Mnieciu Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Od dłuższego czasu zajmuję się naprawą komputerów, ale od niedawna do swojego arsenału dołączyłem stację lutowniczą. Od tego momentu zaczęła się moja przygoda z elektroniką na poważnie. Książki w dłoń i jazda. Grot lutownicy w drugą rękę, a hot air w zęby :P. Przez ręce przeszło mi już kilka płyt głównych i monitorów. Jak na razie 90% daje się reanimować. Dzisiaj podjąłem kolejne wyzwanie jakim jest reflow BGA. Polega on na wstępnym podgrzaniu układu, zalaniu go topnikiem, ostudzeniu i potem przepłukaniu IPA. Następnie nanoszę jeszcze raz flux i grzeję dany układ. To taka cywilizowana wersja naprawy GPU przy użyciu piekarnika. Już wkrótce jak uzbieram fundusze na podgrzewacz PCB zabieram się za reballingi :). UWAGA! Przed taką zabawą warto zaopatrzyć się w maskę z pochłaniami, bo grozi to podrażnieniami i uszkodzeniami układu oddechowego. Piecze jsk cholera :). Więcej informacji wkrótce. Zapraszam do dyskusji ciekawskich. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaarMoo Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Pogratulować @Mnieciu i dobrej zabawy. Ale przede wszystkim satysfakcji z efektów pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 W pracy posiadam taką stację do napraw SMD, BGA firny PACE, co prawda nie jest to najnowszy model, ale posiada wszystko co potrzebne do poważnych napraw (ciepła fala powietrzna, końcówka z przyssawką do podnoszenia układów, stół do mocowania płyt i pozycjonowania układów) . Hot Air powinny mieć wymienne końcówki do danego typu układu, wtedy najbardziej wykorzystują swoje możliwości (te prostsze stacje też dają radę w amatorskich zastosowaniach, szczególnie dział GSM). Tu tylko przykład kilku końcówek najczęściej stosowanych w naprawach SMD. Sterownik można programować w cyklach rozlutowywania i lutowania. Widoczna przyssawka do podnoszenia układów w której możemy włączyć podciśnienie. Pod nią ciepła fala powietrzna do podgrzewania PCB. Nie wiem czemu @Mnieciu używasz dwukrotnie topnika, większość jest bardzo płynna i dobrze penetruje układy BGA (w dodatku są no clean i nie trzeba ich czyścić, są obojętne elektrycznie) +jednorazowe wygrzanie układu hotem, jak akurat używam wtedy pieca do wypału past lutowniczych bo po prostu też go mam w pracy. Fakt są mniejsze, ale do domu raczej się nie nadają . Reballing to już trochę bardziej skomplikowana sprawa, podniesiony układ trzeba dobrze oczyścić i położyć nowe kulki z cyny (potrzebne o odpowiedniej średnicy i szablon BGA). Jak kogoś zainteresuje to cały proces jest opisany tu np.https://expressit.pl/porady-komputerowe/reballing-bga-naprawa-laptopa-za-pomoca-reballingu-krok-po-kroku/. Osobiście do czyszczenia układów i PCB z resztek cyny używam rozlutownicy. @Mnieciu zabrałeś się za poważne tematy, życzę sukcesów i powodzenia . 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 @mkk7 Dla mnie to temat jak z odległej galaktyki , czyli co możesz naprawić a co zepsuć? Umię wymienić tylko pastę na procku kompa i grafiki, tak w PC jak i lapku. Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 @mkk7 warsztat w rozbudowie :). Dwa razy lałem topnikiem, bo pierwszo wyszedł po przepłynieciu układu szaro-czarny. Potem był już czysty. Fajnie, że mogę się kogoś poradzić :). Jak na domowe warunki starczy to co mam, ale rozbudowy nie wykluczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SEB2E Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Aż przypomina mi się kanał na youtubie o nazwie De-Kompozytor, swoją drogą polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 @Mnieciu to kartę od górników miałeś . Rozumiem że problem brudu wypłynął razem z topnikiem i stąd te dwa zabiegi zalewania układu, aż taki syf pod BGA mi się nie trafił. @pacjent1972 e-tam od razu z odległej galaktyki, szybko byś się tego nauczył, kwestia praktyki i zmysłu technicznego . Niektórzy ludzie to nawet nie wiedzą że pod chłodzeniem jest pasta termoprzewodząca, a kurz na tych elementach to taki element ozdobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi