Jozio Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Witam. Mam duży problem ponieważ jak gram (np. stalker) lub pracuję normalnie na kompie to mi się klawiatura wyłącza razem z myszką (są podłączone razem przez przejściówkę usb). Klawiatura i myszka są w stanie bardzo dobrym (zero przerwań w kablu itp.), to się nawet dotyczy innych urządzeń podłączanych pod USB. Czasami zaskoczy po 2 min przełączają gniazdo jeden po drugim a czasami muszę przełączać tak przez 15min (jest to trochę wnerwiające). Co mam zrobić żeby temu zaprzestać ? PS. jak pomyliłem dział to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Кристофер (Kpuc) Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Takie przejściówki są zazwyczaj ,,badziewne,, sam mam taką tymczasowo i po włączeniu komputera co 3 raz nie działa mi myszka, muszę odłączyć całość, podłączyć przejściówka i podłączyć mysz do przejściówki, dopiero zaskakuje. Jak miałem podłączona i klawiaturę i mysz to jajka były, kursor sam się przesuwał a klawisze nie zawsze działały za pierwszym razem. A wszystko to przez brak interfejsu PS/2 na płycie głównej. Jeżeli tak samo jak ja masz stara dobrą mysz pod PS/2 to zaopatrz się w drugą przejściówkę. A jak myszka za grosze to ja wymień na taką już z interfejsem USB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malakas Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Wszystkimi Usb w komputerze zarządza kontroler. W panelu sterowania jest menadżer urządzeń..zobacz tam, jak komp widzi peryferia podłączone do USB.(tzn. czy dobrze odczytuje modele, nazwy drukarek itd.) Pierwsze co powinieneś zrobić to sprawdzić czy problem z myszką i klaw. występuje na wszystkich Twoich USB. Jeżeli dzieje się to na wszystkich wejściach USB należy sprawdzić czy kontroler ma aktualny sterownik, ewentualnie przeinstalować już obecny w PC. Driver Scanner pomoże ocenić czy stery są aktualne. Nie do końca rozumiem, co znaczy ...są podłączone razem przez przejściówkę usb. Najlepiej sprawdzić te rzeczy gdzieś osobno by mieć 100% PEWNOŚCI, że nie są uszkodzone przejściówki i sam sprzęt. Gniazda USB należy sprawdzić bez przejściówek..podłączyć bezpośrednio jakiś sprzęt i ocenić pracę gniazda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozio Posted November 7, 2011 Author Report Share Posted November 7, 2011 No właśnie chodzi o to że nie tylko klawa i mysz ma taki problem, jak podłączam telefon to samo się dzieję (czasami nie chce zaskoczyć) co do "są podłączone razem przez przejściówkę USB" to chodzi mi oto że z jednej strony przejściówki jest końcówka USB a z drugiej 2 te okrągłe (nie wiem jak to się zwie) I wszystkie gniazda USB tak mają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naznaczony Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 A bez przejściówki sprawdzałeś? Nie lepiej było by ci kupić mysz i klawiaturę pod USB?ja to sobie ostatnio do laptopa kupiłem mysz z auchana za 7 zł i o dziwo bardzo dobrze chodz :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozio Posted November 7, 2011 Author Report Share Posted November 7, 2011 ale jak inne urządzenia pod USB działają tak jak mysz i klawa to po co mam wydawać dodatkową kasę ?!?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozio Posted November 7, 2011 Author Report Share Posted November 7, 2011 Panowie mam mały problem (a nie chce zakładać nowego tematu) jak wchodzę w menadżer urządzeń to tam gdzie powinna być lista (portów/srortów itp.) to nic tam nie ma, kompletna pustka o co chodzi ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korn06 Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Może brakuje ci odpowiednich sterowników. Ja używam Driver Genius Professional Edition, do pobierani i aktualizacji sterów. Możesz również przeskanować programem DriverMax. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jozio Posted November 7, 2011 Author Report Share Posted November 7, 2011 No tak ale próbowałem parę programików i do wszystkich trzeba wykupić :/ /// zaktualizowałem wszystkie stery jakie mi program wyszukał ale to nic nie dało, dalej to samo się dzieje :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts