Skocz do zawartości

Moje stanowisko i PC

Polski_Szogun

Rekomendowane odpowiedzi

@Marcx @Poltergeist już git wszystko działa podpięte :) . Fair fight na moim discordzie mi wszystko polecił pod ulepszanie kompa i ten wentylator :) 💪

Btw wyśle wam zdjęcie obudowy jak przyjdzie. Kartę zdecydowałem już do upgrade RTX 2070S (według mnie dobra karta) może nawet i unboxing na moim kanale YT :)

Zasilacz gdy będzie obudowa get out AKYGA 550W. Zastąpi go MSI 650/700W aby zasilić naszego RTX-a ;)

P.S nie musicie mówić że AKYGA z czarnej listy zasilaczy i beznadzieja, bo od razu gdy go zobaczyłem wiedziałem że szybko się go pozbędę (chciałem be quiet), budżet miałem 1500 złotych + składanie + instalacja wszystkiego więc musieli zrezygnować z be quiet :blink:.

Edytowane przez Polski_Szogun

W dniu 4.07.2025 o 00:46, Polski_Szogun napisał(a):

Kartę zdecydowałem już do upgrade RTX 2070S

Pytanie - ile na  kartę graficzną masz kasy ??

Akurat też jestem na etapie przygotowania się do zmiany karty graficznej, dlatego z grubsza ogólnie śledzę temat ;) 

RTX 5070 możesz bez problemu kupić od ok. 2550 zł,

https://www.komputronik.pl/category/1099/karty-graficzne.html?a[507][]=177520&showBuyActiveOnly=1&sort=1&by=f_price_10&filter=1

ja osobiście poluję raczej na RTX 5060 Ti 16 GB, jest za 1999 zł

https://www.komputronik.pl/product/964507/karta-graficzna-asus-geforce-rtx-5060-ti-dual-oc-16gb-dlss-4.html

Porównanie RTX 2070S vs RTX 5070

https://technical.city/en/video/GeForce-RTX-2070-Super-vs-GeForce-RTX-5070

RTX 2070S vs RTX 5060 Ti 16 GB

https://technical.city/en/video/GeForce-RTX-2070-Super-vs-GeForce-RTX-5060-Ti-16-GB

No i najważniejsza sprawa - nie kupuj karty z 8 GB VRAM. Minimum to 12 GB, lepiej 16 GB. Wiadomo, kasa, ale nie warto moim zdaniem kupować 3 generacje starszej karty, tym bardziej z 8 GB pamięci, na YT jest sporo filmików, które aż nadto wyraźnie pokazują że 8 GB to zbyt mało, i to nawet w grach 2022-2024 rok. Śmieszne, ale nawet Stalker 2 też woli 12 czy 16 GB, na 8 potrafi się zawieszać.

@apg2312 nie mam ogromnej ilości kasy (130 zł) i zbieram narazie na obudowe, PSU i potem karte. Dlatego wybrałem używkę, a jak 8GB VRAM to mało (wiem o tym, ale chciałem kupić coś wydajnego, a nie coś z 12GB), ale mogę zmienić cel na 3060 12GB (używkę, bo niezbyt mnie stać na nówki) :) 

EDIT: Chyba znalazłem:

image.thumb.png.14983493b7df6a58bfc918b33f2104db.png

Edytowane przez Polski_Szogun

Godzinę temu, tom3kb napisał(a):

Kurde jak to pogodzić tu 130zł, a tu możesz kupić bez problemu za 2550 😉😁

No właśnie bez problemu. Na początku 2021 roku moja RTX 3060 kosztowała...  3300 zł. Słownie trzy tysiące trzysta złotych. A zauważ, że złotówka, inne waluty zresztą też, sporo przez te 4 lata straciły na wartości. Inflacja i takie tam bzdety. No i seria RTX xx60 to raczej karty z średniej półki, chociaż w sumie nie mogę na nią złego słowa powiedzieć. A teraz ?? 

Szczerze, gdyby wczoraj, tj. w piątek, w Komputroniku w Katowicach mieli tego Asusa RTX 5060 Ti 16 GB za 1999 zł, to bym go kupił, niestety, najwcześniej na środę. Był jakiś RTX 5070 za ok. 2600, ale na mojego Skylake I7 6700 K to byłby już naprawdę przerost formy nad treścią, więc jednak sobie odpuściłem.

1 godzinę temu, Polski_Szogun napisał(a):

zbieram narazie na obudowe, PSU i potem karte.

Ja tam bym szczerze mówiąc zmienił kolejność. Obudowa na końcu. No ale ja, to ;)