LisKot Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 @Mayer99 @tom3kb Z tych miejsc tylko o jednym nie słyszałem. Oby była w którymś z nich. @tom3kb Trochę dokładniejszy opis z tej strony pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayer99 Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 (edytowane) A skąd masz 2 bąble na radiację…? I tego LR300 szturmowego? Ja potykałem się wyłącznie o snajperskie… Edytowane 16 Listopada 2023 przez Mayer99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 8 minut temu, Mayer99 napisał(a): A skąd masz 2 bąble na radiację…? Spoiler 12 minut temu, Mayer99 napisał(a): I tego LR300 szturmowego? Podpowiedź: Domek na bagnie w Magazynach. Czeka cię też mała niespodzianka podczas zadania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayer99 Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 A udało Ci się jakoś utłuc tego kontrolera na Starej Drodze? W tej dużej fermie przed posterunkiem Monolitu…? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 @Mayer99Ominąłem go. Jeszcze po niego wrócę. Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sin member Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 W dniu 12.11.2023 o 21:24, LisKot napisał(a): Kiedyś grałem w którąś Lost Alphę i ta w porównaniu do niej wydaje mi się trochę „wybrakowana”, ale w sumie są w większości raczej zmiany na plus. Choć miałem kilka dziur w fabule, o których głównie wiem właśnie z mojego wcześniejszego kontaktu z modem Lost Alpha (choć niewiele już pamiętam). Np. była wspomniana wizyta Grzechowca w Barze, która u mnie się nie wydarzyła. Ją też wycieli czy tylko u mnie jej nie było? A może to jakaś pozostałość po starym spolszczeniu? Ten członek nazywa się "Szpieg Grzechu" (ang sin spy) i był do wersji 1.4005 Spotykało się go 1 raz na wysypisku, 2 raz w Barze i jeszcze kilka razy w różnych lokalizacjach. (Przez to że pojawił się w Barze i coś zrobił, wywował tym samym wojne z Powinnością) Do wersji 1.3003 autorzy wprowadzili wątek "illuminatów". Po wyłączeniu generatorów i wyjściu z ostatniego labu, trafiamy na mape generatorów, ale w wydaniu wiosennym: dużo zieleni, kiwatów, słoneczko, ptaszki, miła muzyka itp. Nasza misja to iść do ducha, ale również pojawia się misja "odnaleźć zaginiony sygnał". Na tej mapie jest wejście do piwnicy, a na dole stalowe drzwi, po wejściu do nich trafiamy do pomieszczenia o nazwie "oso". Tam jest ten szpieg grzechu i przedstawiciel/przywódca illuminati. Rozmawiamy z nim, on nam o wszystkim opowiada itp. Zależnie od tego jakimi stalkerami byliśmy, oraz jakie dialogi wybierzemy w tym "oso" to tak potoczą się nasze końcowe losy. Od wersji 1.4005 wątek ilumminatów został wycięty, pozostał tylko szpieg grzechu i cut scenki z nim, a w 1.4007 i 1.4008 szpieg grzechu także został wycięty. Pobrałem 1.3003, bo ta LA jest trochę inna, inne arty, eq, jest mniej pobocznych zadań, a przeciwnicy mają lepszą broń, która możemy przejąć, ale są dwa duże minusy tej wersji: brak szybkiej podróży, co znaczy że czasami będziemy iść KILKANAŚCIE realnych minut, aby zrealizować jakieś zadanie, no i brak drzewka rozwoju, a co za tym idzie brak zwiększenia wagi, czyli szybko będziemy się męczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Poprawki do dialogów z zadań Powinności (w tym dla pokojowego rozegrania sporu z Grzechem). gamedata.zip Zalecałbym też dokładniejsze sprawdzenie string_table_tasks_darkscape.xml @Szczepan9205 Zerknąłbyś może? Coś tam chyba jest pomieszane. Chciałem dodać brakującą nazwę zadania, ale tam jest już większy bałagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @LisKot Dobrze, że znalazłeś babole, dorzuci się to najwyżej jako poprawkę do spolszczenia ale najlepiej jak kilka osób przejdzie i znajdzie może więcej baboli Ogółem wszystko to co ja znalazłem to połatałem bo sporo rzeczy brakowało, sporo było wyciągnięte chyba prosto z Google Translatora i brzmiało naprawdę źle - ogólnie spolszczenie do 1.4008 było trochę na kolanie zrobione według mnie z tym, że ja właśnie wątku Grzechu i Powinności nie robiłem bo w momencie jak poprawiałem to robiłem to z myślą, że raczej zrobię to dla siebie i nie będę wydawał tych poprawek no, ale im więcej rzeczy znajdowałem tym bardziej zacząłem wychodzić z założenia, że jednak chyba się przyda to wydać. A masz ogółem jakiś zrzut tej brakującej nazwy zadania? Bo porównałem sobie właśnie string_table_tasks_darkscape ruski i angielski z naszym i są takie same z wyjątkiem tego, że nasz ma kilka dodatkowych linijek do zadań na złożenie raportu Praporowi i zdobycie Złotej Rybki dla Welesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @Szczepan9205 Ja jak patrzyłem to u nas niektóre zadania w tym pliku mają inne <string id. np. Spoiler 1 godzinę temu, Szczepan9205 napisał(a): prosto z Google Translatora O nie. Zadania od Żwawego. Raven i Dług. xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @LisKotHmm rzucę okiem - ja porównywałem sobie ruski plik od darkscape z naszym, angielskiego nie porównywałem, ale w takim razie rzucę okiem to się złoży może coś porządnego w końcu Trochę chaosu widzę się wkradło to spolszczenie - tak jakby autor wziął spolszczenie 1.4007, dorzucił to na czego brak się natknął jak grał i tyle no i wychodzi też na to, że angielska translacja jest tą główną z którą powinno się porównywać, a to dziwne bo LA jest przecież rosyjskiej produkcji 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 22 minuty temu, LisKot napisał(a): nie. Zadania od Żwawego. Raven i Dług. xd Ravena nie znalazłem, a nie mam już czasu, ale jest i Dług. Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @LisKotYep Hmm to zadanie na kombinezon jak rozumiem odblokowuje się jeśli dołączymy do Powinności? No bo ja miałem zadanie na MP5, pistolet/rewolwer Dzika i czarny kombinezon naukowców, a potem Żwawy przestał mi już jakiekolwiek dawać. Heh Raven to oczywiście Kruk, a z Długiem i Obowiązkiem to wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @Szczepan9205 Szczerze nie wiem, ale "będziesz musiał wypełnić kogoś z Długu" oznacza pewnie, że trzeba zrobić porządek/sprzątnąć kogoś z Powinności. Więc chyba nie. Jeszcze nawet w niej nie byłem wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @LisKotHmm to nie wiem czemu mnie Żwawy nie dał tego zadania Dokładnie bo Google Translate zawsze tłumaczy Powinność jako Obowiązek lub Dług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sin member Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 19 minut temu, LisKot napisał(a): @Szczepan9205 Szczerze nie wiem, ale "będziesz musiał wypełnić kogoś z Długu" oznacza pewnie, że trzeba zrobić porządek/sprzątnąć kogoś z Powinności. Więc chyba nie. Jeszcze nawet w niej nie byłem wtedy. Prawdopodobnie jest źle przetłumaczone, chyba że w wersji 1.4008 pozmieniali zadabia od Żwawego. W wersji 1.4007 wszystkie zadania od Żwawego polegały na przynoszeniu przedmiotów, a o zabijaniu kogoś nic nie było. Czasami za przyniesienie jakiegoś przedmiotu Żwawy mówił że nie ma jeszcze wypłaty bo ktoś mu zalega z długiem i aby nam wyplacił kase, to musieliśmy pchnąć fabułe do przodu, może chodzi o to właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @Sin memberTaa, tak jak pisałem - ktoś chyba tłumaczył to co doszło w 1.4008 google translatorem na zasadzie wklejenia tekstu, do translatora, skopiowania tego co translator wypluje, wklejenia i tyle. Problemem z tymi zadaniami jest to, że one zostały dodane w 1.4008 i na przykład w rosyjskich plikach nie ma tych zadań, a w angielskich są, ale i angielska translacja jest trochę koślawa. W 1.4007 z kolei ich nie było bo właśnie pobrałem spolszczenie 1.4007, żeby się upewnić. A co do samego dialogu to akurat nie chodzi, że trzeba kogoś zabijać - jak sobie na szybko przetłumaczyłem ten tekst to po obróbce powinien wyglądać na przykład tak: "Powinność" zawsze ceni życie swoich ludzi, dlatego ich kombinezony są dostosowane do tego, czego im potrzeba, więc jeśli trafisz gdzieś na zmodyfikowany kombinezon Powinności to wiedz, że ogólnie rzecz biorąc, możesz z góry uważać go za