Tytuł oryginalny: Ф.О.Т.О.Г.Р.А.Ф Platforma: Cień Czarnobyla 1.0004 Data premiery: 13.12.2013 r. Autorzy: Team FOTO Autorzy spolszczenia: , , , Śr. długość rozgrywki: ok. 30 godzin
OPIS:
Spoiler
Scenariusz moda F.O.T.O.G.R.A.F pozwoli graczowi zobaczyć Zonę z zupełnie innej perspektywy, w czasach jej początków po drugiej katastrofie z 2006 r., kiedy nie było jeszcze ustalonych zasad i znanych praw, które każdy stalker w mniejszym lub większym stopniu respektował. Niezbadany świat Strefy Wykluczenia, jaki powstał w wyniku działania nieznanych sił, skrywa wiele tajemnic i często niepojętych zjawisk. To właśnie w nim będziesz musiał się odnaleźć i przeżyć, a twoją dodatkową ''bronią" stanie się zwykły aparat fotograficzny.
Czeka cię długa i niebezpieczna podróż - na swojej drodze spotkasz dezerterów, chciwych handlarzy, bandytów, ale i z pozoru zwyczajnych ludzi, którzy być może wyciągną pomocą dłoń. Poznasz też postacie znajome z Cienia Czarnobyla, które dopiero przygotowują się do zajęcia swoich miejsc w historii Strefy. Nie zapominaj jednak, że wystarczy jeden fałszywy ruch, a zostaniesz dostrzeżony przez tajemniczych Obserwatorów.
Jesteś gotów na największą przygodę życia? Świetnie! Nie zapomnij zabrać aparatu.
Cechy moda:
15 lokacji;
nowe lementy rozgrywki związane z eksploracją - aby uzyskać informacje w PDA o anomaliach i mutantach, konieczne będzie przeprowadzenie ich badań;
nowe utwory i opowieści przy ognisku, które zostały stworzone na potrzeby projektu;
wiele zadań pobocznych;
nowy system artefaktów - tzw. “kryształy”.
Rada: Zawsze warto uważnie czytać dialogi i na bieżąco sprawdzać nowe informacje w PDA.
Postawiłem moda na v 1.0004 uzyskanej po degradacji.
Stawianie tradycyjnie. Podstawka, gamedata, fix i co muszą pamiętać posiadacze monitorów 16x9 lub 16x10, patche na celowniki i SMSy. Zmiany w localization, fsgame i kat rus na pol.
W ścieżce dostępu mam -nointro.
Start moda, mimo obaw, przebiegł bezproblemowo. Musiałem tylko w ustawieniach mocno rozjaśnić, bo miałem noc za dnia.
Przeszedłem pierwszy z etapów na pierwszej lokacji, czyli odzyskanie barachła.
Pobrałem moda i zainstalowałem, wszystko przebiegło bez żadnych problemów.
Jako że jest to mod twórców Tajnych Ścieżek to musi być dobry, pograłem trochę i już na początku widzę że będzie ciekawie.
W grze mamy rok 2006, czyli przed wydarzeniami z podstawki…ciekawie.
Mod jest stanowczo dla graczy którzy dobrze znają język Rosyjski, trafiamy w nim także na dużo zapisków które mogą być istotne w fabule moda, inaczej trudno będzie ogarnąć o co w tym wszystkim chodzi.
Dla tych co grali w TŚ2 ( Pistolet Marvina, jednocześnie mój ulubiony )
Zauważyłem że twórcy się mocno starali, użyczyli nawet swojego głosu, przykładowo nasz bohater po wyjściu z budynku mówi coś do siebie, tak samo przy głównej bramie ‘‘bazy’’ (jak sądzę) obcokrajowców, wnioskując po kolorze skóry jednej z postaci chyba amerykanie.
Niestety w modzie są dialogi / podpowiedzi tylko mówione - to bariera dla graczy nie znających języka nie do przejścia. To co GG mówi do siebie są to nowe informacje na temat Zony. Poza tym już w dialogu przy barze Bandytów - podpowiedź do kogo i gdzie się udać jest tylko mówiona (mamy iść do spożywczego, aby u sprzedawcy zdobyć za wykonane zadanie przepustkę / bilet, by dostać się do baru). Można by w tych miejscach powstawiać teksty po Polsku - nie ma tam niestety tekstu nawet po Rosyjsku - tylko ze słuchu.
Ciekawy pomysł na moda. Jak się uda zainstalować to pogram, mam nadzieję. Całkowita konwersja ShoC’a, coś jakby nowy stalker. Bardzo ciekawa fabuła, a skoro to mod twórców Tajnych Ścieżek to zapowiada się dużo niespodzianek.
metek58 - a kto, oprócz Was - wytrwałych tłumaczy - miałby się za to wziąć? A ten mod, chyba jak żaden, nawet dla mnie lepszy byłby spolszczony. Dużo w nim rozwiązań, gdzie na tłumaczenie rozwiązań dla nich w czasie gry, trzeba by przeznaczyć sporo czasu.