Jump to content

ReRoll

ƉƐϼД

Recommended Posts

hmm

Już na obecną chwilę w mojej ocenie widać iż nie będzie tu Stalk-klimatu. Będzie to pro-hamerykańskie coś. To mnie martwi.

Pomysł z siatkowaniem terenu przy użyciu "dronów" nie jest niczym nowym ale jest naturalną konsekwencją rozwoju tzw komputerowej rozrywki/rozgrywki. Nie odnajduję w sobie optymizmu który muszą odnaleźć promotorzy tego projektu. Bowiem projekt/produkt trzeba sprzedać.

Osobiście czekam na Stalkera w odsłonie budowanej doświadczeniami poprzednich odsłon w sposób "naturalny" a wzbogaconych o możliwości obliczeniowe i techniczne.. Bez picu i głośności, bez miliona na promocję. Liczę.

Liczę i obawiam się iż przeliczę się. Gdyż to pobożne życzenia. Pozostaje mi zerkać na takie projekty jak ten i... ewentualnie poczuć namiastkę tego czegoś co mało osiągalne i co w fazie nadziei jedynie pozostanie.

Niestety coś co namiastką jest namiastką pozostać musi ... orgazmu z tego nie wniesiesz. :|

Stalker jest wyjątkowy. Po części przez twórców, po części przez nas. Każda forma sztuki niesie ze sobą dwoje. Jedno to przekaz, drugie to odbiór. Przekaz związany jest z tworzeniem następnie i odbiorca tworzy swoje. Te dwa razem kiedy spotkają się na odpowiednim gruncie powstaje dzieło a nie dziełko. 

Co ja na to?

Cienizna będzie.

Dlaczego?

Dlatego że wolą się opierać o hamerykański model. Dlatego.

Stalker czeka na rozbudowę... 

i ja czekam na rozbudowę. Taką z szacunkiem dla miłośników Stelkiera a nie serial abc, "foks" czy innego śmiecia.