SmokeHead Posted May 2, 2015 Report Share Posted May 2, 2015 (edited) Mam zamiar przyłożyć się do czyszczenia laptopa lecz nie wiem od czego zacząć. Mam IBM lenovo T60 z 2007r ( wiem po numerach płyty głównej )Kupiłem go używanego lecz w sklepie z używanymi lapotopami kupiłem go wyczyszczonego z systemem UBUNTU zmieniłem system na win xp. Chciałem wyczyśćić z kurzu płytę główną i wymienić pasty na grafice i procesorze. Jakie środki czyszczące i pasty byście mi polecili. Pozdrawiam. Edited May 2, 2015 by SmokeHead Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pacjent1972 Posted May 2, 2015 Report Share Posted May 2, 2015 Zaopatrz się w dobre śrubokręty, sprężone powietrze, pasta termoprzwodzaca np. http://www.morele.net/arctic-mx-2-4g-pasta-termoprzewodzaca-159740/, dobra pasta. Ze środków czyszczących proponuję tylko spirytus salicylowy i dobra szmatkę mikrofibrę. Z takim zestawem doprowadzisz laptopa do porządku bez problemów. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Walik Czosnek Posted May 2, 2015 Report Share Posted May 2, 2015 Chusteczkę :DJa mam takie specjalne nawilżane płynem do monitorów i wszystko pięknie schodzi :) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiedzianeJaja Posted May 2, 2015 Report Share Posted May 2, 2015 Kiedyś podpatrzyłem u mnie w firmie jak informatycy czyścili pudła odkurzaczem i pędzelkiem. Od tej pory sam używam tej metody z sukcesami. Tzn rurę ssącą trzymam nad czyszczonym miejscem a miękkim pędzelkiem omiatam z kurzu który od razu jest wsysany do odkurzacza. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pacjent1972 Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 Odkurzacz odradzam :D , mój kumpel miał taki 2500 Watt i zaczął od klawiatury... niestety odkurzył 1/3 klawiszy "kompletnie" :D :D :D Oczywiście to tylko anegdota. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anton Gorodecki Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 Zapewne Miedzianemu chodziło o przypadek z bardzo dużą ilością kurzu i paprochów,w przeciwnym razie sam pędzelek w zupełności wystarczy (najlepiej taki do nakładania makijażu dla kobiet-sam zakosiłem ślubnej kilka ładnych lat temu :whistling: i używam do dziś). Jako "środek" należałoby również wymienić dużą dozę cierpliwości - obudowy laptopów są liche i wystarczy zapomnieć o jednej jedynej nie odkręconej śrubeczceobudowy a później podważać na siłę i mamy klops :confused: Przed dotykaniem wszelkich elementów elektronicznych/ i lub podzespołównależy pamiętać również o uprzednim rozładowaniu ładunków elektrostatycznychz naszych rąk - czy to przez dotknięcie metalowego części urządzenia podłączonegodo uziemienia (np. lodówka) lub kaloryfera, czy noszenie specjalnej opaski lub lateksowych rękawiczek. Przy mnogości przewodów wewnątrz obudowy, rozkładając pierwszy raz dany model należy równieżpo prostu zapisać na kartce papieru gdzie jaki przewód lub nawet element) umieścić. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmokeHead Posted May 3, 2015 Author Report Share Posted May 3, 2015 Dzięki wasze porady na pewno się przydadzą :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts