Skocz do zawartości

LINUX

Anatolij

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem na drugiej partycji UBUNTU  z emulatorem Wine i mam takie pytanie.Czy Stalker razem z modami będzie działał dobrze i czy nie będzie z nim żadnych problemów.

To nowy temat dla użytkowników Linuxa  chętni mogą się tutaj wypowiadać i zadawać pytania.

Stalker z modami to ma czasem problemy i na Windowsie więc możesz się ich spodziewać także na Linuxie. Ale tak, mody da się ruszyć na ubuntu i wszystko zapewne będzie działać OK. Jednak mogą występować problemy z większymi modami jak Oblivion Lost. Ponoć występują także problemy z dynamicznym oświetleniem choć ja tego zweryfikować nie mogę. Ale jak masz Nvidię to powinno pójść z górki.    PS. Zawsze możesz zapytać chociażby TUTAJ

Edytowane przez ярмарка борьба
  • Dodatnia 1

W dniu 4.10.2014 o 18:10, brix32 napisał(a):

Witam kolegów. Ja mam zainstalowanych pod playonlinux - który zarządza wersjami wine, kilka wirtualnych windowsów na i każdym posadziłem instalację stalkera soc z modem. W ten sposób mam zainstalowanych kilka modów do stalkera cień czarnobyla - między innymi tak gram na modzie fotograf, ale np. moda podwójne zagrożeniu już nie uruchomiłem - chociaż sama ta ruska podstawka do której jest dołączona gamedata moda chodzi bez problemu - może to wynikać z niedostatków wine. Te mody umnie chodzą na oświetleniu statycznym. Mam obliwion lost spróbuję w wolnej chwili zainstalować go pod kontrolą playonlinux - sam jestem ciekaw czy pójdzie.

Jeżeli kolega Anatol chce się cieszyć windowsowymi grami na linuksie musi zacząć od instalacji wlasnościowych sterowników karty grafiki pod linuksem - pisałem o tym w temacie podwójne zagrożenie nowy odnośnik.

Niech Kolega znajdzie stronę playonlinux, tam znajdzie odpowiednią paczkę dla swojego systemu sciągnie ją i zainstaluje ręcznie klikając na nią.

Oczywiście wcześniej trzeba zainstalować wine i niech Kolega zainstalaluje je z repozytoriów ubuntu poleceniem sudo apt-get install wine - wersję stabilną - natomiast pod playonlinux będzie można zainstalować z grami najróżnierjsze wersje wine i te niestabilne jesli taka będzie konieczność - lepiej niech one chodzą pod kontrolą playonlinux.

Wszystko jak kolega Brix32  mi radził z konfiguracją  i instalacją zrobiłem dzięki.

W dniu 4.10.2014 o 19:24, portals napisał(a):

Jeśli chodzi o stabilność gry to najlepiej gra się na kartach Nvidia chociaż ostatnie wersji sterowników AMD też nie są już tak tragiczne jak kiedyś.

Steriwniki włsnościowe AMD też zainstalowałem.

Na dysku c mam zainstalowane Kubuntu , Win7 ,WniXP .Jak usunąć Win7 aby w  bootloaderze pozostał  mi  WinXP  i Kubuntu.

Cytat

Na dysku c mam zainstalowane Kubuntu , Win7 ,WniXP .Jak usunąć Win7 aby w  bootloaderze pozostał  mi  WinXP  i Kubuntu.

Spróbuj odpalić XP, wejść w Panel Sterwania/System/Uruchamianie i Odzyskiwanie - Ustawienia/uruchamianie systemu - edytuj, a następnie usuń linijkę z Win7.

Albo ustaw Kubuntu jako pierwszy system do uruchamiania i zmniejsz czas wyświetlania listy systemów operacyjnych do 3s.

Edytowane przez ярмарка борьба

W dniu 6.10.2014 o 21:22, brix32 napisał(a):

Nigdy  nie instalowałem trzech systemów na jednym komputrze Mam zainstalowaną najnowszą wersję libreoffice z ppa (personalne archiwum pakietów) autorów pakietu biurowego i wygląda na to, że jest ona niestabilna. Po odpaleniu libreoffice - ubuntu czasami sygnalizuje błąd aplikacji) i zastanawiam się co robić czy zostać przy niej w sumie pracować na tym można, oprócz tego komunikatu działa chyba w porządku, czy przejść na wersję z repozytoriów ubuntu ? sam nie wiem co z tym fantem zrobić. Czy wie ktoś z Kolegów co robi usługa nepomuk - zastanawiam się nad jej wyłączeniem. Myślę, że jeśli by ją wyłączyć system pracowwałby płynniej. Tylko trzeba wiedzieć z czym ona jest jeszcze związana.  

Nie bardzo rozumiem stwierdzenia kolegi Anatola "Na dysku c mam zainstalowane Kubuntu , Win7 ,WniXP .Jak usunąć Win7 aby w  bootloaderze pozostał  mi  WinXP  i Kubuntu." co to znaczy ?  Najpierw tworzy się partycje na których systemy operacyjne mają działać, a póżniej się je instaluje. Na swoim laptopie mam partycję startową win7, partycję z której niby win7 ma się odzyskiwać, partycję ntfs na której win 7 i programy z nim związane sa zainstalowane no i partycje związane linuxem  / - główny system plików, /home - foldery użytkowników i swap - plik wymiany ( nawiasem mówiąc nie pamiętam już czy ich nie posadziłem na partycji rozszerzonej jako partycje logiczne - chyba tak to się nazywa). Więc przy wiekszej ilości systemów robi się niezłe zamieszanie). c: - to jest litera napędu, której windows przypisuje partycji na której jest zainstalowany - czy to nie tak leci?

Jeżeli powiedzmy Kolega ma zainstaowana dwie wersje windows na osobnych partycjach to na końcu - na pozystałym wolnym miescu dysku twardego, na jego partycjach najlepiej zainstalować linuksa, a wtedy z menu startowego gruba bez problemu będzie można je wybierać i odpalać.

Czy kolega  Anatol czasami nie zainstalował na partycji windowsa wirtualnych partycji z linuksem i tak można zrobić , ale to chyba nie ma sensu, lepiej to zrobić tak jak podałem wyżej wygospodarować wolne miejsce na dysku np. usuwając zbędne programy windowskie i ścieśniając partycję windowsowa, a na tak wygospodarowanym miejscu utworzyć partycjie linuksowe i na nich instalować linuksa. Z  płytki ubuntu można uruchomić system bez instalacji i tam znaleźć w narzędziach program który pozwoli to zrobić.

Oczywiście przedtem trzeba zrobić kopie na pendrive plyty cd wszystkich ważnych plików.

Gdy wyszło, że pomyliliśmy się lub coś poszło nie tak i mamy czysty dysk.

Dawno nie instalowałem Linuxa zapomniałem o zasadach podziału dysku i zrobiłem sobie bałagan .Odinstalowałem wszystko sformatowałem dysk podzieliłem na partycje według zasad i zainstalowałem na nowo Kubuntu i WinXP.

Edytowane przez anatol