najlepsze, co w Zonie może znaleźć zwykły stalker. Nie oznacza to oczywiście, że będziesz musiał sprzątnąć kogoś z "Powinności" by zdobyć takie cacko, ponieważ taki kombinezon możesz również zdjąć ze zwłok - chociaż tego też bym nie polecał... Może uda ci się znaleźć jakiś w czyimś schowku? Nikt by się nie dowiedział... jeśli wziąłbyś jeden dla siebie. Proponował bym ci szukać na północnych terytoriach, w miejscach takich jak Magazyny Wojskowe lub Stara Droga. To jak, bierzesz to zadanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) 21 godzin temu, Mayer99 napisał(a): A udało Ci się jakoś utłuc tego kontrolera na Starej Drodze? W tej dużej fermie przed posterunkiem Monolitu…? Tam było ich dwóch! Jak sobie poradziłem? Szybkość, arty, leki. Wcześniej źle napisałem. Przełożyłem wioskę na później. Czyli teraz. Najważniejsze w walce z kontrolerami jest to, że z kamery(f3) nie buja się ekran. Więc można biec w linii prostej do nich. 9 godzin temu, Szczepan9205 napisał(a): nie wiem czemu mnie Żwawy nie dał tego zadania To było zadanie, że tak to nazwę bardziej poboczne. Czyli te, co można wykonywać w trakcie tych poważniejszych dostaw. Wziąłem wtedy jakieś inne i też na tę chwilę nie mogę się go podjąć. Tak jak z zadaniami na niszczenie legowisk czasami nie można wziąć dwóch na raz. Edytowane 17 Listopada 2023 przez LisKot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayer99 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 (edytowane) Na poniższym zdjęciu widać świetnie jak Strelok dzwoni do mamy z życzeniami imieninowymi z korytarzy pod mostem na Wsi. A kiedy zaczyna się ta zadyma na linii Sin - Duty?? W LA grałem lata temu i zapomniało mi się … Edytowane 17 Listopada 2023 przez Mayer99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Drugie miejsce spawnu narzędzi. Spoiler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @Mayer99Tu to i mnie jeszcze wszystko chodziło jak należy, chodzi o to, że przejście jest zawalone i trzeba się dostać innym - no i można go szukać samemu, albo iść do Przewodnika do Cerkwi i on nam zaznaczy wejście na mapie - wtedy dopiero po przekroczeniu progu wejścia do labu gra się wysypuje i trzeba kasować ten plik, który wymieniłem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayer99 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Thx Szczepan; oczywiście miałeś rację. Zastanawiam się skąd wiedziałeś o który plik chodzi i czy można jakoś poprawić ten błąd. Ten plik ma raptem 22 kb…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 No! wreszcie udało mi sie uruchomić jakiegoś moda, powiem Wam że wygląda fajnie i straszecznie, tak jak lubię, wywaliłem tą ekonomię i ten zasięg mutantów, jak na razie po staremu ale dopiero zacząłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @cez137 Tam wcześniej w dyskusji masz parę podpowiedzi. Nie lekceważ też mutantów nie nic groźniejszego od nich. Nawet zwykłe psy mogą cię nieźle urządzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @Mayer99 Bo ktoś wcześniej miał wylot w tym samym miejscu tylko na zwykłej 1.4008 i znalazł rozwiązanie, którym było właśnie usunięcie tego mini-moda (ten post jest w temacie zwykłego 1.4008) - winny był właśnie pliczek z tego archiwum - skrypt xr_effects, ale za co dokładnie opowiada to pojęcia nie mam - aż tak bardzo się na modyfikacji skryptów nie znam i zazwyczaj jak w nich grzebię to po to, żeby jakiś tekst tylko przetłumaczyć. W każdym razie wylot bez wywalenia tego następuje w momencie gdzie gra chce zrobić autozapis - jak pliczek jest w mods no to w momencie próby autozapisu gra się wysypuje, jak go usuniemy to jest wszystko normalnie - mam wrażenie, że ten kto zrobił ten modzik dał ciała bo spolszczenie tego pliku nie modyfikuje, a jak wywali się ten mod no to gra czyta wszystko z oryginalnego skryptu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @Szczepan9205 Jak o autozapisach mowa pierwszy z nich (atak na bandytów) u mnie nie działał. Znikał po kliknięciu na niego. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi