**Tytuł oryginalny:**Контракт на новую жизнь Platforma: Zew Prypeci | Patch: 1.6.02
**Autorzy:**V.I.V.I.E.N.T.-TEAM
**Data premiery:**13.12.2020 r. Autor spolszczenia:@Anton_Gorodecki Śr. długość rozgrywki: ok. 20 godzin
OPIS:
Spoiler
Kontrakt na nowe życie to fabularna kontynuacja historii najemnika Ponurego. Akcja gry rozgrywa się na kilku lokacjach - mod nie obejdzie się bez zmian graficznych i dźwiękowych.
“Kontaktu na Nowe Życie”to samodzielna modyfikacja przeznaczona do gry na rozdzielczościach o proporcjach ekranu 16:9 oraz na oświetleniu dynamicznym+.
Sprawdź czy masz już zainstalowane sterowniki OpenAL
Pobierz moda z naszego serwera, rozpakuj 7-zipem i skopiuj w dowolne miejsce na dysku twardym (najlepiej poza partycję foldery systemowe)
Skopiuj do folderu z grą (ze zgodą na nadpisanie plików) rozpakowany folder gamedata z poprawkami tekstu Poprawka.7z
Grę należy uruchamiać ze skrótu do PLAYGAME.cmd;
Po uruchomieniu gry dostosuj opcje graficzne w opcjach gry, po czym zrestartuj grę. Domyślnie w grze ustawiona jest głębia pola widzenia broni (widok broni trzymanej w rękach wydaje się “rozmyty”). Dostosuj tą opcję według własnych potrzeb w OPCJE/GRAFIKA/ZAAWANSOWANE/Głębia pola widzenia broni
Pole widzenia (szerokość pola widzenia) i pole widzenia hud (czyli odległość w jakiej ręce GG znajdują się od “ekranu”, domyślnie fov 90 i hud_fov 0.65) można trwale dostosować jedynie poprzez edycję (np. Notatnikiem) pliku _vivient_conexec.script(gamedata/scripts/)
technik Okoń nie ma opcji dialogowej z zapłatą za uszkodzoną broń włożoną do jego skrzynki
nie można ukończyć zadania z tablicy ogłoszeniowej p.t.: “Polowanie na mutanty: zabij psy psioniczne”
Posłowie autora spolszczenia:
Spoiler
W czasie prac nad spolszczeniem korzystałem częściowo z pliku ins_stories.xml ze spolszczenia N.P.Ś. W.P.K. autorstwa @gawrona, za co chciałbym mu z tego miejsca bardzo serdecznie podziękować🙂.
Osobne wielkie podziękowania kieruję do dzielnych i niestrudzonych poszukiwaczy błędów w tekście spolszczenia czyli @kondotier (również za pomoc merytoryczną ze zrozumieniem rosyjskich dialogów głosowych), @MaklerR i @Szczepan9205, którzy poświęcili swój prywatny czas aby nieco wyprostować moje wypociny😎
Autor spolszczenia życzy wszystkim miłej zabawy i fajnych przygód spędzonych w towarzystwie Ponurego i Ateny
LINKI DO POBRANIA:
Spoiler
Poniżej znajduje się łącze do pobrania spolszczonej przez @Anton_Gorodecki wersji modyfikacji “Kontrakt na Nowe Życie”. Wersja ta zawiera:
Spoiler
ZP 1.6.02 + modyfikację “Kontrakt na nowe życie” (najnowsze wersja z Gitlaba)
Spolszczenie mojego autorstwa
Lektora z ZP (dostosowano niektóre pliki audio + dołączono kilka plików z CzN)
Spolszczony spawner od @karavan150 (ESC + F1)
Okna ekwipunku od Suvoroksa
Okna dialogowe z MUI COP
Napisy do ważnych kwestii wypowiadanych przez NPC
Według możliwości dostosowano wyświetlane czcionki
Zmieniono kolor obrazu wyświetlanego przez noktowizory
Dostosowane modele NPC (podziękowania dla ich prawowitych autorów)
gdybyś liznął choć trochę tak znienawidzony przez siebie język angielski, to sam byś do tego doszedł.
A rada ode mnie (jeśli ktoś zamierza grać po rosyjsku), której nie napisano na ap-pro.ru, to nie grzebać w dodatkowych opcjach grafiki, bo gra się “zamraża” a opcje i tak pozostają bez zmian.
Dodatkowo niektóre opcje wyboru renderowania oświetlenia są niedostępne.
EDYTA: za spawner dziękuję. Przyda się przy testach spolszczenia.
Pograłem chwilę (bardziej pasowałoby chyba określenie “nieśpiesznie połazikowałem”) i powiem wam, że naprawdę warto przeszukiwać miejscówki. Na przykład te miejsca:
Spoiler
Przy zombiakach znalazłem od razu Welesa i trochę zapasów.
Modyfikacja dostała etykietkę OBT (ciekawe czy to przez powtarzające się posty na ap-pro.ru ludzi, którzy nie umieją zmienić rodzaju oświetlenia?). A tak na poważnie jest kilka mniejszych baboli utrudniających/zakłócających rozgrywkę. Na stronie moda na ap-pro.ru dodawane są poprawki użytkowników (jeśli ktoś jest zainteresowany).
poprzednie części były spolszczone to podejrzewam, że i ta prędzej czy później dorobi się wersji PL. Bo raczej to będzie niezły mod i będzie trzymał poziom poprzedniczek.
Tu się zgodzę, poprzednie części to jedne z fajniejszych modów w jakie grałem, a w tym autorzy poszli o krok dalej i muszę powiedzieć, że mod wygląda pięknie i mam taką cichą nadzieję, że poziom fabuły jest na tak samo wysokim poziomie, ale nie wiem bo ogranicza mnie szczątkowa znajomość rosyjskiego