metek58 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Na początku tygodnia przeszła burza z piorunami nad naszą okolicą i powstały problemy z netem i kompem. W moim przypadku został uszkodzony Livebox i karta sieciowa, która jest zintegrowana z płytą główną. Serwisant stwierdził, że jeśli w płycie nie ma innych uszkodzeń, to dopnie za 50 zeta nową sieciówkę. Zadziałało i mam internet (po wcześniejszej wymianie modemu), ale miałem żądanie systemu, że klucz mam nieaktywny. Znalazłem naklejkę (szukanie trwało dwa dni) i aktywacja się powiodła. Pozostał mi problem z wyłączaniem kompa, bo mimo kliknięcia na zakładkę "Zamknij", po zgaszeniu się diod w kompie, mija 3, 4 sekundy i ponownie uruchamia się system, tak, jak w przypadku kliknięcia zakładki "Uruchom ponownie". Po takim uruchomieniu, nawet kilkakrotnie próbowałem wyłączyć komp, ale za każdym razem ponawiała się historia z samoczynnym uruchomieniem. Nadmieniam, że w sobotę, kiedy byłem w serwisie po naprawę, nie było pełnej załogi, był tylko szef, który tylko pełnił dyżur, ale ze względu na moje długoletnie korzystanie z ich sklepu, to sprawdził sprzęt, na ile jest uszkodzony. To co mógł, to mi zrobił naprędce. Proszę znawców w tejże materii, czy muszę znów odwiedzić serwis, czy jakoś w opcjach to da się zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Jaka masz płytę główną? Rozumiem, że po dołożeniu sieciówki komp pracuje stabilnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-Z97P-D3 System się uruchamia, na razie nie zauważyłem innych problemów, oprócz tych, które wyżej opisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 21 minut temu, metek58 napisał: Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-Z97P-D3 System się uruchamia, na razie nie zauważyłem innych problemów, oprócz tych, które wyżej opisałem. Poczytam instrukcję do Twojej MOBO a na razie zrobiłbym tak. Wyłącz kompa. Wyjmij baterię podtrzymującą pamięć BIOS. Naciśnij kilka razy przycisk włączenia na obudowie po to żeby całe napięcie z płyty głównej rozładować. Włóż baterię uruchom kompa. Jeśli coś zmieniasz to wejdź do BIOS ustaw co potrzeba zapisz zmiany i zrestartuj kompa. Może przez skok napięcia jakaś "głupota" zapisała się w BIOS i takie przywracanie ustawień pomoże. Gdyby to nie pomogło można jeszcze przefleszować BIOS ale to potem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Dzięki. To dopiero po niedzieli spróbuję, aby nie spaprać czegoś. Nie jest moją mocną stroną grzebanie w Biosie itp. W razie "W", zawsze do serwisu można, a w niedzielę ni hu-hu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi