Marcus-Polonus Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Witam wszystkich, Temat nie związany może z graniem wprost, ale niezwykle denerwujący. Korzystam z laptopa z Windowsem 10 na dysku. Oryginalny zasilacz się uszkodził i nie chce ładować. Korzystam teraz z jakiejś podróbki, która przynajmniej ładuje, ale małym prądem. W praktyce, gdy gram/obciążam silniej komputer, zasilacz nie nadąża ładować i się po prostu rozładowuje. Pół biedy z tym, ale jak mogę ustalić, kiedy system Windows ma włączyć oszczędzanie energii? Kiedy stan baterii osiągnie 30% oszczędzanie się włącza bez mojej kontroli i nic z tym nie potrafię zrobić. Panel sterowania, ustawienia dostępu, centrum mobilności, menedżer urządzeń etc.... Nigdzie nie mogę znaleźć tego progu, który determinuje takie a nie inne działanie baterii. Ktoś ma jakiś pomysł? Czy to może być problem jakiegoś sterownika, czy jestem skazany na granie tylko przez 1 godzinę, dopóki się nie odpali oszczędzanie energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Start -> Ustawienia -> (chyba) System -> Oszczędzanie baterii. Potem dalej w ustawienia oszczędzania i "odptaszkuj" automatyczne oszczędzanie lub zmień wartość z 30% na niższą. I wymień ten badziewny zasilacz, szkoda lapka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 @Marcus_Polonus wpisz sobie w menu Start frazę "bateria" i z wyszukanych wyników wybierz "Włącz lub wyłącz oszczędzanie baterii" lub po prostu kliknij na ikonę baterii w zasobniku systemowym i wybierz "Ustawienia baterii". Następnie odznacz "Włącz automatyczne oszczędzanie baterii, gdy poziom naładowania spadnie poniżej:" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus-Polonus Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) @Sierioża @Anton Gorodecki Niestety już tutaj patrzyłem i zmieniałem ustawienia na niemal wszystkie sposoby. Oszczędzanie energii mam wszędzie gdzie się da wyłączone, tutaj gdzie napisałeś również, a nawet jeśli, próg ustawiłem na 10%, nie 30%. Co do zasilacza, to nie jest takie proste. Używam obecnie laptopa Xiaomi, a zasilacz jest na mikro-USB. Jedyne, które pasują i nie są oryginalne (z Chin sprowadzane) to Apple'owskie, a one nie są najtańsze. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez Marcus_Polonus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Parę pytań: 1. Czy laptop jest na gwarancji (nawet nie wiedziałem, że Xiaomi robi laptopy)? 2. Jeśli możesz dołącz do postu zdjęcie tabliczki znamionowej na zasilaczu (o ile jest) i samego zasilacza. 3. Czy między laptopem a zasilaczem jest odpinany kabel USB czyli z jednej strony zwykłe USB a z drugiej micro USB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus-Polonus Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 1. Nie jestem pewien, a nawet jeśli prawdopodobnie odesłany byłby do Chin, czyli przez 2 miesiące nie miałbym go przy sobie, a to nie wchodzi w grę. 2. Patrz załącznik, 3. Kabel to mikro-USB na obu końcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Nie wiem czy dotarłeś do tego miejsca w systemie: Jest też możliwość trochę bardziej inwazyjna i to już możesz sprawdzić na swoją odpowiedzialność. Skoro gwarancja nie jest priorytetem możesz spróbować wyjąć akumulator i pracować na samym zasilaczu jednak trzeba sprawdzić jak będzie z wydajnością laptopa. Nie mam nic wspólnego z Mac (a Xiaomi jest kopią Mac) więc poczytałem w internecie i znalazłem informację, że oryginalny producent zastosował mechanizm ograniczający wydajność laptopa w Twojej sytuacji. Nnatomiast jak będzie z Xiaomi na samym zasilaczu można sprawdzić. Czyli masz 10 śrubek do odkręcenia (jedna jest ukryta pod gumą). Tu masz przykład jak odłączyć baterię: Jeśli zdecydujesz się to zrobić pamiętaj, żeby używać twardego plastiku np. starej karty do bankomatu do uwalniania poszczególnych zatrzasków !!!! Kolejnym pomysłem jest próba naprawy zasilacza (chociaż to bardziej ładowarka) w jakimś serwisie. Nie wiem gdzie mieszkasz i jakie są tutaj możliwości. Na początek serwis komputerowy potem warsztat elektroniki samochodowej zawsze coś ktoś wie a zasilacze nie są aż tak bardzo skomplikowanym urządzeniami. Możesz też opisać problem z zasilaczem na elektroda.pl tam są różni magicy i nie cwaniakują. Przećwiczyłem pomoc z Ich strony. Szkoda, że nie napisałeś jakiem uszkodzeniu uległ zasilacz.. W necie znalazłem też zamiennik i nie wygląda na chiński: https://www.amazon.com/AirsFish-Macbook-Adapter-Replacement-Charger/dp/B0749GL7JJ/ref=pd_sbs_107_3/140-0867422-6483038?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B0749GL7JJ&pd_rd_r=N4W7Z890DSC8GF1TYWTF&pd_rd_w=pqQpp&pd_rd_wg=if94A&psc=1&refRID=N4W7Z890DSC8GF1TYWTF Towar jest dostępny i jest tam chyba możliwość wysyłki do PL. Może masz kogoś kto tak kupuje. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi