zadań nie ma wiele to tych info też prawda?), i ok. 20 autorskich dialogów głosowych (audio) - niektóre to pojedyncze zdania, większość kilku zdaniowe dialogi.
Mod na ap-pro.ru dostała jak na razie średnią ocen 4.3, więc myślę że i u nas się przyjmie dobrze. Nie wiem jakie doświadczenie i dorobek ma w modach zespół V.I.V.I.E.N.T-TEAM (twórcy moda), ale jeśli wydadzą coś dłuższego, to biorę w ciemno😁
Odpaliłem, pograłem i mod mnie zaciekawił. Tym bardziej że głównym bohaterem jest najemnik Ponury, o którego istnieniu i działaniach dowiedziałem się, grając w “Bóg z nami” autorstwa tej samej ekipy - Vivent Team. Mod momentami nie łatwy, stabilny z nową ciekawą fabułą, ładny graficznie. Krótko mówiąc, na dzień dzisiejszy nic nie stoi na przeszkodzie, abym wziął się za jego spolszczenie. Jest po angielsku, czemu nie miałby być po polsku.