bolo Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Takie pytanie, nie zwróciłem uwagi, że mój typ oraz Twój są w formacie Micro ATX, moja obecna płyta to ATX czyli jest większa i taką bym chciał, czy to ma znaczenie?. I które pamięci RAM : Pamięć Kingston Fury, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL18 (HX432C18FB2K2/16 ) Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper RGB LED White Mają inne kości pamięci oraz różne napięcia. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez bolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 2 godziny temu, bolo napisał: Takie pytanie, nie zwróciłem uwagi, że mój typ oraz Twój są w formacie Micro ATX, moja obecna płyta to ATX czyli jest większa i taką bym chciał, czy to ma znaczenie?. Co do formatu płyty i tak i nie. Jeśli używasz urządzeń np karta dźwiękowa itd.. na złączu PCI to do żadnej z tych płyt ich nie podłączysz. Natomiast jeśli nie potrzebujesz na płycie złącz PCI (długie białe) i jeśli masz jedną kartę graficzną to nie ma znaczenia czy płyta jest ATX czy Micro-ATX. Do większości obudów format Micro-ATX będzie pasować. Możesz też to sprawdzić szukając opisu swojej obudowy u wujka google (lub podaj jaką masz obudowę). TYLKO PAMIĘTAJ ŻE MOŻE TRZEBA BĘDZIE PRZEŁOŻYĆ KOŁKI WSPIERAJĄCE PŁYTĘ GŁÓWNĄ OD SPODU. MUSZĄ BYĆ ROZMIESZCZONE POD OTWORAMI MONTAŻOWYCH W PŁYCIE GŁÓWNEJ !!! 2 godziny temu, bolo napisał: I które pamięci RAM : Pamięć Kingston Fury, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL18 (HX432C18FB2K2/16 ) Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper RGB LED White Mają inne kości pamięci oraz różne napięcia. Skoro obie wersje mają 3200MHz to dzięki CL16 Patrioty będą szybsze. Też możesz podać gdzie znalazłeś ten RAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Podaję strony. https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-ddr4-16-gb-3200mhz-cl18-hx432c18fb2k2-16-4014258/ https://www.x-kom.pl/p/432101-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-viper-rgb-led-white.html Oświetlenie nie jest mi do niczego potrzebne na Patriotach ale tylko te są kompatybilne z kartą co mi zaproponowałeś. Obudowę mam Cooler Master nie wiem jaki typ bo jest w serwisie. Odnośnie urządzeń to standard ( mysz, głośniki, klawiatura, router, monitor, drukarka ) jedna karta graficzna, żadnej dodatkowej karty dźwiękowej nie używam. ( Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez bolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milas Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Nawiązując do tematu, jeżeli grasz tylko w stalkera bądź starsze tytuły, gtx 1050ti 4gb wystarczy. Natomiast jeżeli celujesz w stalkera na maksymalnych ustawieniach, bądź masz zamiar grać w nowsze tytuły, to minimum 1060. Sam taką posiadam, podkręcona daje rade nawet w Metro Exodus, więc narzekać nie będziesz. Ważny jest też twój procesor, jeżeli masz na prawdę słaby, to przy zakupie tak mocnej karty uzyskasz efekt "Bottlenecka" - karta wysyła więcej danych, niż procesor może przetworzyć. W rezultacie, obciążenie karty wynosi 30% a procesora 90%, w związku z czym otrzymasz 30fps. Kolejną różnicą w micro ATX a ATX jest brak kilku złączy, oraz portów. W tym bodajże brak wejścia na dysk typu nvem, ale pewien nie jestem. Co do pamięci ram, skoro nie zależy ci na kolorkach, możesz kupić np. Corsair 3200Mhz 2x8gb są stosunkowo tanie i niezawodne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Kartę graficzną mam RX 570, jej nie będę zmieniał, chyba, że padła, jeszcze nie wiem, serwis milczy. Co do pamięci to muszą być dedykowane pod płytę, sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Skoro Twoja obecna płyta jest większa to płyta micro będzie do Twojej obudowy (jeśli się zdecydujesz pamiętaj o sprawdzeniu gdzie są kołki pod płytą). Co do pamięci w tym zestawieniu brałbym jednak zestaw Kingstona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Jeszcze mnie ciekawi taki fakt, Kingstony są mniejsze ale mają CL18 a Patrioty CL 16, czy im mniejsze CL nie jest lepiej?. Kingston ma kość pamięci Micron a Patriot Samsunga, mnie to kompletnie nic nie mówi, różne napięcia i różne CL, proszę o sugestie. A może ten RAM? https://www.morele.net/pamiec-hyperx-predator-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-hx432c16pb3k2-16-774211/ Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez bolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Nigdzie nie doczytałem w Twoich namiarach które z tych RAM mają kości Samsunga. Skoro jednak jesteś pewien, że Patrioty są na kościach Samsunga to nie ma co się zastanawiać no i mają CL16 Wizualna wielkość RAM nie ma znaczenia. Radiatory a kościach RAM są większe lub mniejsze a w środku i tak siedzi kość DDR4 bo o takim standardzie mówimy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milas Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 @OldMan Pozwól, że cię poprawię. Wizualna wielkość ma znaczenie, ponieważ jeżeli plastiki na kościach są za duże, nie zmieszczą się pod chłodzenie CPU. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Witam wszystkich, koledzy mam dylemat i proszę o poradę. Zmodernizowałem ostatnio z konieczności kompa, nowe taile to : - płyta : ASRock B450 PRO4 - procesor : AMD Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32 MB, BOX (100-100000031BOX) - pamięć : HyperX Predator DDR4 16 GB 3333MHz CL16 (HX433C16PB3K2/16) - Windows 10 Home Mam tymczasowo zamontowane chłodzenie kupione razem z procesorem dlatego, że moje stare chłodzenie to Silentium PC Fortis HE 1225 i nie pasuje pod AM4. Celowałem w SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130) ale mam obudowę o szerokości równo 18,5 cm i mi się nie zmieści ( prawdopodobnie ), wybór padł na SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 (SPC144). W sieci znalazłem zestaw montażowy SILENTIUM PC AM4. https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/akcesoria-komputerowe/pozostale-akcesoria-komputerowe/chlodzenie-cpu-silentium-pc-am4-upgrade-kit?gclsrc=aw.ds&gclid=EAIaIQobChMI8fPoy5qS6QIVSKWaCh1p0gqCEAQYAiABEgIAyvD_BwE&gclsrc=aw.ds Mam pytanie czy ten zestaw podejdzie do mojego starego chłodzenia ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Panowie ponawiam pytanie, nikt nic nie poradzi?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Godzinę temu, bolo napisał: Panowie ponawiam pytanie, nikt nic nie poradzi?. Sorry ale tak zadałeś wcześniej pytanie, że nie wiedziałem co napisać.... 23 godziny temu, bolo napisał: mam obudowę o szerokości równo 18,5 cm i mi się nie zmieści ( prawdopodobnie ).... Co to oznacza u Ciebie szerokość obudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) No jak by to ująć, stoję przed obudową i mierzę, chodzi mi o odległość ścian bocznych tych co można zdemontować. I czy ten zestaw montażowy SILENTIUM PC AM4 podejdzie pod moje stare chłodzenie. Edytowane 2 Maja 2020 przez bolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Z opisu nie wynika żeby pasował ale pewnie nikt to nie próbował nie powiem Ci na 100%. Możesz się po prostu zapytać tych co wiedzą: https://www.silentiumpc.com/pl/about-us/#contact 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Ok, w poniedziałek zadzwonię, odnośnie tego chłodzenia : SilentiumPC Fortis 3 HE1425 (SPC130), czy mi się zmieści w mojej obudowie, szerokość mojej budy to 18,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi