Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Po powrocie do internetu kablowego, przyszedł czas na myślenie o powrocie na łono peceta. Jak podkreślam w wielu postach, mam bieda-laptopa, którego wydajność jest naprawdę spora, jeśli mamy 2010 rok. Jeśli 2017, to krztusi się jak Trabant pod górkę. Generalnie to jest mi potrzebny sprzęt za ładnych parę "paczek" (bo zniosło mnie w stronę modelowania), ale nie jest to najlepszy czas ani na kredyty, ani na ciułanie. Chyba, że po parę groszy. Za cholerę nie wygospodaruję w perspektywie nawet najbliższego półrocza tyle, ile trzeba. Jednak powiedzmy, że w tym momencie zadowolę się takim przystającym do obecnych czasów minimum, z możliwością późniejszej rozbudowy. Przerzuciłem -naście stron portali ogłoszeniowych, pełno najróżniejszych używek w stanie słabym, bardzo słabym i zatrważająco słabym, ale jestem już tak wygłodniały, że momentami mam ochotę się skusić. Widzę, że podzespoły znowu drożeją i sam nie wiem... Czekać, brać używkę, zbierać, nie zbierać? A może w zaistniałej sytuacji najlepiej znowu zapomnieć o temacie na jakiś czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaklerR Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 @Sierioża Pytanie brzmi, ile w tym momencie możesz wydać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Mało Właściwie to jak najmniej. Nie mam żadnego limitu, bo temat wypłynął przy okazji mojej frustracji. Właściwie o każdą kwotę będę się szczypał, a na dzień dzisiejszy więcej niż 6-7 stów nie wyrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 @Sierioża u mnie nadal zalega gtx 750 Ti w stanie bdb. Jak się skusisz to pogadamy o cenie. (300) Jeżeli chcesz złożyć tego kompa po całości i w stanie "ujdzie" to: =to poszukajmy procesorow u amd. Powinno wyjść ciut taniej = tniemy koszty na płycie głównej =albo rezygnujemy z karty graficznej na rzecz integry od amd. =być może ktoś z nas ma na zbyciu RAM i może nawet dysk albo zasilacz. =posiadam do oddania zasilacz, ale na własne ryzyko. Przy niskim obciążeniu nie trzyma napięć. Być może potrafisz wymienić kondensatory(czy inny badziew) i postawić go na nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 @Mnieciu Cięcie kosztów na mobo to chyba nierozsądne... Boję się trafić na jakąś OEM, która podziała rok, miesiąc albo tydzień i odejdzie w zaświaty z hukiem, urywając mi ręce A serio - Msi h110m kosztuje nieco ponad 200, a wygląda całkiem nieźle. Jak na moje krzywe oko. Mogę się mylić. Mam alergię na AMD. Od bodajże Pentium 2 byłem w obozie Intela, a na AMD słyszałem tylko narzekania. No, ale niech będzie, że się złamię. Zasilacz - 360W styknie? Coś koło 140, też do przeżycia. Pewnie dałbym radę postawić go na nogi, ale elektronikiem nie jestem, więc jakiś margines błędu jednak jest. Gdzieś (ale nie wiem gdzie) mam jakąś obudowę, monitor na razie byle jaki, poleasingowy. Im dłużej o tym myślę, tym bardziej pękam Może faktycznie lepiej się pomęczyć i poczekać, zamiast kombinować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Mam do oddania I3 530. Szału nie ma, ale gdybyś chciał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Dołączyłeś do klubu wodzących na pokuszenie, tak? Cholera jasna... No szału nie robi, ale w porównaniu do Core2Duo P7350 to demon wydajności Alternatywnie mam i5 2400. Problem polega na tym, że nowy kosztuje ~700, a gość woła 270 i uparcie twierdzi, że wszystko z nim dobrze, a pastę to tak często wymieniał, że prawie co miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaklerR Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 @Sierioża Tu masz komputer na części https://www.olx.pl/oferta/komputer-na-czesci-c2d-gtx-750-ti-450w-podkrecany-CID99-IDlThga.html#1d689728bf , po zdjęciu sprzedającego czuję że łatwo będzie zejść z ceny Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Przyznaj się, że to Ty, a nie "kręcisz jak Cygan słońcem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Odświeżam temat. Drugi raz w przeciągu miesiąca borykam się z awarią. Mam dziwnie, sieriożowate wrażenie, że niedługo odejdzie do krainy wiecznego krzemu i muszę powoli zacząć się zabezpieczać. ASRock H110M-HDV - dobry strzał? Jak miałem peceta, to zawsze na płycie ATX. Micro jest mniejsze, wszystko ciaśniej upchnięte - ale czy wpływa to w jakiś inny sposób na użytkowanie? Zasilacz - LC-Power 350W. Myślę, że wystarczy... Chyba. Karty graficznej i tak teraz nie kupię, bo ceny są z kosmosu, a ww. płyta główna ma integrę. Ponadto chętnie przytulę jakiś RAM, jeśli komuś zbywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Jaki masz budżet na całość? Do tej płyty co podałeś pamięć RAM (DDR4) jest droga. Zasilacz to padaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Nie mam budżetu wcale, wszystko pod kreską Rozglądam się za czymkolwiek, co da mi chociaż na rok święty spokój i będzie miało jakąkolwiek przyszłość jeśli chodzi o skromną rozbudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Zaraz coś zaproponuję. Będą dwa zestawy, jeden na częściach nowych oraz używanych. 650,00zł OPIS: Plyta umożliwia wymianę w późniejszym czasie na topowego procka od Intel, tj. i7-7700. Procesor posiada zintegrowany układ graficzny. PROC+PŁYTA+RAM: http://allegro.pl/intel-g4560-kabylake-2x3-5ghz-asush110m-k-4gb-ddr4-i6762678085.html#thumb/2 ???zł KARTA GRAFICZNA: Polecam przejrzeć lokalnego OLX. Na Allegro nie ma nic ciekawego uwagi w kwocie do 300zł. 157,60zł OPIS: Modularny, z gwarancją i oferuje wysoką efektywność energetyczną. ZASILACZ: http://allegro.pl/wyprzedaz-coolermaster-g550m-550w-modularny-80-i6613191441.html ???zł OBUDOWA: Wedle gustu. Na OLX warto sprawdzić, może ktoś w okolicy będzie miał za darmo do oddania, lub za piwko. Miały być dwa, ale jest jeden. Na Allegro posucha jeżeli chodzi to używki, więc skleciłem zestaw quasi-nowy. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez R4KET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 @Sierioża jeżeli by Cię interesowało to mam taką płytę na zbyciu Spoiler W pełni sprawna, tylko bez procka i chłodzenia które już poszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 @Chlebczarow AMD, prawda? Jeszcze w kwietniu byłem gotów się złamać, ale teraz twardo stoję po stronie Intela Może i jestem fanbojem, ale chyba mam za dużo lat, żeby móc zmienić przyzwyczajenia ot, tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Tak @Sierioża to pod AMD. Też przesiadłem się na Intela. Z intelowskich płyt został mi stary Abit na socket 775 modowany pod xeony. Ale wątpię żeby Cię to zainteresowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Nie, za AMD jednak podziękuję Miałem kumpla, który ładnych kilka lat temu przesiadł się na tę platformę i dawno nie słyszałem, żeby ktoś tak klął na sprzęt. Teraz pewnie się to wyrównało, ale niesmak ciągle pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Cholera, teraz zauważyłem dopiero, że napisałeś propozycję, @R4KET W moim wypadku odpada już procesor Ten zasilacz mnie zastanawia... Jak byk napisane, że używany, a chyba na tym nie ma sensu oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Przepraszam, nie zauważyłem. Tutaj dobry model, często polecany na innych forach internetowych. Solidna konstrukcja.http://allegro.pl/zasilacz-antec-vp-pc-500w-i6863610800.html Ten G4560 to bestia. Sam miałem zanim nie wsadziłem sobie i7. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez R4KET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 A co z samą płytą? Micro ATX odróżnia od ATX coś innego niż sam rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Micro ATX płyta jest w pionie krótsza i ma mniej slotów np. PCI czyli płytę micro ATX włożysz do każdej obudowy Tower Midi Mini. Co do zasilacza ANTEC kiedyś był dobrą firmą sam miałem ale to było kiedyś. Znalazłem fajna ofertę: http://www.komputronik.pl/product/239226/corsair-vs-550w-cp-9020097-eu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Co do płyty - ASUS H110M-K, wstawiony wyżej. Zastanawiam się, czy brać w Komputroniku razem z zasilaczem, czy przyoszczędzić całą złotówkę i wziąć w morelach W RAMie widzę nie ma większej różnicy w wydajności między DDR3 a DDR4. Tak samo cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 5 minut temu, Sierioża napisał: Co do płyty - ASUS H110M-K, wstawiony wyżej. Zastanawiam się, czy brać w Komputroniku razem z zasilaczem, czy przyoszczędzić całą złotówkę i wziąć w morelach W RAMie widzę nie ma większej różnicy w wydajności między DDR3 a DDR4. Tak samo cenowo. Jeśli masz Komputronik na miejscu bierz w sklepie. Co do płyty (obsługuje DDR4 do 2133Mhz) ale za te pieniądze bierz ASUS H110M-D jest droższa o CAŁE 4 zł za to masz na płycie złącze USB 3.0 do wyprowadzenia np na panel przedni w obudowie:http://www.komputronik.pl/product/313398/asus-h110m-d.html Bierz też pod uwagę, że na obu płytach są tylko dwa sloty RAM więc najlepiej jest kupić DDR4 2x4GB ale jeśli będziesz chciał kiedyś mieć RAM 16GB to będziesz musiał wymienić obie kości na raz. I zasilacz który Ci polecałem:http://www.komputronik.pl/product/239226/corsair-vs-550w-cp-9020097-eu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zasilacz jest już w koszyku Płyty właśnie przeglądałem, powędrowała do testowego koszyka. Na razie o więcej niż 4gb nie ma mowy - jak pisałem, to jest wszystko MOCNO pod kreską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) To jak już zbierzesz wszystko wstaw koszyk do oceny Ten procek z filmu powyżej Procesor Intel Pentium G4560 też się na da Edytowane 30 Czerwca 2017 przez kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi