Jump to content

Zbędne pliki dźwiękowe

Meta

Recommended Posts

Dodaję dźwięki dla kilku nowych rodzajów NPC (na ten moment mają po prostu przypisane dźwięki wojaków) i mam pytanie odnośnie niektórych folderów. Mam po wypakowaniu z gry takie foldery jak fatique, health, starvation, radiation, hear_something, see_something z charakterystycznym głosem dewelopera zamiast aktorów głosowych. Nigdy tych rzeczy nie słyszałam w grze, wygląda to jak jakieś pozostałości z buildów.

Pytanie brzmi, czy mogę bez problemu te rzeczy wywalić, czy lepiej zastąpić dźwięki ciszą, bądź nic nie tykać i zwyczajnie je przekopiować? Mam wątpliwości, bo nazwy folderów pojawiają się w jakichś skryptach.
I dodatkowo - czy jest może gdzieś spis folderów z dźwiękami, które są pozostałością i gra ich nigdzie nie używa?

Edited by Metastophalius

12 godzin temu, Metastophalius napisał:

Pytanie brzmi, czy mogę bez problemu te rzeczy wywalić, czy lepiej zastąpić dźwięki ciszą, bądź nic nie tykać i zwyczajnie je przekopiować? Mam wątpliwości, bo nazwy folderów pojawiają się w jakichś skryptach.

Raczej możesz usunąć bez problemu. Lepiej, po prostu wypakuj je z gry i już. Jak coś się zepsuje, wrzucasz z powrotem.

12 godzin temu, Metastophalius napisał:

I dodatkowo - czy jest może gdzieś spis folderów z dźwiękami, które są pozostałością i gra ich nigdzie nie używa?

Tekstury, skrypty, modele itp. Tego jest bardzo wiele. Kwestia czasu i cierpliwości. 

• Thanks! 1

@Suseł Tak, z SoC wypakowałam ekstraktorem folder sounds, żeby zobaczyć strukturę plików, bo do Poszukiwaczy będę robić foldery z nowymi głosami, dla urozmaicenia i coby łatwiej zidentyfikować dodane frakcje, bo mieli przypisane dźwięki żołnierzy. Czyli np. dla żołnierzy NATO wrzucę dźwięki podebrane z angielskiej wersji Metro. Potem w hil_character_desc.xml przypiszę ścieżki do folderów tam gdzie trzeba.
Wrzuciłam do gamedaty już jednego na próbę i w grze darł się po jankesku, czyli wygląda na to, że działa. Trochę musiałam kombinować, bo w Metro dźwięki są złożone inaczej, odrobina inwencji, szukania w sieci i nawet kilka anegdot do ogniska im skombinowałam 🙂

• Positive 1