Szwagier Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Dobrego Dnia. Pobrałem Cień Chernobyla i gdy uruchomiłem grę i zmieniłem jakość grafiki, po zapisaniu pokazuje się cały czarny ekran. Próbowałem wiele razy, nawet przy zmianie głośności dzieje się to samo. Wie ktoś co począć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @Szwagier bez podania co jest w logu ciężko zgadnąć. Ale nadal możesz grę odpalić? Pokazuje się menu, czy od razu czarny ekran? Logi znajdziesz w folderze dokumentów: Klik Ewentualnie tam też będzie plik user.ltx, przenieś go gdzieś, spróbuj uruchomić grę, gra zrobi sobie nowy i wtedy odpal grę. Jak ruszy to zacznij zmieniać opcje. Może za duże wybrałeś? Chociaż jak Zew przeszedłeś to nie powinno być problemu 🤔 Karta grafiki to ten intel z profilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwagier Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @tom3kb Odpowiadając na 1 pytanie czarny ekran wyrzuca w momencie gdy wybieram poziom trudności i zaczyn się wczytywanie. Na drugie pytanie, tak karta graficzna to ta z profilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @Szwagier a zacznij od niskich ustawień grafiki, oświetlenia. Mniejszej rozdzielczości. A ile w ogóle ta karta ma pamięci? No i zerknij co jest w logu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwagier Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 (edytowane) @tom3kb Tak jak radziłeś zmieniłem rozdzielczość, z 1920 x 1080 na 1280 x 720 oraz direct na 8 I teraz już wszystko śmiga. Edytowane 27 Stycznia 2023 przez Szwagier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @Szwagier Czy nałożyłeś ten pakiet graficzny, jak Ci podpowiadano? Jeśli tak, to odinstaluj grę i zainstaluj na nowo, ale bez niego. Po dokonaniu nowej instalacji, dokonania zmiany ustawień i sterowania, wyjdź z gry i dokonaj też restartu komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwagier Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Znów wyrzuca @kondotier zrobiłem więc jak napisałeś lecz nic to nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @Szwagier To jeszcze raz napisz, co to za podstawkę gry masz. Skąd ją pobierasz? Coś tam pisałeś w temacie o Zewie Prypeci. Bo nie powinno się z prawidłowo zainstalowaną dziać coś takiego. A jak dalej będą z nią takie cuda się wydziwiać to pobierz te gry od @Dziki Perun . Dałem Ci na nie odsyłacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meta Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @Szwagier Spróbuj usunąć plik user.ltx i odpalić. Jeśli to nic nie da, to można też zmienić lokalizację folderu, do którego gra zapisuje dane użytkownika i sprawdzić, czy to coś da, opiszę wówczas jak to zrobić. Poniżej offtop, zahaczam o dość "śliski" temat, niemniej lepiej jeśli to nie doprowadzi do zbędnego bicia piany. --- Spoiler @kondotier Abstrahując od tego przypadku (bo kolega Szwagier mam nadzieję zakupił gry na Steamie): W dniu 25.01.2023 o 11:04, kondotier napisał(a): Możesz sobie legalnie pobrać wszystkie przy problemach z modami i zdobywaniu zasobów do moddingu jeszcze można przymknąć oko, ale nie określaj proszę repacków jako "legalne" w kontekście poznania oryginałów Główny szkopuł to określenie - z legalnymi one nie mają nic wspólnego i tu nie powinno być wątpliwości. To posiadanie legalnych gier powinno być warunkiem dla zachowania "czystego sumienia" przy pobieraniu repacków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwagier Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @kondotier Jeżeli chodzi o gry to mam wszystkie ze steama. @Meta Gdzie znaleźć ten plik user.ltx? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meta Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @Szwagier Nie wiem dokładnie jak to wygląda w wersji steamowej, ale sprawdź w Dokumentach (u mnie C:\Users\Nazwa użytkownika\Documents) czy jest folder STALKER-SHOC, tam powinien być ten plik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @Szwagier Najłatwiej ustalić, gdzie gra zapisała user.ltx można zaglądając do pliku fsgame.ltx znajdującego się w katalogu głównym gry. W 1. linii podana jest ścieżka. W mojej, pudełkowej wersji gry wygląda tak: $app_data_root$=true|false|C:\|Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\ Jeśli tę linię zamienisz na taką: $app_data_root$=true|false| $fs_root$|ZAPISY\ To w katalogu głównym gry pojawi się katalog ZAPISY, a w nim logi, zrzuty ekranu (screenshots) zapisu gry (savedgames) no i ten poszukiwany user.ltx. Ale na forum jest kilku użytkowników korzystających z wersji steamowskiej. Oni mogą dać lepsze porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwagier Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Czy to ten? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @Szwagier czy ty widzisz różnicę w nazwie user.ltx, a fsgame.ltx? Nie to nie ten, już ci napisało kilka osób w tym ja, że plik jest w folderze z zapisami gry w Dokumentach. A gra znowu wywala się bo? Czasem nie wrzuciłeś tej Autumn Aurory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meta Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 @Szwagier W tym fsgame po otwarciu w pierwszej linii jest ścieżka do folderu, w którym jest user.ltx. Możesz zmienić tę ścieżkę tak jak podał @kondotier bez szukania user.ltx. Ktoś w sieci tę zmianę ścieżki podawał jako jeden ze sposobów na naprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Witam Trochę się zeszło pobrać na nowo Cienia ale jest user.ltx w wersji na Steama znajduje się w Steam\steamapps\common\STALKER Shadow of Chernobyl\_appdata_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwagier Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 (edytowane) @LisKot Dzięki to to już mam za sobą, a teraz chwila prawdy. A zatem wszystko działa, na każdych ustawieniach graficznych gra się włącza i nie widać czarnego ekranu. Edytowane 27 Stycznia 2023 przez Szwagier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udanych łowów Stalkerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwagier Opublikowano 28 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Dziękuje serdecznie stalkerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 @Szwagier Mimo że to podstawka, ktoś kto gra po raz pierwszy może mieć problemy związane z nieznajomością lokacji. Masz mnóstwo pomocnych materiałów w internecie, nie wahaj się z nich korzystać. https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=YT+Stalker+Cień+Czarnobyla#fpstate=ive&vld=cid:0226e248,vid:QJ4BSxgx86Q https://www.gry-online.pl/S024.asp?ID=633 To tylko dwa przykłady, sam możesz znaleźć wiele więcej. I taka moja sugestia. Masz do wyboru kilka trudności gry. Od tego zależy, czy gra będzie przyjemnością, czy udręką. Radzę wybrać Stalkera. To tudność w sam raz na początek gry. I przy problemach dla których sam nie znajdziesz rozwiązania, pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwagier Opublikowano 28 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Dzięki za materiały 😀 A trudność stalker to chyba dla mnie optymalna trudność hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi