Meta Posted August 18, 2021 Report Share Posted August 18, 2021 (edited) Dodaję dźwięki dla kilku nowych rodzajów NPC (na ten moment mają po prostu przypisane dźwięki wojaków) i mam pytanie odnośnie niektórych folderów. Mam po wypakowaniu z gry takie foldery jak fatique, health, starvation, radiation, hear_something, see_something z charakterystycznym głosem dewelopera zamiast aktorów głosowych. Nigdy tych rzeczy nie słyszałam w grze, wygląda to jak jakieś pozostałości z buildów. Pytanie brzmi, czy mogę bez problemu te rzeczy wywalić, czy lepiej zastąpić dźwięki ciszą, bądź nic nie tykać i zwyczajnie je przekopiować? Mam wątpliwości, bo nazwy folderów pojawiają się w jakichś skryptach. I dodatkowo - czy jest może gdzieś spis folderów z dźwiękami, które są pozostałością i gra ich nigdzie nie używa? Edited August 18, 2021 by Metastophalius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr_Sztychowka Posted August 18, 2021 Report Share Posted August 18, 2021 12 godzin temu, Metastophalius napisał: Pytanie brzmi, czy mogę bez problemu te rzeczy wywalić, czy lepiej zastąpić dźwięki ciszą, bądź nic nie tykać i zwyczajnie je przekopiować? Mam wątpliwości, bo nazwy folderów pojawiają się w jakichś skryptach. Raczej możesz usunąć bez problemu. Lepiej, po prostu wypakuj je z gry i już. Jak coś się zepsuje, wrzucasz z powrotem. 12 godzin temu, Metastophalius napisał: I dodatkowo - czy jest może gdzieś spis folderów z dźwiękami, które są pozostałością i gra ich nigdzie nie używa? Tekstury, skrypty, modele itp. Tego jest bardzo wiele. Kwestia czasu i cierpliwości. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meta Posted August 18, 2021 Author Report Share Posted August 18, 2021 @Dr_Sztychowka Ok, widzę w niektórych folderach innych frakcji tego nie ma, więc spróbuję odtworzyć ich strukturę w nowych. Żmudne to rzeczy, ale warto, super zobaczyć to wszystko w grze, na razie cierpliwości nie brakuje 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suseł Posted August 18, 2021 Report Share Posted August 18, 2021 Jak usuniesz te pliki to i tak gra będzie odczytywać to co jest zapakowane. Bo z tego co mam rozumieć to ty wypakowałaś grę tak? z formatu database (.db) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meta Posted August 19, 2021 Author Report Share Posted August 19, 2021 @Suseł Tak, z SoC wypakowałam ekstraktorem folder sounds, żeby zobaczyć strukturę plików, bo do Poszukiwaczy będę robić foldery z nowymi głosami, dla urozmaicenia i coby łatwiej zidentyfikować dodane frakcje, bo mieli przypisane dźwięki żołnierzy. Czyli np. dla żołnierzy NATO wrzucę dźwięki podebrane z angielskiej wersji Metro. Potem w hil_character_desc.xml przypiszę ścieżki do folderów tam gdzie trzeba. Wrzuciłam do gamedaty już jednego na próbę i w grze darł się po jankesku, czyli wygląda na to, że działa. Trochę musiałam kombinować, bo w Metro dźwięki są złożone inaczej, odrobina inwencji, szukania w sieci i nawet kilka anegdot do ogniska im skombinowałam 🙂 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts