smox Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Dla przeciętnego zjadacza chleba nie ma najmniejszego znaczenia czy ziemia jest okrągła czy płaska. Przez tysiące lat ludzie wierzyli, że jest płaska i co? I nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 @Chlebczarow Rzeczywistość powstaje w naszej wyobraźni, więc skoro tak mniemasz, to może tak jest. Poznajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 No jasne, Niwka "przykryta" ul. Stojałowskiego . Nie tak dawno zakończono jej remont. Przejeżdżam tędy zawsze gdy wybieram się do miasta. A właśnie. Orientujesz się może @kondotierze czy prawdą jest, że ten kościół w Białej (widoczny na zdjęciach) jako jedyny w Polsce(?) ma dwie identyczne wieże? Moja żona, rodowita bielszczanka tak twierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 @Chlebczarow - Nic mi na ten temat nie wiadomo. Takich symetrycznych wież kościelnych jest zatrzęsienie. Natomiast asymetrycznych, jak na lekarstwo. Mogę tylko podać, że na tym kościele nie zawsze były takie wysokie. Pierwotnie były równe tej środkowej półokrągłej części. Jak do niego wejdziesz, to widzisz dwa różne style. Prezbiterialna jest z chórami. To efekt jego rozbudowy. Stara ambona i chrzcielnica, to dzieła najwyższej klasy. Mało takich. Prawdą natomiast jest, że jako jedyny w obu miastach ma 2 wieże. Wszystkie pozostałe, także te ewangelickie, mają po jednej. No i dowiedziałeś się, że jeździsz dziwacznie, w poprzek mostu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi