OldMan Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Witajcie. Ostrzegam o nowej fali maili naciągających na kasę. Otrzymałem maila który od razu wydał mi się podejrzany i nawet nie wchodziłem w opcję zapłać: Nie trzeba było długo czekać i znalazłem w necie ten artykuł: https://telewizjarepublika.pl/na-takie-wiadomosci-uwazaj-policja-alarmuje,90216.html Trafili gościa na 18 tyś. Jeśli chcecie i możecie przekażcie ta informację dalej. Pozdrawiam. 2 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) U nas była/jest afera: https://gazetawroclawska.pl/falszywe-prostytutki-we-wroclawiu-klienci-placili-za-seks-i-zaraz-potem-nakazywano-im-opuscic-lokal/ar/c1-14667229 Wielu mączniaków/ amatorów kwaśnych jabłek się nie przyzna. A w obu przypadkach (też ten od Oldmana) zaczyna się niewinnie od anonsu/ogłoszenia w internacie - kupie, sprzedam, zamienię, oferuję ... . Edytowane 19 Stycznia 2020 przez vidkunsen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Ja dostałem SMS o podobnej treści . Dopłata do przesyłki DPD .Tylko 1 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Przecież od razu po adresie widać, że lipa. Poza tym Allegro to, zgodnie z podpisem, spółka z o. o., nie akcyjna. Zawsze się zastanawiam JAK ludzie dają się na to zrobić. Wiem, że generalnie przesadzam z pilnowaniem prywatności i nie klikaniem w dziwne linki, ale tak na logikę - pierwszą reakcją powinno być sprawdzenie z czego wynika dług. Rozumiem roztargnienie, natłok spraw i rzeczy do załatwienia, ale jak się nie ogarnia własnych finansów, to trochę selekcja naturalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Nie ufaj grekom gdy przynoszą dary - tak odpowiadam czasem na telefoniczne "okazje". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Wszystko w necie dobrze sprawdzajcie i nie dajcie się okłamać. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez wariat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 https://mensis.pl/allegro-pora-zeby-sprzedajacy-zaplacili-za-smart-a-poza-tym-podnosimy-prowizje/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 17 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2023 Takiej treści wiadomości wysłałem wczoraj do 48 ośmiu osób na allegro Dzień dobry. Zapytanie o ofertę wysłał do Państwa oszust który przejął moje konto. Nie korzystam często z allegro ale miałem od kilku dni problem z zalogowaniem na maila i dzisiaj zająłem się tematem. Obecnie mam wprowadzoną opcję logowania z weryfikacją dwuetapową czy hasło i sms na telefon. Co do oszusta wysłał zapytanie z mojego konta do 48 osób o tej samej treści co widać na jednym ze zrzutów czyli: "Witam😄jestem zainteresowany zaakupem na allegro oferta aktualne?" Jeśli ktoś odpisał to prosił o adres mailowy i nawet wysyłał spreparowany zrzut ekranu z informacją o konieczności podania maila potem jeśli ktoś mu odpisał, że do zakupu nie jest potrzebny mail wtedy kontakt się urywał. Na moje konto mailowe chyba (sprawdziłem logi na mojego maila i były nieudane próby logowania w tych dniach kiedy na pewno nie sprawdzałem poczty) nie udało mu się włamać ale postaram się wszędzie gdzie to jest możliwe powprowadzać dwuetapową weryfikację. Oczywiście wyślę zgłoszenie do allegro i zastanawiam się jeszcze nad policją. Pozdrawiam Dla osób które odpisały podając maila dodawałem to: Pan wysłał adres mailowy proszę sprawdzić czy może się Pan logować na konto a jeśli tak to lepiej jest zmienić hasło i wprowadzić dwustopniową weryfikacje przy logowaniu !! Tutaj pokażę jak oszust motywował potrzebę podania maila: Klient otrzymał zapytanie: a w spreparowanym klient screenshot otrzymywał motywację potrzeby podania maila: Pierwszy raz od 20 lat na allegro miałem taką sytuację, że ktoś przejął moje konto. Wolę o tym napisać i was uczulić. Z 48 osób które dostały zapytanie od oszusta 4 podały adres mailowy... 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi