Tytuł oryginalny: Kонтракт на плохую жизнь: Эффект бабочки Platforma: Zew Prypeci 1.6.02 Data premiery: 26.03.2018 r. Autorzy: V.I.V.I.E.N.T. Team Autor spolszczenia: Śr. długość rozgrywki: (ok. 3 godzin)
OPIS:
Spoiler
Mod jest niewielkim dopełnieniem historii, którą poznaliśmy w .
Najemnik Karp - postać drugoplanowa w poprzedniego moda od V.I.V.I.E.N.T. Team w tajemniczych okolicznościach przepada bez wieści w kopalni Czerwonego Lasu podczas zwiadu, który przeprowadzał z Ponurym. Co właściwie spotkało pechowego najemnika i czy w ogóle udało mu się przeżyć? Tego dowiecie się sami, przechodząc Efekt Motyla.
Cechy moda:
nowa fabuła i lokacja;
poprawiona grafika;
cutscenki.
Zachęcamy również do zapoznania się z pozostałymi projektami od V.I.V.I.E.N.T. Team:
- krótka historia Ponurego, która została wydana przed KNDŻ;
modyfikacja rozpoczynająca główną historię Ponurego;
- bezpośrednia kontynuacja przygód Ponurego;
- pierwszy projekt ekipy Vivent Team, który został wydany w 2015 roku;
- nowy projekt, który nie jest powiązany z poprzednimi.
Możliwość pobrania dwóch paczek z nowymi modelami stalkerów oraz bronią (Weapon Replacer 1.0). Obie mogą być instalowane równocześnie lub każda z osobna - pobrane archiwa wystarczy umieścić w głównym katalogu gry ze zgodą na zamianę plików.
Pełna nazwa moda to: Контракт на плохую жизнь: Эффект бабочки version 1.0 (Kontrakt na złe życie: Efekt motyla, wersja 1.0).
Autorzy dodatków:
Spoiler
Aleksandry Czystiakow «sanhizz» i Saniok «Razdolbay146»
4ECTOR - Założyciel projektu. (fabuła, rozgrywka, skrypty, idea realizacji)
Nowa lokacja: “Wowa Sjeleznjow aka Grez” (“SZA Team”)
Paczka broni (OGR) Autor: r_populik
ATMOSFEAR 3. Autor: CrommCruac
Podziękowania dla makdm za nowe funkcje skryptowe.
Podziękowania dla stalk15 za nowe funkcje skryptowe.
Podziękowania dla Moskir i Rilack za opracowanie powyższych funkcji.
Podziękowania dla Azetrix za piękne modele rąk.
Modyfikacja rozgrywa się (prawdopodobnie - przejdę to napisze dokładnie) na jednej lokacji, którą miałem przyjemność ostatnio zwiedzać:
Oj tak… Ostatnio przeszedłem Kontrakt na Dobre Życie - najlepszy mod w jaki dotychczas grałem (oprócz CoC’a). I najlepszy mod fabularny. Nie skomplikowany, zero główkowania i 10-godzinnego szukania igły w stogu siana. Jedyne co mi się niezbyt podobało to mało akcji… Ale cała reszta była wyśmienita
Właśnie ukończyłem grę. Cóż… Mod mnie nie zachwycił, a mówiąc wprost - znudził. Fabuła szczątkowa. Pierwsza część sprowadza się do ciułania kasy na zadaniach (zabij, wybij, odprowadź, znajdź, przynieś itd.). Przerywnik i część druga. Rozmowa z “duchem” i rozstawianie skanerów (liczyłem na jakieś “przygody” po drodze, ale nic z tego). Przerywnik, krótka rozmowa, scena finałowa. I tyle…
Jedyny (jak dla mnie) plus to nowa, dość ciekawa lokacja. Niestety, nie udało mi się znaleźć nic interesującego - może dlatego, że nie szukałem zbyt gorliwie.
Podsumowując: bardzo lubię krótkie mody, ale ten mnie rozczarował. Nie polecam, ale i nie zniechęcam, bo jak wiadomo, gusta są różne - jeden lubi pomidorową, a drugi jak go wszy gryzą…
Sam autor już jakiś czas temu pisał, żeby nie nastawiać się nie wiadomo na co. Fabuła miała być szczątkowa, a zadania taki standardowy zestaw. Mod powstawał trochę jako taka odskocznia od głównego projektu czyli Sectora 11 i był raczej robiony na zasadzie “żeby nie znudzić się robiąc ciągle jedno ale też nie wyjść z wprawy”.
Tak z ciekawości ile zajęło ci ukończenie tego mini modzika?
Obejrzałem też screeny z lokacji od Antona, mapka faktycznie wygląda fajnie.
- trudno mi określić dokładnie, ile zajęło przejście tego moda, ale na pewno nie więcej niż 4 godziny (wliczając przerwy “na zupę”). Myślę, że wprawnym graczom zajmie to znacznie mniej.
I jeszcze jedno: nie nazwałbym tego moda złym - jest po prostu mało ciekawy. Nic nowego, ale można sobie postrzelać do mutantów i innej “swołoczy”, a z nudów pozwiedzać okolicę i pozbierać artefakty. No i zakończenie historii - z nóg nie zwala, ale pomysł całkiem niezły…
Jakby kogoś znudził “śmiertelnie” ten mod to można odpalić spawner i nie tak jak w/w Abakan łazić za jakąś kasą i bambetlami po lokacji tylko sobie pozwiedzać:
p.s. co do lokacji to mi przypomina mini mod w którym się łaziło od budynku do budynku podziwiając faunę, florę i inne atrakcje strefy, mod był chyba z 2015 lub 2016 roku(nie pamiętam tytułu ale był prezentowany na forum).
Jakby kogoś znudził “śmiertelnie” ten mod to można odpalić spawner i nie tak jak w/w Abakan łazić za jakąś kasą i bambetlami po lokacji tylko sobie pozwiedzać
Za “jakąś kasą i bambetlami”, drogi ie, niestety trzeba będzie połazić, bo tego wymaga fabuła, a i tak nie ma nic innego do roboty. Pozwiedzać można przy okazji, ale jak komuś nie chce się łazić, to wystarczy wklepać w konsoli demo_record - i to bez spawnera.
- Możesz zmienić polski tytuł moda, bo jest niezgodny z rosyjskim? “плохая жизнь” to niekoniecznie “złe życie”, ale może być “niecne życie”, lub “fatalne życie”.
Dobrze wyłapane Ja z automatu skojarzyłem, że skoro to kontynuacja “Kontraktu na dobre życie” to i ten mod ma podobną nazwę “Kontrakt na dobre życie: Efekt motyla”
A tu zmiana.
Tylko nie wiem co zostawić “złe” czy “niecne” czy “fatalne”. Moda nie ograłem to nie wiem do czego się odnosi. Czy do losu jaki spotkał stalkera, czy do tego, że byli najemnikami? Chyba wezmę złe na razie, zawsze można zmienić.
Hmm, rzeczywiście dziwne. Odpaliłem moda i sprawdziłem, było tak: rozmowa z przewodnikiem, rozmowa z Markiem i wojakiem, rozmowa z naukowcem (daje skanery), wezwanie od “ducha” i rozmowa z nim, 3 godziny snu (lub do rana) i znaczniki już były. Spróbuj może od początku 2 części (jest autosave). A naukowca (tego wcześniejszego) odprowadzałem do wioski jeszcze w trakcie 1 części - może tu coś się skiepściło?