Jump to content

S.T.A.L.K.E.R. wokół nas

Recommended Posts

Dzisiaj byłem z córką (jak co dzień zresztą) na wycieczce rowerowej. Córa moja strzeliła pod koniec podrózy focię (to jest początek ścieżki rowerowej wychodzącej całkowicie poza miasto - po prawej mur jeszcze czynnego POCH-u). Tak sobie pomyślałem, że na pewno stalkerskie tematy fotograficzne są wszędzie, nie tylko w Gliwicach i może to zdjęcie zainspiruje innych do dzielenia się tutaj tego typu fotkami. Zdjęcie niedotykane żadną edycją, efekt "godrays" to efekt całkowitego zlekceważenia ojcowego okrzyku "nie fotografuj pod słońce" :tongue:post-1670-0-18895500-1343158441_thumb.jp No i może jeszcze ten - tam na końcu rzędu słupów zaczynają się Bagna :wink:post-1670-0-23273000-1343161417_thumb.jp

• Positive 2

Przy takim słońcu i plenerze oświadczyłem się swojej Żonie @Papaczos...

Zaciągnąłeś narzeczoną na dach, żeby się oświadczyć??? Cichy, ja Cię zaczynam lubić, jesteś bardziej szurnięty ode mnie :thumbsup:

PS: Takie niebo widziałem raz, parę lat temu, jak jechaliśmy gdzieś z żoną samochodem. Na Twoich zdjęciach to jest drugi raz. Ale spójrz na pierwsze zdjęcie i oczyma wyobraźni wstaw tam rękę z detektorem - już widzę tę "Śnieżynkę" tańczącą pomiędzy wywietrznikami...

• Positive 1

Wybacz omyłkę - ja też niby jestem "troszeczkę" konserwatywny, ale to zaciągnięcie na dach celem oświadczyn wydało mi się całkowice normalne. Obrzydliwie perwersyjne byłoby zaciągnięcie na dach celem zrzucenia z niego :biggrin: Efektów późniejszych chyba się domyślam, ale raczej nie będę się tutaj ze wszystkimi dzielił swoimi domysłami...

• Positive 1

@Papaczos, piszesz tu scenariusz podobny do jednej wypowiedzi w kabarecie. Otóż mówi żona do faceta, że jej wujek w dniu ich ślubu, w jakiejś awanturze - chciał go na weselu udusić. Facet teraz mówi żonie, że wtedy on jeszcze nie wiedział, że wujek chciał dla niego dobrze. :biggrin:

Edited by metek58

• 2 months later...

Jest pewien teren w okolicach Tomaszowa Maz. Kiedy tamtędy przejeżdżałem pierwszą myślą było że sceneria jak ze Stalkera. Jakaś opuszczona fabryka. Są kominy, więc "zapachniało" mi SOC. Obdrapane budynki nadgryzione zębem czasu i właściwa dla pewnego okresu w tym kraju architektura. ;-) Niestety zdjęć nie zrobiłem ale przy najbliższej okazji postaram się nadrobić.

• 2 weeks later...

U mnie w sąsiedniej dzielnicy jest stara fabryka "WIskord" jak ktoś chce niech poszuka o niej http://pl.wikipedia....ki/Wiskord_S.A.

Na zdjęciach z portalu mmszczecin na zdjęciu nr 6 jest taki "beton" to tam bym się kiedyś połamał skacząc na rowerze:smile:

http://www.mmszczeci...30/WISKORD.html

http://www.wiadomosc...cia_218700.html

A tutaj ktoś napisał Podjuchy zamiast Klucz (pomylił dzielnice) ...sorki że nie miałem swoich zdjęć ale myślę że mi wybaczycie :D

akurat 6 zdjęcie jest zrobione w Podjuchach :smile: ale co do Agropromu to słuszna uwaga. Mam zamiar się poszwędać z aparatem to tu to tam. Zapomniałem dodać ,że za wiskordem była ich oczyszczalnia ścieków, teraz już rozkradziona przez złomiarzy (tylko cegły ocalały). Jak znajdę zdjęcia z dawnej wyprawy niedaleko wiskordu to wrzucę do tego wątku EDIT: Jak ktoś chce mogę wrzucić jeszcze zdjęcie mostu w Podjuchach

Edited by Naznaczony

Zdjęcia @Naznaczonego są niezłe. Jedynym "ich problemem" jest optymizm. Gdyby były mniej "radosne", bardziej można by je wpisać w mroczną Zonę ;-) Nie mniej kierunek jest całkiem ciekawy. :)

Zdjęć ja nie robiłem, jak sobie sprawię nowy aparat (lepszy mi się rozwalił gdy wracałem z urodzin kolesia :smile: bo teraz mam popierdółkę 2 mpx)to zrobię zdjęcia w pochmurny dzień, i postaram się porobić zdjęcia od drugiej strony 'od oczyszczalni".

tutaj macie zdjęcia (robione starym telefonem) z mojej starej wycieczki oraz bonus w postaci zdjęcia mostu w Podjuchach

Zdjęcie Komina

post-943-0-67653400-1352108649_thumb.jpg

"oczyszczalnia" Wiskordu

post-943-0-90265000-1352108734_thumb.jpg

a tutaj droga obok Wiskordu

post-943-0-26540500-1352108803_thumb.jpg

Tutaj Most w Podjuchach

post-943-0-54523200-1352108688_thumb.jpg

Tutaj macie o tym moście

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolejowy_most_zwodzony_nad_Regalic%C4%85

@Kpuc, to co to za budynki, które tam podałeś. I długo będziesz jeszcze protestował przeciw ACTA?

Protestował ACTA ?

Te zarośnięte trawą to opuszczone gospodarstwo (sad) w Zgierzu.

To drugie to rozbierana kamienica w Łodzi na Kilińskiego, a najlepsze z nią jest to że została odremontowana, i gdy już mieli się wprowadzać nowi właściciele nagle ktoś (żyd ?) wyskoczył z jakimś papierkiem i kamienice zburzono. To co mnie wpieniło to, to, że tam były np. plastikowe okna, kafelki, wanny, klimy czy nawet winda i to wszystko zostało zmarnowane i zniszczone.

Tutaj widać jeszcze okleiny na oknach.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ostatnie zdjęcie to elektrociepłownia koło Retki, zdjęcie wykonane z akademika stojącego obok hali sportowej (ul. ks. Skorupki 21, Łódź)