R4KET Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Obecnie posiadam: AMD PII X4 955 3,2Ghz@3,5Ghz - na stocku, może w przyszłości Mugen II pozwoli zrobić 4Ghz na rdzeń 2x2GB 1333Mhz Kingstone - dobre i tanie Seagate 7200.12 500GB - dobre dyski, opinie na forach to bujda + stara 40GB na ATA, też Seagate - w planach dołożenie 1TB Sapphire Radeon 5850 - szykuję się zrobienie CrossFireX, tj. 5850x2 AsRock M3A770DE - przyzwoita płyta, ale do wymiany PSU to jakiś no-name 450W, ale ładnie się trzyma - zbieram fundusze na OCZ ModXStream 600W http://www.stalkerteam.pl/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/confused.gif Więcej grzechów nie pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Seagate 7200.12 500GB - dobre dyski, opinie na forach to bujda OPINIE NA FORACH TYCZĄ SIĘ SERI .11 KTÓRA MIAŁA WADLIWY SOFT. WYSTARCZAŁO ZMIENIĆ FIRMWARE I DYSK GADAŁ JAK TRZEBA... Seria ..12 jest jak najbardziej w porządku. przyszłości Mugen II dużo lepszym rozwiązaniem będzie NOCTUA NH- U12P, lub XIGMATEK ...4 GHZ gwarantowane, ale zależy od sekcji zasilania na MOBO. zbieram fundusze na OCZ ModXStream 600W popieram dobra zasiłka czyni cuda...http://www.stalkerteam.pl/public/style_emoticons//tongue.gif..OCZ lub Corsair R4KET wstawiłbyś jakąś fotkę swojego kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 27 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 W weekend postaram się wstawić stare zdjęcie maszynki (u kolegi nadal działa i ma się dobrze). Tymczasem w końcu postanowiłem opisać swój nowy szpej. Zdjęcia również w weekend dam, gdyż mam obecnie spory remont, stąd w środku sporo kurzu. A co siedzi w środku? CPU: Intel i7-7700K 4.2Ghz@5Ghz Cooler: Thermalright Macho Rev. B + 2x Thermalright TY-147A MOBO: Gigabyte GA-Z270X Ultra Gaming RAM: Corsair Vengeance LPX 4x4GB 3000Mhz GPU: Gigabyte Aorus GTX 1060 6GB GDDR5 SSD1: HyperX Fury 120GB SSD2: GoodRam Iridium Pro 240GB HDD: WD Caviar Green 1.5TB PSU: Corsair CX550M SOUND CARD: Creative SoundBlaster Omni 5.1 CASE: SilentiumPC Aquarius X70W FANS: 3x SilentiumPC Sigma Pro 120mm + 2x SilentiumPC Sigma Pro 140mm Miałem w planach dać kartę pokroju 1070/1080 lecz są dla mnie nieopłacalne. Sprawdzałem główne jak karta graficzna zachowuje się w grze ARMA III, lecz tam nawet GTX 1050Ti daje radę i przyrostu FPS po przesiadce na 1060 nie odczułem, zaś w innych tytułach tak. W rozdzielczościach większych niż 1080p karta GTX 1060 dostaje po dupie, lecz nie posiadam jeszcze takiego ekranu, gdyż ceny przyzwoitych 4K z dobrą matrycą są duże. Zestaw daję rade ze wszystkimi tytułami jakie uruchamiami, a w większości jest to kupka wstydu sięgająca siedmiu lat wstecz W odległych planach wodowanie komputera... Odległych planach 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 15 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Z tego co wyżej zostało mało, nowy-stary zestaw. Jak widać jest on słabszy niż to co posiadam obecnie. Dlaczego się można zapytać? Ano już lecę z wyjaśnieniami. 1. Po zmianie płyty z ATX na miniITX pozbyłem się dwóch kości RAM - nie mogłem ich fizycznie wpiąć, więc powędrowały na Allegro - przymierzam się obecnie do zakupu 2x8GB, ale jakie kości to jeszcze nie wiem. 2. GTX 1060 uległ poważnej awarii (uszkodzony jestes stos pamięci VRAM) - sklep nie miał na stanie innego modelu, a serwis rozłożył ręce i dostałem zwrot gotówki. Niestety karta padła mi w chwili boomu na kryptowaluty, więc kupno drugiej 1060 było bardzo nieopłacalne (dla przykładu mój poszybował wtedy z ceną do pułapu 2000zł, gdy zapłaciłem za niego mniej niż 1400). Padła decyzja by zakupić 1050Ti i szybko znalazłem w miarę tani model (którego cena i tak była żałosna, ale nic lepszego na rynku nie było). Niespełna dwa miesiące temu znajomy pozbywał się swojej 970, więc kupiłem ją w bardzo atrakcyjnej cenie, a 1050Ti powędrował na Alllegro, tutaj na szczęście udało mi się wyjść na plus. 3. Najbardziej zadowolony jestem z nowej płyty głównej, absolutny król miniITX dla chipsetu Z170 i Z270. ASUS pokazał tutaj klasę i płytę mocno szanuję, pozwala na dobre podkręcanie dzięki potężnej sekcji zasilania. Inżynierom z Asusa brakło miejsca na laminacie, więc ordynarnie przylutowali kolejny obwód drukowany pionowo . Na plus fakt, iż zakupiłem używkę na Allegro w naprawdę świetnych pieniądzach. 4. W tym roku jeszcze chce zmienić obudowę na inną, ale tym razem będzie to full custom, który od dłuższego czasu sobie projektuje. Dodatkowo czekam czy wraz z premierą Z390 od Intela ASUS znowu w miniITX pokaże jakiegoś Maximusa, jak tak to będę rozważał zmianę platformy ewentualnie polecieć już na grubo i zainwestować w platformę X299 czy co się ciekawego w sektorze HEDT pojawi. Co do tematu GPU to się okaże, co zaprezentuje nowa seria kart od nvidii, na chwilę obecną 970 do tytułów w które gram najwięcej jest nawet ponad stan. CPU: Intel Core i7 7700K 4.2@5Ghz - po skalpie COOLER: Corsair H100i MOBO: Asus Maximus VIII Impact RAM: 2x4GB DDR4 3000Mhz CL15 Corsair Vengeance LPX GPU: Zotac GTX 970 Dual Fan 4GB GDDR5 PSU: Corsair CX550M SSD1: HyperX Fury 120GB SSD2: GoodRam Iridium Pro 240GB HDD1: Western Digital Green 1,5TB 7200RPM CASE: Fractal Design Nano S Mouse: Logitech G502 Proteus Core Mousepad: Natec Genesis M12 450x900mm Keyboard: Tesoro Colada Evil MX Brown Sound: Sennheiser HD595 + LG-XA42 Screen: Samsung 2493HM + Eizo FlexScan S1901 Zawsze chciałem mieć zestaw oparty o miniITX - ładne, zgrabne, ma wszystko co potrzebuje + bardzo łatwa w transporcie na granie w Q3 po lanie Trochę zdjęć, komputer jest schowany pod biurkiem - brak ledów, okna - ale za to maszynka jest niemal bezgłośna: S! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 20 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Update: 2x4GB DDR4 3000Mhz CL15 Corsair Vengeance LPX ==> 2x8GB DDR4 G.Skill Ripjaws V 3200Mhz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 @R4KET, ciekawi mnie jaki masz przepływ powietrza w tej obudowie? Wentylatory na chłodnicy wyciągają ciepłe powietrze na zewnątrz, czy wdmuchują do środka. Jaka jest temperatura karty graficznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 21 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) @smox Oto mój obieg: Jeżeli chodzi o temperatury: 1. Procesor: W stanie spoczynku dobija do 30*C, podczas obciążenia typowo procesorowego dobija do 70*C, bez skalpa często prawie ponad 90*C wbijał. 2. Karta graficzna: W stanie spoczynku ok. 35*C, podczas testu w Armie (mapa Tanoa, wszystko na max, suwaki terenu i obiektów na 10km) dobija do 75*C. Dodatkowo jak będę zmieniał kartę graficzną, to też żegnam się z tym zasilaczem i kupuje coś w zakresie 800-1000W, wtedy będzie on odwrócony, by wyciągał ciepłe powietrze z obudowy. PS: Dodatkowo dziś spojrzałem i widzę, iż niedawno mi 8 lat na forum stuknęło Edytowane 21 Października 2018 przez R4KET 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Dzięki @R4KET za odpowiedź. Nie będę ukrywał, ale małe obudowy, to nie moja bajka. Chłodzenie wodne też. Po prostu obawiam się awarii i zalania płynem wnętrza. Tak sobie pomyślałem, że gdybyś mógł dać tę chłodnicę na górę, a na przód 2 dobre wentylatory wdmuchujące powietrze, to miałbyś o wiele niższe temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 21 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Nie mam możliwości montażu chłodnicy na górze. Wynika to z budowy mojej płyty głównej, która ma w dość nietypowy sposób zamontowaną sekcję zasilania. Dodatkowo montaż chłodnicy na górze to też kiepski pomysł, jeżeli chłodzimy tylko jeden element: Podsumowując, temperatury mieszczą się w odpowiednich pułapach, a maszynka jest bezgłośna. Jest to też moja ostatnia przygoda jeżeli chodzi o tworzenie komputera do użytkowania na co dzień, niestety w związku ze specyifką mojej obecnej pracy będę musiał stworzyć nowy zestaw na ATX, ale to jakoś za rok czasu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Pytam @R4KET o temperatury, bo zamierzam wstawić do mojego kompa znacznie lepszy procesor, który pewnie też oskalpuję. Zobaczę jakie będą temperatury i dopuszczam też zastosowanie chłodzenia wodnego, ale to ostateczność. Nie chciałbym zmieniać za bardzo obecnego chłodzenia powietrzem, bo uważam, że mam dobre temperatury. Ewentualną chłodnicę dałbym właśnie na górę. Teraz temperatury w spoczynku mam takie jak na screenie. W grach wahają się pomiędzy 40 - 55 stopni. Max. w testach, to 60 stopni, zarówno procesora jak i karty graficznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 22 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 @smox - o jakim procesorze myślisz? U mnie zastosowanie chłodnicy było koniecznością tylko i wyłącznie dla tego, iż mam wysoką sekcje zasilania (wyższą niż pamięci RAM) przez co nie mogłem zamontować wentylatora widzinego od strony pamięci RAM na radiatorze. Takie bydle miałem kiedyś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 38 minut temu, R4KET napisał: @smox - o jakim procesorze myślisz? Myślałem o i5-8600K, ale ceny ostatnio sporo skoczyły i teraz kosztuje ~1300 zł. Do tego pasowało by też zmienić pamięć RAM na szybszą. Chyba, że zaczekać i wziąć coś z dziewiątej generacji np. i5-9600K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 22 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 I7 9tej generacji ma lutowany IHS, więc dobre chłodzenie wieżowe go utrzyma w ryzach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi