Tytuł oryginalny: Народная Солянка 2016
**Platforma:**Cień Czarnobyla 1.0004/1.0006 Data premiery: 30.04.2017 r. Autor: Arhara Autor spolszczenia:@kobal (z wykorzystaniem fragmentów spolszczenia moda Narodnaja Solianka autorstwa @trurl3, @Yurek) Szac. długość rozgrywki: do kilkuset godzin
OPIS:
Spoiler
Narodnaja Solianka 2016 jest globalną aktualizacją poprzedniej odsłony moda, który został wydany w 2010 roku. Zaktualizowana wersja zawiera rozszerzoną rozgrywkę z ponad 30 lokacjami. Jest to jedna z największych i najbardziej rozbudowanych modyfikacji na platformie Cienia Czarnobyla.
Cechy moda:
Ponad 100 godzin zabawy.
Ogromna liczba nowych przedmiotów, broni, artefaktów i kombinezonów.
Nowe ugrupowania.
Nowa fabuła na lokacjach z Zewu Prypeci.
Wyższej jakości tekstury i poprawiona grafika.
Kilka rodzajów HUDa.
Wiele nowych obiektów, postaci, anomalii itd.
Nowe zadania poboczne.
Nowe zakończenie gry na Zatonie.
Unikalne egzemplarze broni.
— i wiele więcej —
Lista lokacji:
Spoiler
Na niektórych lokacjach wprowadzono pewne zmiany tj. geometrii, siatka AI, eliminacja błędów itd.
Dodano dwie nowe lokacje - Mroczną Dolinę z Lost Alpha i Kopalnię, która została stworzona specjalnie na potrzeby moda i nigdzie przedtem nie była publikowana.
Wysypisko: poprawiono geometrię i usunięto „ścianę” z promieniowaniem, które otaczało mapę.
Dolina Mroku: poprawiono geometrię.
Podziemia Agropromu: poprawiono geometrię i usunięto kilka błędów.
Jaskinia: poprawiono geometrię.
Zapomniany Las: usunięto „ścianę” z promieniowaniem, które otaczało mapę.
Bagna: poprawiono geometrię, usunięto „ścianę” z promieniowaniem w kilku miejscach i przy moście Tuzli, wykonano przejście do bazy Czystego Nieba i poprawiono oświetlenie.
Radar: poprawiono geometrię, usunięto wszystkie „niewidzialne ściany” na wzgórzach w lesie.
Mroczna Dolina: nowa siatka AI.
Sarkofag: poprawiono geometrię i usunięto kilka błędów.
Czarnobyl-2: usunięto wszystkie „niewidzialne ściany”. Od teraz można przemieszczać się po całej lokacji.
Tunel Prypeć-1: poprawiono geometrię i oświetlenie, a także błąd związany ze znikającymi wrotami.
Wschodnia Prypeć: poprawiono geometrię i oświetlenie oraz błąd związany ze znikającym gastronomem.
Limańsk: usunięto promieniowanie, które występowało w niektórych krzakach i drzewach.
Co dokładnie jeszcze się zmieniło? Zobaczycie sami. Będzie dużo ciekawych rzeczy, ale nie zdradzimy wszystkich tajemnic.
abramcumner: wykres ogólny. Po prostu nieoceniona pomoc.
val: logika.
HellRatz: SDK.
перегар: ikony.
Uszatka: pies, żywe odniesienie owczarka niemieckiego dla jednego z modeli.
Do wszystkich stalkerów-soliankowców z AMK i innych portali społecznościowych. Jeśli o kimś zapomniano, to w konfigach można znaleźć odnośniki do osób, których prace zostały wykorzystane. Jeżeli jednak nie ma, to napisz, a dodamy.
SCREENY:
Spoiler
INSTALACJA:
Spoiler
Poprawna kolejność instalacji:
Cień Czarnobyla 1.0004.
Pobrane, a następnie wypakowane archiwum z modem, patchem z 20.05.2017 r., fixem oraz spolszczeniem należy umieścić w głównym katalogu gry.
Należy dodać parametr -nointro po spacji w elemencie docelowym w skrócie gry na pulpicie.
HUD oraz siatki celowników broni, które zostały zaadaptowane do monitorów należy ustawić w opcjach menu głównego.
Zalecana jest także instalacja patcha z 23.02.2018 r. wraz ze spolszczeniem. Pobrane, a następnie rozpakowane archiwa należy umieścić w głównym katalogu gry. Po instalacji patcha wymagane jest rozpoczęcie nowej gry.
Polonizacja wersja 001 do pobrania stąd. Polonizacja jest przygotowana pod czystą wersję NS 2016 z patchem 20.05.2017. Żadnych weaponpacków i tym podobnych. Screeny z błędami wrzucać do tematu lub przesłać mi wiadomość.
Dzięki za spolszczenie Męczyło mnie już czytanie cyrylicy, chociaż miało to swoje plusy. Łatwiej było szukać podpowiedzi w rosyjsko języcznych poradnikach. Poradniki do NS dostępne na forum są w znacznym stopniu nieprzydatne.
Po przywróceniu oryginalnego pliku sak_off_corpses.script mod rusza ale mam w PDA wszystkie zadania (oprócz Zabij Stirełoka)
mam w krzaczkach oraz w zakładce kontakty w PDA nazwy NPC są w krzaczkach…
I jeszcze jedno pytanie czy po dodaniu spolszczenia potrzebna jest nowa gra?
Całkiem prawdopodobne, że jest konieczna nowa gra. Ja przynajmniej o takowej zacząłem i nie mam żadnych problemów z grą. Przed chwilą wyszedłem z Agropromu i nie miałem ani jednego wylotu przez całą grę.
Odnośnie kłopotów z plikiem sak_off_corpses.script, sądzę że zapewne nie masz wgranego patcha 20.05.17. Polonizacja jest przygotowana pod wersję z najnowszym patchem a ty grasz zapewne na czystej lub masz jakieś inne dodatki które też zawierają ten plik. W tym pliku są spolszczone rapten dwie linijki dotyczace komunikatów dotyczących błędów technicznych. Nie sądze by to powodowało wyloty.
Prawdopodobne rozwiązanie problemu z wylotem “kostya_documents1” przy otwarciu dziennika, dla tych którzy narzucili polonizację na starą grę. Powinno pomóc. Przynajmniej mi udało się zespawnować problematyczny dokument.
Odnonie kłopotów z plikiem sak_off_corpses.script, sądzę że zapewne nie masz wgranego patcha 20.05.17. Polonizacja jest przygotowana pod wersję z najnowszym patchem a ty grasz zapewne na czystej lub masz jakieś inne dodatki które też zawierają ten plik. W tym pliku są spolszczone rapten dwie linijki dotyczace komunikatów dotyczących błędów technicznych. Nie sądze by to powodowało wyloty.
@kobal winny był tak jak pisałeś brak patcha.
Wszystko śmiga gra i buczy
Jeszcze raz dzięki !!!
Jeśli nie chcecie mieć robaczków na ekranie, to koniecznie trzeba zacząć nową grę. Nie ma na to rady.
Część nazw, wpisów w dokumentach i jeszcze innych istotnych rzeczy, jest zapisywana w all.sav i mimo nałożenia spolszczenia są z niego pobierane i przenoszone do kolejnych savów.
DODANO: Dla Administratorów lub Moderatorów.
W związku z dodaniem polonizacji, konieczne są zmiany w opisie instalacji na polską platformę (#1).
Usunąć średnik w locajiztion.ltx , a jeśli w spolszczeniu jest on wstawiony, usunąć tę poradę.
Usunąć pkt.3
Na końcu dodać linię z informacją o wklejeniu spolszczenia z uwagą, że nowa gra konieczna.
Albo zrobić pod linkiem do spolszczenia nową instalację.
Dzięki WIELKIE. Czekałem na to spolszczenie. Od pewnego czasu próbuje przełamać się psychicznie do Reborn Duplikaty. W międzyczasie grałem w Misery Black Road+Dark Mode. Teraz mam jednak dylemat. Zacząć grę w NS2016, czy kontynuacje, że tak to ujmę ‘intensywnego’ moda jakim jest Reborn Artefakty Śmierci. Będę musiał sobie jakoś z tym poradzić, bo S.T.A.L.K.E.R. uzależnia.
@kondotierze - niekoniecznie - u mniie każde nowe zadanie ma już opis alfabetem łacińskim - czyli normalnie.Globalnie wygląda to dziwnie , ale jak nie chcesz zaczynać od nowa to ujdzie.Oprócz tego - mimo “opisu karzczastego” nazwy zadania - reszta czyli dokładny opis jest równiez opisany normalnym alfabetem.
Zacząłem nową grę ze spolszczeniem. Jest o wiele lepiej, a i rozgrywka idzie łatwiej. Wiem już co robić, co zbierać, a co można sprzedać i gdzie czego szukać.
Nie ma oddzielnego tematu do zgłaszania błędów spolszczenia, więc wstawię je tutaj. Może warto by było zrobić taki temat?
Dzięki. tego Chorążego będziecie musieli przełknąć. To plik z podstawki. Musiałbym ją rozpakowywać by wyciągnąć odpowiedni plik, zmodyfikować go i dołączyć do polonizacji. Nie chce mi się.