Jump to content

Anomalie

6 members have voted

1. 1. Czy wdg was anomalie są w serii S.T.A.L.K.E.R. potrzebne?

• Tak
      6
    • Nie
      0

Recommended Posts

Hej dziś chciałbym zacząć temat anomalii :)

Z cyklu "Przemyślenia Walika"

A więc anomalie - zjawiska występujące na terenie strefy zwanej również Zoną. To w nich pojawiają się tak cenne artefakty. Często anomalie są "ukryte" i ujawniają się dopiero po wpieprzeniu podejściu do nich lub wrzuceniu śruby.

-Powiedział po czym przeszedł do rzeczy...

Jestem zapalonym czytelnikiem książek z serii "Fabryczna Zona" oraz wdg mnie najlepszych pisarzy - Gołkowskiego i Noczkina.

W tych książkach (bynajmniej tych z Miszą) nadwyraz zaznacza się to iż trzeba cały czas miotać przed siebie śruby, by się nie wpieprzyć wejść do jednej ze śmiercionośnych anomalii. U autora książek o Ślepym, czy już Kulawym stalkerzy posiadają detektory. Jakoś mnie to jednak nie przekonuje i z tego powodu piszę ten temat.

Nie zamierzam się teraz rozkminiać nad budową tegoż detektora lecz nad właśnie anomaliami.

Według mnie w serii gier jest ich zbyt mało i są zbyt słabo rozsiane (w CoP spieprzyli sprawę)

Moim zdaniem gracz powinien rzucać przed siebie śruby, by mieć pewność, że droga jest "bezpieczna".

No i tutaj zapytuję się was - co wy o tym sądzicie?

MARGINES: Książki Gołkowskiego są wgl tak bardzo... realne :D Moja ulubiona trylogia :)

• Positive 1

Detektory ? Dobra rzecz ! Chociaż ten Swarog to już jest przesada.

Podoba mi się twoja idea i tych autorów ale to jest zrobione dla dramatyzmu a nie dla wygody gracza ^^

Wyobraź sobie że grasz w Stalkera bez detektorów bo nie są potrzebne a ty w dajesz się z kimś w strzelanine w strefie anomalii walisz do nich unikasz strzałów i wpadasz w anomalie po to są te detektory by w pore ich uniknąć.

Ale cóż pomysł zacny ^^ i mi się podoba gdyby detektory nie były potrzebne do zbierania artefaktów by było wszystko ok.

Edited by SmokeHead

Też czytałem/czytam w/w autorów i pokrewnych tematycznie i albo w/w detektory albo naturalne detektory czy pozostałość po ludziku pierwotnym - przeczucie, zmysły, wzrok, słuch, węch obserwacja "fauny" i "flory".

Nie leziesz tam gdzie nawet pijawki siię nie zapuszczają! :woot: :D :D

• Positive 1

Detektory ? Dobra rzecz ! Chociaż ten Swarog to już jest przesada.

Podoba mi się twoja idea i tych autorów ale to jest zrobione dla dramatyzmu a nie dla wygody gracza ^^

Wyobraź sobie że grasz w Stalkera bez detektorów bo nie są potrzebne a ty w dajesz się z kimś w strzelanine w strefie anomalii walisz do nich unikasz strzałów i wpadasz w anomalie po to są te detektory by w pore ich uniknąć.

Ale cóż pomysł zacny ^^ i mi się podoba gdyby detektory nie były potrzebne do zbierania artefaktów by było wszystko ok.

Znaczy nie mówię, że anomalie miały by być na każdym kroku ;) A jeżeli wdasz się w strzelaninę w anomalii to nawet z detektorem jest małoprawdopodobne, że unikniesz wejścia w takową pułapkę.

Chodzi mi o to, że w CoP lekko spieprzyli, bo anomalie były tylko w skupiskach i oznaczone były na PDA :/ "Cyrk" Na przykład. 

A i SoC gdy nie było detektorów artefaktów było wdg mnie lepiej :/ Jakoś tak... realniej :)

Też czytałem/czytam w/w autorów i pokrewnych tematycznie i albo w/w detektory albo naturalne detektory czy pozostałość po ludziku pierwotnym - przeczucie, zmysły, wzrok, słuch, węch obserwacja "fauny" i "flory".

Nie leziesz tam gdzie nawet pijawki siię nie zapuszczają! :woot: :D :D

Wątpię, żeby kogokolwiek kusiło chodzić gdzieś za juchociągami :p