Skocz do zawartości

Kupno komputera

dopyl

Rekomendowane odpowiedzi

@Dopyl, jak ktoś ma głowę na karku i się zna lub nie zna ale potrafi sobie wygoogl'ować, to nie kupi takiego zestawu z bombą czasową samo zapalająca.

Sklepy które mają na stanie np. waflową płytę główna wsadzają do niej procesor I5 który każdy zachwala i dzięki temu zawsze się znajdzie ktoś kto to kupi.

@Junx, jeżeli ty widzisz różnice w grach miedzy AMD a Intelem gdzie zestaw oparty na AMD kosztował 2000zł a na Intelu 3000zł to jestem pełen podziwu, bo różnica rzędu 5 klatek na sekundę to żadna różnica.

Do tego podchodzą jeszcze takie praktyki intela jak blokowanie opcji płyty głównej do ceny.

• Dodatnia 1

Nie sądzę..wszystkie budy mają otwory gdzie wkręcasz kołki w zależności od płyty..a niektóre na tylnej ściance wybite mają formaty płyt...ATX..miniATX...

//

Cytat

Sklepy które mają na stanie np. waflową płytę główna wsadzają do niej procesor I5 który każdy zachwala i dzięki temu zawsze się znajdzie ktoś kto to kupi

Nie potrafiłbym tego lepiej ująć...w przekroju cała zasada sprzedaży gotowych PC.

W dniu 18.03.2012 o 16:27, 'malakas napisał(a):

Nie sądzę..wszystkie budy mają otwory gdzie wkręcasz kołki w zależności od płyty..a niektóre na tylnej ściance wybite mają formaty płyt...ATX..MINIATX...

Fakt teraz sie przyjrzałem temu dokładnie i widać że jest kilka wariantów mocowania :D W razie czego można by było powiercić w obudowie :E Bardziej sie martwiłem że będzie mi po montażu coś haczyć o coś, ale widzę że miejsca jeszcze trochę jest więc powinno być ok.

Ja chciałem dorzucić swoje 3 grosze, nie jako specjalista, ale jako zwykły user. Ja też miałem kiedyś AMD 3200+ i również byłem bardzo zadowolony. Potem (2005) nastała era Core 2 Duo - kupiłem z tym zestaw, w międzyczasie zmieniłem raz kartęé grafiki. To wszystko dobrze żarło przez prawie 6 lat i zdechło (normalka - wytrzymało i tak długo). W ubiegłym roku na jesieni kupiłem właśnie AMD: Phenom II X4 965 3,4 GHz Płyta (nie pamiętam z głowy, jestem w pracy, ale porządny ASUS można na niej spoko kręcić - sprawdzałem przed zakupem) 4 GB Goodram GeForce 550Ti 1 GB Samsung 500GB Win7 HP I jestem naprawdę bardzo zadowolony. Za 3 lata jak przestanie wystarczać to zmienię chłodzenie i puszczę procek na 4GHz i wymienię kartę grafiki na mocniejszą i będzie na następne 3 lata. Takie są realia - jak komp wytrzyma 6 lat z i to tylko z jedną wymianą karty, to już nieźle. Acha, 4 GB RAM dokupię już teraz, bo tanio... A piszę to po to, żeby potwierdzić, że AMD też daje radę :smile:

W dniu 19.03.2012 o 09:58, 'Papaczos napisał(a):

Ja też miałem kiedyś AMD 3200+ i również byłem bardzo zadowolony.

Phenom II X4 965 3,4 GHz

3200+ - chyba jeden z najbardziej udanych modeli tej firmy :D Bede go trzymał jako relikwie xD (jeszcze działa).Te Phenomy maja niby koszmarne chłodzenie (strasznie głośne i słabe).Prawda to ?

@Dopyl jeżeli zdecydowałeś się na zakup, to się pośpiesz bo w agito.pl ten procesor to promocja....W arest.pl kosztuje 550 zł.. na allegro 470 zł...a połowa sklepów nie ma ich już wcale w ofercie.

Chłodzenie jeżeli jest pełne kurzu, lub procek podkręcony na boxie zawsze będzie hałasować. Intel wcale nie daje lepszych do pudelek czyli za free... :smile: .

Ten Phenom nie ma złej chłodnicy widać ją w temacie Trurl3..przebudowa systemu.

W dniu 19.03.2012 o 14:30, 'dopyl napisał(a):

Te Phenomy maja niby koszmarne chłodzenie (strasznie głośne i słabe).Prawda to ?

Jak ktoś nie umie założyć odpowiednio chłodzenia to słucha odkurzacza, ja miałem przez miesiac boxowe chłodzenie na 955 i wcale go nie słyszałem, dyski były słyszalne a chłodzenie na CPU nie.

A to tylko połowa sukcesu, bo wyje to dopiero intel-box - Każde chłodzenie wykonane w takiej technologij zacznie po jakimś czasie piszczeć, ja swojego boxa intelowskiego czysciłem i smarowałem co miesiąc, a w ciągu roku wymieniłem to cholerstwa 3 razy, ponieważ wentylator się wyrabia i zaczyna mówmy to wprost napierdalać.

Jeżeli chcesz ciche i wydajne chłodzenie to zainwestuj w Fortisa lub tym podobne. Do tego wentylatory NB Noise-Blocker PWN 120mm 1000-2000obr - ja mam 4 sztuki, jeden kupiony ponad rok temu do dziś choćby na nim był centymetr kurzu działa cicho, jak od nowosći, wentylatory na gumkach mocowane do budy, wyciagam co jakic czas i przemywam pod wodą, następnie podłączam i chodzą dalej.

No i jest odwieczna dyskusja między czerwono-zielonymi i niebieskimi. Powiem tak jak moi przedmówcy - mnie boxowe intelowskie wiatraki też hałasowały.Ten Phenom jest cichutki, bo nie kręcony, a jak go będę kręcił to na pewno nie na boxowym chłodzeniu (bo nie chcę go stracić).Poza tym mam przewiewną budę z dodatkowymi wiatrakami, więc wentylator procesora naprawdę się nie męczy :geek:. Acha, jeszcze szybka edycja: Dopyl, wejdź sobie na benchmark pl i wejdź w porównywarkę procesorów i zobacz jak Phenomy II X4 sprawdzają się w grach - będziesz miał dobre poróównanie.

Edytowane przez Papaczos

Cytat

.Poza tym mam przewiewną budę z dodatkowymi wiatrakami, więc wentylator procesora naprawdę się nie męczy

Bardzo słusznie @ Papaczos masa ludków zamyka obudowy bez nawiewu z zewnątrz, a potem narzeka że wiatrak lata w obudowie bo mu obrotów brakuje by schłodzić zegar. Spotykałem już takich magików którzy wiatraki z przodu mieli jako wyciąg... :D