pacjent1972 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Niespodziewanie "rozbudowa PC-ta" rozpoczęła się od przebudowy. :) Wysiadła mi klawiatura w piątek wieczorem, nie wiem co się stało. Przestała reagować i nic nie pomogło, walnięcie w nią piącha skończyło się wypadnięciem paru klawiszy. Tyle było jej szans na powrót do świata żywych. Tyle głupot. Kupiłem taką bo o 20.30 wieczorem była czynna tylko Galeria Rzeszów a niej jest tylko Media Expert i X-kom. Ja z powodu używania okularów do gry, czytania i pisania muszę mieć klawe podświetlaną. W Media żadnych konkretów, w X-kom zakupiłem tą: http://www.x-kom.pl/p/75876-klawiatura-przewodowa-a4tech-kd-800l-x-slim-czarna-usb-podswietlana.html. Taniej o 4zł niż w Morele.:) Do rzeczy. Jak widać na foto podświetlenie klawiatury działa po włączeniu ( suwak w prawej górnej części). No ok, jakoś przeboleję ale... Dlaczego po wyłączeniu się kompa klawiatura nadal świeci??? (gdy nie wyłączę jej suwakiem)??? Gaśnie dopiero gdy odłączę listwę zasilania lub wyłącznik zasilania na zasilaczu. Czy bez wyłączenia zasilania zasilacz cały czas podaje napięcie na porty USB??? Czy da się to wyłączyć, nie wiem w biosie? Pomóżcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Hmm o ile pamiętam niektóre płyty główne miały taką funkcję, że właśnie podtrzymują prąd na USB po wyłączeniu komputera żebyś mógł na przykład naładować telefon. Każdy producent nazywa to inaczej, najczęściej USB Sleep Charge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Czyli mam szukać czegoś podobnego w biosie i to wyłączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Nie trzeba w Biosie Windows 7 => Panel sterowania > System > Menedżer urządzeń > Kontroler USB lub Urządzenia interfejsu HID > Właściwości > Zarządzanie energią > Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii Trochę zboczę z tematu: Pomimo zabezpieczeń antyprzepięciowych i bezpieczników zawsze wyłączamy zasilacz komputera i\lub bezpośrednio odłączamy listwę\przewód zasilający z gniazda elektrycznego w czasie kiedy nie używamy komputera. Uchroni nas to przed wieloma nieprzyjemnymi niespodziankami (szczególnie kiedy nie ma nas w domu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Niestety brak takiej opcji dla Urządzenia interfejsu HID. Przemku, nie mogę codziennie wyłączać na noc kompa na listwie bo stało by się to nudne z czasem. Chcę być nowoczesnym człowiekiem, wyłączam kompa gaśnie klawa. Ale ona nie gaśnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 tak masz ustawione. http://iv.pl/images/75324066123707477937.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Nie to chyba nie to jak na mój gust, podaj model płyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 ASRock B85 PRO4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 @bartek WTF? @pacjent Sprawdź tu: BIOS > Advanced > Chipset Configuration - Change "On/Off Play" to Disabled BIOS > Advanced > Chipset Configuration - Change "Deep Sleep" to Enabled or S5 mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naznaczony2001 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) 6 minut temu, Godlike napisał: @bartek WTF? A dobra nieważne To dla komputerów i klawiatur Sony . Ja bym popytał na http://forum.dobreprogramy.pl/ w sprawie tej klawiatury Edytowane 14 Grudnia 2015 przez bartek12326789 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 U mnie zarówno klawiatura jaki myszka świeci po wyłączeniu kompa jakiś czas i gaśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 20 minut temu, Godlike napisał: @pacjent Sprawdź tu: BIOS > Advanced > Chipset Configuration - Change "On/Off Play" to Disabled BIOS > Advanced > Chipset Configuration - Change "Deep Sleep" to Enabled or S5 mode Pierwszej opcji brak, druga nic nie zmienia. 12 minut temu, smox napisał: U mnie zarówno klawiatura jaki myszka świeci po wyłączeniu kompa jakiś czas i gaśnie. Najśmieszniejsze @smox jest to że ze starą klawa nie miałem problemu, ta doprowadza mnie do szaleństwa. Dziwi to że nie świeci myszka a też ma dodatkowe podświetlenie jak to Bloody. Jestem na skraju załamania nerwowego. Zawsze sobie jakimś g.... skomplikuję życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Może ta klawiatura jest wadliwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Hmmm, w takim razie nie wiem. Musi to być gdzies w biosie, któraś opcja. Ja obstawiam tą drugą co niby nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naznaczony2001 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 A masz coś w biosie podobnego do "Wake on USB"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Poddaje się, jutro odnoszę klawiaturę. Jak przyjmą to ok, jak nie to kosz i kupuję inną. Dziękuję wszystkim za próbę pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naznaczony2001 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Wejś jeszcze napisz temat na http://forum.dobreprogramy.pl/ tam ci napewno pomogą . Edytowane 14 Grudnia 2015 przez bartek12326789 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 15 minut temu, Godlike napisał: Hmmm, w takim razie nie wiem. Musi to być gdzies w biosie, któraś opcja. Ja obstawiam tą drugą co niby nic nie daje. Gdyby zadziałało to by zgasła, próbowałem dwa razy i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 @pacjent1972 odszukaj w Menedżerze urządzeń tą sekcję: i zrób to co napisałem w czwartym poście tego tematu (nie wiem który odpowiada za twoje złącze usb, więc powtórz operację na wszystkich). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tak zrobiłem, wszędzie jest odznaczone. Problem nie zniknął. Na elektrodzie poradzono mi żebym napisał do ASRocka o pomoc w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Oto odpowiedź z ASRocka: Dear customer, In the BIOS, under Advanced>>> Chipset Configuration, there are some options On/Off Play and Deep Sleep influence the behaviour of the USB power. These are the only options. But why not switch off the power completely, instead of this standby mode. The whole point of power to USB is, that you can wake from sleep or hibernation, if there is no power, the system cannot wake up from USB devices. Even when shut down, the system will still use power. Kind regards, mit freundlichen Grussen Peter ASRock Europe B.V. Bijsterhuizen 1111 6546 AR Nijmegen The Netherlands Website: http://www.asrock.com From: kwasniak.st@op.pl [mailto:kwasniak.st@op.pl]Sent: 14 December 2015 22:04To: support3@asrock.nlSubject: $B85 Pro4$ Aktywne zasilanie na portach USB po wyłączeniu PC (Poland) Nie wiem co mam przez to rozumieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Odpowiedział Ci to samo co ja (o wył. kompa) i Daniel (On\OFF play i Deep Sleep) wcześniej. Pytanie teraz dlaczego w/w opcje po przestawieniu w BIOS-ie nie działają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Oto jest PYTANIE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak117 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Spoko, to norma, że Ci to nie działa. Mam asrocka model z97 extreme 4. Mnie nie działało podkręcenie proca przy normalnym ustawieniu "cpu ratio" przy jakim powinno działać. Musiałem włączyć opcję "load optimized cpu settings", wtedy dopiero zmienić zegary na swoje i vcore na jakie chcę i dopiero wtedy podnosiło mi zegary przy boocie do windows, inaczej procek chodził na stockowych zegarach. Tak było do którejś aktualizacji biosu. Napisz jeszcze raz. Opisz problem. Zgłoś błąd. Opisz jakich opcji użyłeś i że nie działają, a oni zrobią z tym porządek w końcu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi