Jump to content

UWAGA!!! OSZUSTWO !!!

OldMan
 Share

Recommended Posts

Witajcie.
Ostrzegam o nowej fali maili naciągających na kasę.
Otrzymałem maila który od razu wydał mi się podejrzany i nawet nie wchodziłem w opcję zapłać: 

Snap17.thumb.jpg.077beb3dfe72b99b0b604cac5d81d7e7.jpg

Nie trzeba było długo czekać i znalazłem w necie ten artykuł:

https://telewizjarepublika.pl/na-takie-wiadomosci-uwazaj-policja-alarmuje,90216.html

Trafili gościa na 18 tyś.

Jeśli chcecie i możecie przekażcie ta informację dalej.

Pozdrawiam. 

• Cool 2
  • Positive 6

U nas była/jest afera: https://gazetawroclawska.pl/falszywe-prostytutki-we-wroclawiu-klienci-placili-za-seks-i-zaraz-potem-nakazywano-im-opuscic-lokal/ar/c1-14667229

Wielu mączniaków/ amatorów kwaśnych jabłek się nie przyzna.

A w obu przypadkach (też ten od Oldmana) zaczyna się niewinnie od anonsu/ogłoszenia w internacie - kupie, sprzedam, zamienię, oferuję ... .

Edited by vidkunsen
  • Positive 1

Przecież od razu po adresie widać, że lipa. Poza tym Allegro to, zgodnie z podpisem, spółka z o. o., nie akcyjna.

Zawsze się zastanawiam JAK ludzie dają się na to zrobić. Wiem, że generalnie przesadzam z pilnowaniem prywatności i nie klikaniem w dziwne linki, ale tak na logikę - pierwszą reakcją powinno być sprawdzenie z czego wynika dług. Rozumiem roztargnienie, natłok spraw i rzeczy do załatwienia, ale jak się nie ogarnia własnych finansów, to trochę selekcja naturalna.

• 3 years later...

Takiej treści wiadomości wysłałem wczoraj do 48 ośmiu osób na allegro

Dzień dobry.
Zapytanie o ofertę wysłał do Państwa oszust który przejął moje konto. Nie korzystam często z allegro ale miałem od kilku dni problem z zalogowaniem
na maila i dzisiaj zająłem się tematem. Obecnie mam wprowadzoną opcję logowania z weryfikacją dwuetapową czy hasło i sms na telefon.

Co do oszusta wysłał zapytanie z mojego konta do 48 osób o tej samej treści co widać na jednym ze zrzutów
czyli:

"Witam😄jestem zainteresowany zaakupem na allegro
oferta aktualne?"

Jeśli ktoś odpisał to prosił o adres mailowy i nawet wysyłał spreparowany zrzut ekranu z informacją o konieczności podania maila potem jeśli ktoś mu odpisał,
że do zakupu nie jest potrzebny mail wtedy kontakt się urywał. Na moje konto mailowe chyba (sprawdziłem logi na mojego maila i były nieudane próby
logowania w tych dniach kiedy na pewno nie sprawdzałem poczty) nie udało mu się włamać ale postaram się wszędzie gdzie to jest możliwe powprowadzać dwuetapową weryfikację. 
Oczywiście wyślę zgłoszenie do allegro i zastanawiam się jeszcze nad policją.

Pozdrawiam

Dla osób które odpisały podając maila dodawałem to:

Pan wysłał adres mailowy proszę sprawdzić czy może się Pan logować na konto a jeśli tak to lepiej jest zmienić hasło i wprowadzić dwustopniową
weryfikacje przy logowaniu !!

Tutaj pokażę jak oszust motywował potrzebę podania maila:
Klient otrzymał zapytanie:

555.thumb.jpg.b0c2b97a411b5097cf58ef21c1a70d94.jpg

a w spreparowanym klient screenshot otrzymywał motywację potrzeby podania maila:

Snap2.thumb.jpg.ebb24d5496fe1602bf76839b76aae282.jpg

Pierwszy raz od 20 lat na allegro miałem taką sytuację, że ktoś przejął moje konto.
Wolę o tym napisać i was uczulić.
Z 48 osób które dostały zapytanie od oszusta 4 podały adres mailowy...

• Positive 2
  • Atmospheric 1
  • Important 2