Jump to content

Metro 2033 PBF

STA1KERpl

Recommended Posts

Otworzyłem sobie niedawno książkę, żeby popatrzeć na mapę i trochę pobawić sie swoimi myślami, gdy wpadłem na fajny pomysł... w metrze istnieją różne małe państwa, walczą ze soba, współpracują, prowadzą politykę... dlaczego by samemu nie stworzyć swojego państwa? Dlaczego nie można by podbić innych? Stworzyć własną "Czerwoną linię", lub nigdy nie dopuścić do jej powstania? Widzi mi sie, że to była by dobra zabawa, nawet dla tych, którzy nie mieli okazję zagłębić się w grę i książkę. Już nie raz widziałem tego typu strategie PBF, ale nigdy w takich właśnie realiach. Może zrobimy coś wspólnie, tym razem na prawdę- bo przecież to nie jest ogromne wyzwanie. Chcecie się w to pobawić ze mną? Zasady i inne takie pierdoły można powymyślać tu na forum, i za niedługo zacząć tworzyć. Na pewno w kilka osób uwinie sie w 2, może (przy epickiej ilości pomysłach) w 3 weekendy. A grać potem będzie można w nieskończoność. No, i jak- ktoś wyraża aprobatę?

Nikogo nie namawiam. Sam bym zrobił tę grę, tylko wiadomo- zawsze to się szybciej robi. A jak pracować nima komu, to jakiś ciekawy myk czy pomysł przyjmę z zadowoleniem. EDIT: Na czym ma polegać- gracz dostaje dla siebie stację (czyli posiada na starcie małe państwo). Na początku wiadomo- bieda z nędzą, nikłe zasoby i te sprawy. Rozwijając stację, zaczyna przejmować ich coraz więcej. W końcu zaczyna tworzyć małe imperium. Ale każdy inny gracz też tego chce, więc w końcu granice zaczynają sie wzajemnie ocierać... Konflikt, przymierze, może nautralność? Chodzi tu o niemal klasyczny, polityczno-ekonomiczno-strategiczny rodzaj PBF'a, z państwami, wojskami i zasobami na czele. Rozumiesz, czy spróbować wytłumaczyć to inaczej?