Agrael Posted May 30, 2020 Report Share Posted May 30, 2020 Gerd Ludwig ( fotoreporter i fotograf dokumentalny ) kilkukrotnie odwiedził Czarnobyl. W 1993, 2005 i 2011 roku. Udało mu się zrobić parę ciekawych zdjęć. Sterownia reaktora IV. Rok 2005 Pracowników w kombinezonach ochronnych zatrzymano na krótką przerwę. Pracują w samym sarkofagu, a poziom promieniowania w tamtym miejscu jest tak wysoki, że muszą stale monitorować odczyty swoich liczników Geigera i dozymetrów. Rok 2005 Wnętrze sarkofagu jest słabo oświetlone. Tunele prowadzą do ponurych pomieszczeń pełnych drutów, kawałków zmiętego metalu i innych gruzów. Rok 2011 . Wcześniej, aby dostać się do strefy poniżej stopionego rdzenia reaktora, pracownicy musieli wchodzić po niebezpiecznych schodach, chociaż wyjątkowo wysoki poziom promieniowania pozwala im przebywać w tej strefie tylko przez kilka minut. Aby przyspieszyć zejście, zbudowano łagodny korytarz, tak zwane pochylone schody. Rok 2005 Źródło : https://www.pravmir.ru/dlinnaya-ten-chernobylya-foto/ Mam nadzieję, że niczego nie pomieszałem. Jest tam więcej zdjęć z Czarnobyla, ale mnie osobiście najbardziej ciekawi sama elektrownia, a raczej jej wnętrze. 1 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts