kondotier Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Wyszło na jaw, że znany koncern Kałasznikow, albo został zainspirowany, albo zwyczajnie ukradł wygląd i działanie strzelby z gry. Tak wygląda strzelba z gry Oceanik, wykorzystana jeszcze przez inne studio. A tak jej wierna kopia wykonana przez koncern. Całość afery tutaj: https://www.purepc.pl/kalasznikow-z-zarzutem-bezprawnego-wykorzystania-projektu-broni-z-gry-komputerowej-czy-mp-155-ultima-to-plagiat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaTo Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Wyszło na jaw, że znany koncern Kałasznikow, albo został zainspirowany, albo zwyczajnie ukradł wygląd i działanie strzelby z gry. Ziom z tą kradzieżą to chyba lekka przesada. Rosjanie to zdolni "kopiści" ale równie dobrze można by powiedzieć że kałach to kopia StG44 a pepesza to sobowtór fińskiego suomi. Z tego ostatniego co prawda zerżnęli magazynek ale różnice konstrukcyjne są znaczące tak w jednym jak i w drugim przypadku. Nie będę robił tutaj spiny o detale ale gdyby posądzać kogoś o kradzież patentu na podstawie samego wyglądu to zaroiłoby się od pozwów sądowych. Poza tym nic nie napisano o rozwiązaniach konstrukcyjnych zasadzie działania i tym podobnych duperelach. Dla mnie to tylko takie stawianie tezy bez pokrycia coś jak jedna baba drugiej babie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Niedługo coraz więcej giwer będzie miało takie coraz bardziej kanciaste kształty. Gusta się zmieniają. M4 kiedyś M4 teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 @WaTo Ha ha. Mój tytuł, to prowokacyjna zachęta do przeczytania i na dodatek ze znakiem zapytania. Czy to jest inspiracja, czy kradzież, no może plagiat, czytający musi ocenić sam na podstawie załączonego całego artykułu. Ale skoro studio od gierki rozdmuchuje sprawę, to chyba ma jakieś dowody konkretne. Wygląd zewnętrzny, to też wartość intelektualna, objęta prawem autorskim. A co dotyczy STG i Kałacha, to mają tylko dwie rzeczy wspólne. Zewnętrzny wygląd i odprowadzanie gazów z lufy na tłok. A to co znajduje się w komorze zamkowej, nie ma nic ze sobą wspólnego. Pierwsza i najważniejsza różnica, to sposób ryglowania. W Kałachu mamy obrót okrągłego zamka, a w STG przekoszenie w pionie prawie kwadratowego. A mechnizmy spustowo-uderzeniowe, to dwie różne bajki, ze wskazaniem na Kałacha. Inaczej byłaby produkowana ta szturm giwera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 A jakby tak spojrzał na Scar-a, naszego MSBS-Grot, czeskiego CZ Bren, Masadę czy potem ACR Bushmaster to dopiero by niektórzy mieli rozkminę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaTo Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 1 godzinę temu, kondotier napisał: Czy to jest inspiracja, czy kradzież, no może plagiat, czytający musi ocenić sam na podstawie załączonego całego artykułu. Ziom ale ja się odniosłem właśnie do tego artykułu. Cytuję: Mianowicie pół roku temu studio Ward B przygotowując strzelankę pt. Oceanic, miało zawrzeć nieformalną, werbalną umowę z producentem broni Kałasznikow. I jeszcze: Studio Ward B ostatecznie zaniechało dalszych dochodzeń na drodze sądowej m.in. ze względu na rozmiar rosyjskiego koncernu oraz odległości geograficzne. Jest to typowe kręcenie gównoburzy żeby jakoś zaistnieć a nie poważny konflikt o prawa autorskie czy patent. Szacun za znajomość konstrukcji broni ale ja też się trochę tym interesuję i znam te różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 11 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 @WaTo I w porządku. Przeczytałeś, oceniłeś, dałeś swoją opinię. Na tym polegała rola mojego wpisu. Ciekawostka ze świata gier, a jednocześnie realnego. La finita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi