kondotier Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 No i mam się czym pochwalić. 125 lat temu, 11 grudnia, na 3 lata wcześniej niż w cesarskim Wiedniu, na 7 lat wcześniej niż zapyziałej Warszawie ruszyła regularna komunikacja tramwajowa, którą tu nazywano tramwajką. A tak to wyglądało w tamtych czasach, no i trochę póżniej, do czasu jej likwidacji. Kto chce, może obejrzeć filmik i kilka starych zdjęć. https://www.youtube.com/watch?v=ADFNPGwZqpQ Rok 1895 Rok 1909 Rok 1935 Rok 1950 Jedna z pierwszych "tramwajek" i taka z ostatnich lat kursowania, do 1971r. Oraz to, co po nich zostało. Na tramwajkach napisy niemieckie, bo wtedy było to miasto austriackie. Środkiem dzisiejszego miasta płynęła rzeka, będąca długo rzeką graniczną międzypaństwową. A na drugim jej brzegu leżało inne miasto, ale już rdzennie polskie, nazywane królewskim. Od 1951 roku, są już jednym miastem. Za parę tygodni, kolejna rocznica. To takie moje nostalgiczne wspomnienia, o czasach które już nie wrócą. Ej, łza się w oku kręci. DODANO: Z rozpędu zapomniałem napisać, że był to od razu tramwaj elektryczny, bez wcześniej takiego napędzanego batem. Jedynie z tym elektrycznym wyprzedził nas o 7 lat Wrocław. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 04.07.1876: Spoiler 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Ciekawy temat. W Warszawie jest ciekawa linia turystyczna ( tylko w okresie wakacyjnym ). Jest to chyba Konstal N, ale nigdy nie miałem okazji się nim przejechać. I takie zdjęcie znalazłem. 1933 rok. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Niech inne miasta tez będą pokazane na forum, taka tam nostalgia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 W temacie cisza, a więc wrzucę znalezione zdjęcie. Plac Konstytucji. Druga połowa lat pięćdziesiątych. Oczywiście Warszawa. Odnoszę wrażenie, że wtedy była znacznie ładniejsza. Bez tych wszystkich wieżowców. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Albo w miejscu zamieszkania forumowiczów nie było i nie ma tramwajów, albo z miejscowości gdzie są tramwaje nie ma forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Może ktoś się zdecyduje pokazać komunikację miejską ze swojego grajdołka. Tramwaje i trolejbusy: Spoiler https://www.portalsamorzadowy.pl/gospodarka-komunalna/gdzie-jezdza-trolejbusy,58219.html https://miastarytm.pl/tramwaje-w-polsce/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuropies515 Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Zabrze, a wtedy Hindenburg. Na środku Placu Wolności (Wtedy Peter Paul Platz) symbol szczęścia. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 W końcu trafiłem. Linia turystyczna, centrum Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 4 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Skoro temat odświeżono, dodam i ja. Z okazji 70lecia połączenia miast ( jedno 700letnie, drugie 400letnie ) pojawiło się wiele ciekawostek. I oto zdjęcie tramwajki linii nr 2 z 1951, zaraz po otwarciu linii. I do niego ciekawostka cenowa. Bilet na tej linii kosztował 45 groszy. Porównując z 0.5 l. butelka zwykłego jasnego piwa wynoszącą 3zł60gr, była to jazda za darmo. Co ciekawsze, na tej linii długości kilku kilometrów, tramwaj jechał cały czas pod górkę - ok 10-15 % pochylenia - dlatego jeździły tylko wagony z napędem. Linia ustąpiła miejsca autobusom, w 1971r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Żłobek na kółkach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Rocznicowe odświeżenie. 30 kwietnia minęła kolejna rocznica likwidacji tramwajek. Pamiątkowe zdjęcie ( możliwie z ostatniego bezpłatnego dnia jazdy ). I tablica informacyjna we współcześnie stojącym wagonie tramwajowym - pomniku, upamiętniającym to zdarzenie. A u mnie nostalgiczne wspomnienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 17 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 W archiwach miasta Wiednia ostatnio odnaleziono zdjęcia tramwajek w moim mieście. A dlatego w Wiedniu, bo miasto w tamtych latach należało do cesarstwa Austriackiego. Zdjęcie zrobione kilka dni po uruchomieniu. A powodem pokazania zdjęć w prasie wiedeńskiej było to, że tramwaj miał napęd elektryczny, a w Wiedniu jeszcze wagony ciągnęły koniki. Wygląda to na zazdrość, że miasto na prowincji cesarstwa jest nowocześniejsze. To był rok 1895. W tle zdjęcia budynek dworca "Cesarsko-Królewskiej Kolei Północnej. Stoi do dziś i zachwyca wystrojem wnętrza. A motorniczym to można tylko współczuć prowadzenia tramwajki zimą. Brrr. A po tramwajach zostały wspomnienia i takie stare zdjęcia. 😪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi