kfiat Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Najpierw piszesz że się nie znam i piszę bzdury a potem potwierdzasz, że mam po części rację. Bądź bardziej konsekwentny i przy okazji trochę bardziej miły w stosunku do innych użytkowników portalu. Każdy stara się tu pomóc jak potrafi. Moim zdaniem ponowne smażenie nic tu nie da, wiem co to jest reballing, bo właśnie taki proces sugerujesz koledze @smox i ponowne przelutowanie (pierwsze już zrobił w piekarniku bez lutu i topnika) na 90% nic nie da, a nawet jeśli, to za max 3 miesiące karta i tak się zesra. Żeby to miało jakikolwiek sens to powinien przelutować czip lutownicą na gorące powietrze, pod warunkiem, że to on jest winowajcą a nie inny układ. Jak sam mówiłeś laminat mógł szlag trafić i najpewniej tak się stało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Temat dotyczy karty graficznej a nie smartfona wiec automatycznie wyklucza to co napisałeś że topnik nie dostanie się do lutu, dlatego napisałem gdzie ta metoda w prosty sposób się nie sprawdzi. Sam Hot czyli lutownica na gorące powietrze też nie do końca zda tu egzamin bo jest to zbyt duża powierzchnia i zbyt duże odprowadzanie ciepła na boki, potrzebna by była jeszcze podstawka do podgrzewania laminatu od spodu ta metoda która polecam koledze to nie do końca reballing bo to polega na całkowitym podniesieniu układu, oczyszczeniu laminatu i chipu z cyny a następnie położeniu nowych kulek i przylutowaniu układu, bez specjalistycznego sprzętu nie jest tego w stanie zrobić nawet posiadając Hota. Jeżeli raz udało mu się udało uruchomić grafę to znaczy że to była wina właśnie połączeń układu. Problem polega tylko na tym że zrobił to na sucho bez topnika i tym razem może się to już nie udać z powodu maksymalnie przegrzanych tutów, karty reanimowane w ten sposób przy dobrym chłodzeniu potrafią jeszcze długo pochodzić ale oczywiście gwarancji żadnej nie ma bo sporo tu jest niewiadomych. Sory jeżeli poczułeś się urażony, nie miałem takiego zamiaru, ale bardziej precyzuj odpowiedź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 No więc tak - po ponownym smażeniu "na sucho", karta znowu działa. Nic się z nią złego nie stało. Kupię ten topnik i jak się ponownie zepsuje, to usmażę ją już z topnikiem. Na wszelki wypadek kupiłem inną kartę, więc mogę poeksperymentować. Dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ale na razie rozumiem że testujesz tą "smażoną" @smox a nowa leży w zapasie. Chyba że ta nowa to lepszy model i szkoda by było ją trzymać w pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Jadę na tej "smażonej", kupiona dopiero przyjdzie w piątek. Wziąłem trochę lepszą - GEFORCE GTX 660 directCU II OC 2 GB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 To gratuluję zacięcia i udanej operacji . Otrzymujesz tytuł Starszy Majsterkowicz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 54 minuty temu, smox napisał: Wziąłem trochę lepszą - GEFORCE GTX 660 directCU II OC 2 GB No to rządzisz Jaruś, no no. Teraz tylko jeszcze nowe CPU i masakrujesz, bo na tle tego procka który masz karta nie będzie "żyła" pełnią mocy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 No, tak. Wiele jeszcze brakuje mojemu komputerowi, bym mógł nazwać go średniej klasy. Procesor, z pewnością jest do wymiany. Tu mam spis, jakie pasują do mojej płyty - http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3330 Druga sprawa, to RAM. W tych czasach 4GB, to za mało. 8GB, to minimum. No i nie zaszkodziłby dysk SSD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Wszystko pomalutku, małymi krokami do celu. Ta karta to dobry zakup, ciągle trzyma cenę i ma wielu entuzjastów z powodu swoich niewątpliwych zalet. Teraz czas na procesor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Kurde smoxu doslownie 6 miechów temu sprzedalem zestaw plyta glowna i5 i do tego 8gb ramu za 800 zl. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Finał awarii - nowo zakupiona karta śmiga aż miło. Mądrzejszy o doświadczenia z poprzednią kartą, położyłem szczególny nacisk na temperatury. Dołożone wentylatory sprawiły, że teraz w stresie temperatura nie przekracza 50 stopni C. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Rozumiem @smox że dołożyłeś wiatraki do wentylowania obudowy bo chyba raczej nie do karty. Z temperaturami samych kart też bywa różnie, zależy jakie producent chłodzenie zastosował i czy konstrukcyjnie jest dopracowane, jest kilka firm chwalonych za swoje rozwiązania. Teraz masz prawie chłodną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Tak, mam teraz 5 wiatraków 120mm na obudowie. Do tego karty Asusa, raczej mają dobre chłodzenie, no i ta karta, przy moim procesorze, nie jest w pełni wykorzystana, co pewnie też ma wpływ na temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Tak trzymać, choć ten na dole mógłbyś już sobie odpuścić bo zapewne masz tam zasilacz który tez zasysa powietrze od spodu na swoje potrzeby do chłodzenia komponentów w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Tak, ten wiatrak ma dole jest obok zasilacza. Nie wstawiłem go tam jednak tylko dlatego, że było tam na niego miejsce. Po prostu taka konfiguracja daje najlepsze efekty. Wszystko sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Ok, pewnie jak by ten na dole miał osobny tunel wyprowadzony z przodu obudowy był by jeszcze wydajniejszy bo tak to sobie powietrze podkradają z tym z zasilacza. Ważne że wszystko śmiga i masz temperaturę niską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi