Jump to content

Powinność wrogiem

bober322
 Share

Recommended Posts

Witam, mam mały problem.

Podczas powrotu z czerwonego lasu do Kła na teren Baru, powinność mnie ostrzeliwuje, mimo tego iż nie zabiłem im nikogo. Generalnie być może ja coś namieszałem, ponieważ jestem już po zadaniach w Warlabie i na wcześniejszym etapie miałem Wolność za wrogów. z tym wiązała się niemożliwość oddania Łukaszowi amuletu. Poszedłem więc do Sidorowicza, aby naprawił mi relację z Wolnością, no i Sidor mi naprawił tak, że w zakładce frakcje zamiast być neutrałem to jestem wolnościowcem. Czy istnieje jakiś sposób na powrót do bycia neutralnym? Z góry dziękuję za pomoc. :) 

Nie spotkałem się z takim problemem, ale sprawdź najpierw czy przypadkiem w ekwipunku nie masz Złotej Sztabki Łukasza, powinieneś pozbyć się jej do skrzyni w momencie gdy zmieniasz frakcję. Załóżmy, że sztabkę miałeś odłożoną, robisz tak:

1. [*]w katalogu
gamedatascripts znajdujesz plik arhara_dialog.script. [*]robisz kopię rzeczonego pliku. [*]znajdujesz (ctrl+F) sekcję bullion_gild

Pierwotna postać funkcji:

function checking_taken_item50(obj)local info=nilif obj:section()=="bullion_gild" then join_freedom(obj)   endend

Zmieniasz do postaci:

function checking_taken_item50(obj)local info=nilif obj:section()=="bullion_gild" then join_stranger(obj)   endend

lub:

function checking_taken_item50(obj)local info=nilif obj:section()=="bullion_gild" then join_stalker(obj)   endend

Czyli join_freedom zastępujesz join_stranger lub join_stalker.
Dałem do wyboru 2 opcje mające ustawione dobre stosunki między frakcjami, musisz sprawdzić z jaką opcją wyjdziesz korzystniej.
Ważne: zmianę frakcji uzyskasz modyfikując w/w plik, ale całość oparta jest na przedmiocie czyli biorąc Złotą Sztabkę Łukasza uzyskasz zmianę frakcji na np. stalker...pamiętaj by była wyciągnięta z ekwipunku przed zmianami. Zrób kopię zapasową pliku zmienianego.

• Positive 1

Musisz to sprawdzić, sztabkę odłóż do schowka - załóż kłódkę i koniecznie - zmień lokację, tylko wtedy zmieni się frakcja. Sztabka bazowo ustala twoją frakcję na Wolność, mając ją w ekwipunku - ograniczysz swoje możliwości rozwoju fabuły. Prościej będzie jak wczytasz save sprzed zmiany frakcji u Sidora, odkładając sztabkę - sprawdź frakcję, zmieniając lokację dla pewności...jeśli to nie zda egzaminu, wówczas pozostanie modyfikacja plików.